Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 19nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie

Een industrieel product ontwerper is van alle markten thuis: van wiskunde en, mechanica want de opleiding is technisch, maar ook van creatief vormgeven en helder communiceren. De opleiding is dan ook precies zo: veelzijdig en flexibel. Jij kiest je weg en haalt alles uit je studie IPO en jezelf.

industrieel product ontwerpen schets ontwerpen design product klas docent

Ask a studentIndustrieel Product Ontwerpen: leuk en minder leuk

Leren door te doenDe opbouw van Industrieel Product Ontwerpen

Tijdens je 1e jaar maak je kennis met ontwerpen, vormgeven en de techniek die daarbij hoort. Je gaat gelijk aan de slag met échte projecten. In het 2e en 3e jaar duik je dieper in het vak. Tijdens je stage neem je een kijkje in de praktijk – in Nederland of over de grens. Het laatste jaar draait om specialiseren – of juist verbreden. Een afstudeeropdracht in Azië? Wie weet. Het is helemaal aan jou.  

368867 Spatial Thinking is een speelwand voor kinderen. Project van studenten Industrieel Product Ontwerpen. Je ziet een houten plaat met gaten.
369928 Studenten Industrieel Product Ontwerpen in gesprek over hun gemaakte wandbordspel voor kinderen van groep 7 en 8

Je propedeuse

Tijdens je 1e jaar krijg je een goed beeld van het vak industrieel productontwerpen. Je leert duurzaam ontwerpen en vormgeven.

Het 1e studiejaar

Je gaat meteen goed aan de gang. Je maakt kennis met  ontwerpmethodieken, productietechnieken en materiaaltechnologie. En je past je kennis gelijk toe in échte projecten. Leren door te doen: daar wordt iedereen wijzer van. In je propedeuse proef je van alles een beetje.  

Het beste van 2 werelden

Nieuwe producten ontwerpen, bestaande producten verbeteren en rekening houden met mens en milieu: dat is waar het om draait bij IPO. Je gaat creatief aan de slag met vormen en kleuren, maar leert ook hoe je tot op de millimeter precies kan berekenen wanneer een materiaal breekt. Dat doe je samen met studiegenoten en bedrijven. Zo maak je kennis met alle kanten van het vak. 

Begeleiding op maat

Samen sta je sterker dan alleen: daarom vorm je met een groepje medestudenten een leerteam. Met steun van een leerteamcoach beantwoorden jullie alle vragen die in de groep spelen: zo help je elkaar vooruit en leer je van elkaar. Ook heb je bij de HAN een eigen studieloopbaanbegeleider: jouw persoonlijke coach. Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je begeleider biedt graag een helpende hand. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

368864 Configure tot Innovate is een wandproject van studenten Industrieel Product Ontwerpen met allemaal honingraten erin

Verbreden & verdiepen

In je 2e jaar is het tijd om je blik te verruimen en wat dieper te duiken.

Het 2e studiejaar

Je zit nu in de hoofdfase van de studie – en die is net zo veelzijdig als de start. Je leert alles wat je moet weten om straks aan de slag te kunnen.  

Van alle markten thuis

Nu je bekend bent met de basis, ga je de puntjes op de i zetten. Je vakken worden ingewikkelder, maar je merkt dat je kennis groeit – en je ontdekt dat je daar ook steeds meer mee kunt. Dat komt goed van pas bij de bedrijfsstage die je in dit studiejaar doet.  

Praktijkgericht onderzoek

Als Industrieel Product Ontwerper weet je precies waar je mee bezig bent. Is die nieuwe bureaustoel wel gebruiksvriendelijk? Je gaat niet zomaar aan de slag, maar checkt eerst hoe de vork in de steel zit. Je leert om altijd te zoeken naar oplossingen. En daar zijn ze blij mee, in het bedrijfsleven. 

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Industrieel Product Ontwerpen, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook zijn andere opleidingen in het domein Health betrokken, zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ook opdrachtgevers en docent-onderzoekers komen langs om te overleggen.

Meer weten? Kom langs!

Je eigen ervaring is het belangrijkst. Benieuwd naar de opleiding en de campus? Kom dan vooral een keertje kijken: onze deur staat altijd open! 

