Jouw toekomst als leraar Economie

Er is veel vraag naar goede leraren: nu én in de toekomst. Dat geeft je als afgestudeerd leraar Economie een gunstig baanperspectief. Toch zijn er ook andere mogelijkheden na deze studie. Denk aan een carrière als auteur van lesmethodes, studieloopbaanbegeleider of remedial teacher.

twee studenten lezen boek

Wat kun je worden met de Lerarenopleiding Economie?

Het grootste deel van de afgestudeerden gaat aan de slag als docent Economie. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden.

 • Docent voortgezet onderwijs en mbo

  Als leraar Economie geef je les, praat je met ouders, bereid je lessen voor, werk je met computers, ICT en organiseer je activiteiten. Je investeert in de algemene ontwikkeling van jouw leerlingen en bereidt ze voor op hun toekomst. Je bent een aanspreekpunt en signaleert eventuele problemen.  
 • Auteur van lesmethodes

  Goed lesmateriaal is essentieel in het onderwijs. Jij zou daar als afgestudeerd docent een bijdrage aan kunnen leveren. Als auteur van lesmethodes schrijf je mee aan lesmaterialen die onderdeel zijn van een methode.
 • Mentor, studieloopbaanbegeleider of coach

  Je weet wat een leerling nodig heeft om zich te ontwikkelen. Met jouw kennis van leerlingbegeleiding, onderwijsinnovatie en activerende didactiek ben je een prettige gesprekspartner voor leerlingen en hun ouders. Je houdt de persoonlijke ontwikkeling in de gaten en biedt hulp waar nodig.
 • Remedial teacher

  In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit kan in de vorm van extra uitleg of bijles over een bepaald vak, maar ook hulp bij emotionele zaken. Denk aan faalangst of pesten. Als remedial teacher ben je een rots in de branding voor veel kinderen.
 • Zorgcoördinator

  Je geeft (meestal) geen les als zorgcoördinator, maar je hebt een belangrijke rol 'achter de schermen' van het voortgezet onderwijs. Je regelt alles wat nodig is voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, coacht je collega’s en maakt samen met hen ontwikkelplannen voor de school.
 • Schoolleider of afdelingsleider

  In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen.

Doorstuderen

Natuurlijk wil je als je klaar bent met je opleiding aan de slag als docent Economie. Wil je nog meer kennis opdoen? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te studeren, binnen en buiten de HAN.

 • Educatieve Master

  Wil je ook in de bovenbouw van het havo/vwo lesgeven? Dan kun je je 1e-graads bevoegdheid behalen. Je verdiept je vakinhoudelijke kennis, breidt je vakdidactisch repertoire uit en doet praktijkgericht onderzoek.  
 • Master Pedagogiek

  Verbreden én verdiepen, deze master biedt het beste van 2 werelden. Na de gemeenschappelijke theorie verdiep je je in een onderwerp dat jouw belangstelling. Je kunt kiezen tussen 2 vakgebieden: Jeugd-, gehandicaptenzorg, welzijn of het onderwijs. Vervolgens realiseer je met je meesterproef een concrete verandering of verbetering in jouw organisatie.
 • Master Onderwijswetenschappen

  Hoe vernieuw je het onderwijs op school? Wat belemmert leerlingen in hun schoolcarrière? Waarom kun je op Nederlandse scholen blijven zitten? Deze master geeft je antwoorden op deze en andere vragen.

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Leraar Economie.

groepsopdracht met docent