Engineering. Project HPV S3 studenten met prototype hmp. 2019

Samenwerken vanuit je vak met andere studenten

Je werkt in je 2e jaar - net als in het 1e jaar - in projecten, maar steeds meer samen met studenten Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering en Werktuigbouwkunde. Ook werk je soms samen met studenten van andere scholen. Van elkaar leren en elkaar verder helpen – maar ook ervaren dat je niet altijd alles zelf hoeft te weten. Zo zet je samen een geweldig eindproduct neer. 

bouwkunde deeltijd studenten samenwerken

Stage: een kijkje in de keuken

Het 3e studiejaar is een combi van leren en doen. Je stort je op nieuwe vakken en projecten, maar er is ook ruimte voor een kijkje achter de schermen. Wil je ervaren hoe het is om stoomovens en kids-proof kookplaten te ontwikkelen? Of kijk je liever de kunst af bij een ventilatiebedrijf?

Op zoek naar je passie

Stage lopen is niet alleen leren door te doen: het is ook ontdekken wat bij jou past. Misschien ben jij helemaal in je element als je zorgt dat minder mobiele mensen tóch kunnen fietsen. Of merk je dat je het geweldig vindt om trampolines en skelters te ontwerpen die kinderen in beweging brengen. Wat ga jij uitproberen? 

Les in het Engels

In de hoofdfase van je studie verbreed je jouw horizon. Ook op het gebied van taal: de tweede helft van het jaar is een deel van je colleges in het Engels. Zo kan je je straks goed redden in een internationale baan. Wil je jouw taalkennis naar een nóg hoger level tillen? Ga dan voor een stage in het buitenland! 

Vrije Project: The sky is the limit

In je 3e of 4e jaar ga je een eigen uitdaging aan in het Vrije Project. Alles is mogelijk: jij kiest waar je voor gaat. Misschien win je een ontwerpwedstrijd met jouw concept voor een muisstille stofzuiger.  

Of sleep je een speciale opdracht van een bedrijf in de wacht. Of wie weet blijkt jouw idee voor een duurzaam drijvend vakantiehuis een ware hit.

368863 Configure tot Innovate is een wandproject van studenten Industrieel Product Ontwerpen met allemaal honingraten erin

Minor kiezen en afstuderen

Het laatste studiejaar: de kroon op al het werk wat je al hebt gedaan. Je begint je 4e jaar met het kiezen van een minor. Daarna doe je een afstudeerstage. De eindstreep is in zicht, en jij bepaalt zelf hoe je die overgaat.

De minor: de keuze is reuze

Het 4e jaar begint met een minor: een vakkenpakket met thema. Je geeft zo een eigen draai aan je studie. Specialiseer je bijvoorbeeld in Lightweight Structural Vehicle Design, of ontdek alles over duurzaam produceren met Circulaire economie. Eigen bedrijf starten? Dan is de minor Ondernemen een aanrader. Vakken volgen aan een andere hogeschool of in het buitenland? Ga ervoor! 

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Het laatste halfjaar van je studie is aangebroken: hét moment om te laten zien dat jij klaar bent voor het echte werk. Je doet een afstudeerstage bij een bedrijf. Dat kan een kleine onderneming zijn, maar ook een grote multinational: het is aan jou.

Diploma met supplement

Afstudeeropdracht klaar? Dan heb je jouw diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen. 

Denk groot, ga op pad

Nieuwe mensen, talen en culturen ontdekken? De eerste stap richting een internationale carrière? Om je te helpen is een deel van de colleges vanaf het 3e jaar Engelstalig. Maar als jij graag grensverleggend bezig bent, kun je ook een deel van je studie in het buitenland doen. Stage lopen bij een multinational , afstuderen over de grens of een minor volgen aan een universiteit buiten Nederland? De wereld ligt aan je voeten! 

Bachelor of Science

Afgestudeerd! Industrieel Product Ontwerpen kent voor jou geen geheimen meer. Je bent nu officieel een professional. Tijd om je dromen waar te gaan maken!

Maak kennis

Hoe is het nou om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met Industrieel Product Ontwerpen. 

student kijkt in boek met laptop op schoot