Dit is je studie

Met Finance & Control (Bedrijfseconomie) leer je grip krijgen op een organisatie. Na algemene financiële kennis in het 1e jaar, duik je in de hoofdfase dieper het bedrijf in. Je analyseert en verbetert bedrijfsprocessen. De directie leunt straks op jouw inzicht. Dus stevig in je schoenen staan, dat leren we je ook.


Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline 

De lessen op school worden afgewisseld met online lessen. Gemiddeld heb je 1 dag per week fysiek les op de HAN. 

Stage 

Je loopt in het 1e jaar géén stage. Dat is  in 'normale' tijden ook pas in het 3e jaar bij Finance & Control.

Overig 

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

De opbouw van Finance and Control

Het 1e jaar volg je samen met studenten van Finance, Tax and Advice en Accountancy. Ligt 1 van die opleidingen je toch beter? Dan kun je overstappen zonder puntenverlies. In de hoofdfase van Finance and Control specialiseer je je in alle bedrijfseconomische aspecten van een bedrijf. Daarbij draait het altijd om controle en kwaliteit. Je ontwikkelt je tot strategische sparringpartner van het management als analist én adviseur. 

Wat leer je en is het moeilijk? Op de bank met studenten

Je propedeuse jaar

Je volgt je propedeuse samen met studenten van de andere opleidingen van het Instituut Financieel Management: Accountancy (AC) en Finance, Tax & Advice (FTA). Je werkt direct als vakgenoten samen aan praktijkprojecten. En je legt een brede basis voor de rest van je opleiding. Blijkt een van die andere opleidingen beter bij je te passen? Dan kun je nog switchen!

Wat ga je doen?

In 4 praktijkprojecten leer je het brede, financiële vak kennen. Advies aan particulieren, managementrapportages, een ondernemingsplan voor een starter en een jaarverslag van een groot bedrijf: alles komt langs. Je krijgt ook theorielessen. Die breng je meteen in de praktijk.  

Het programma zit vol afwisseling: je speelt bijvoorbeeld stakeholdersvergaderingen na, duikt in big data, doet belastingaangifte en voert discussies over ethiek. Je leert alle rollen in het vakgebied goed kennen. Dit eerste jaar vliegt voorbij! 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Finance and Control (Bedrijfseconomie) heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

je verdiepende jaar

Ook in het 2e jaar werk je aan projecten. Daarin komen super actuele thema’s aan bod die je later zeker tegenkomt. Je leert verschillende soorten organisaties kennen waar je als business controller straks aan de slag gaat: een MKB-bedrijf, een overheidsinstelling en een ziekenhuis.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Net als het 1e jaar staat elk semester in het teken van een project waar je met een groepje aan werkt. De projecten zijn:  

 • MKB en duurzaamheid 
 • MKB en internationalisering 
 • Overheid en regeldruk 
 • Zorg en data-analyse 

Bij elk project komt er belangrijke theorie bij. Tot je in het laatste project alle vakgebieden van een business controller toepast: Business Process Management, Financial Management, Strategisch Management en Performance Management. 

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Finance & Control ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische financiële vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. 

Werken aan projecten

MKB en duurzaamheid

Een productiebedrijf wil meer verduurzamen. Je zoekt met medestudenten uit of dit organisatorisch en financieel haalbaar is.

MKB en internationalisering

Je onderzoekt met een groepje studenten of de internationale groeiwensen van een bedrijf organisatorisch, financieel haalbaar en realistisch zijn. Je maakt onder anderen samen met je medestudenten een plan van aanpak en je gaat hierover in debat.

Overheid en regeldruk

Hoe geeft de lokale overheid invulling aan de planning en control in tijden van regeldruk? Je kijkt naar de risico's. Je richt met je werkgroep de projectadministratie in en je leert een managementrapport maken.

Zorg en data-analyse

Hoe kan een zorginstelling het proces van data-analyse effectief en efficiënt inrichten? Zo, dat de organisatie beter aangestuurd kan worden. Samen met je werkgroep maak je een plan van aanpak, schrijf je een adviesrapport en ga je dit mondeling verdedigen.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Het jaar van je stage

Dit jaar begin je met een stage. Dat kan ook in het buitenland. Na je stage ga je nog verder de diepte in met projecten die worden ondersteund met theorie.

Stage

In het 3e jaar loop je 2 keer 13 weken stage. Elke week kom je terug naar school om je ervaringen te delen en verdere kennis op te doen, die je direct kan toepassen bij je stagebedrijf. Dit zijn wat taken die je waarschijnlijk uit gaat voeren bij je stage-organisatie: 

 • werken met data en een management-informatiesysteem;
 • uitvoeren van administratieve organisatie; 
 • voorbereiden van investeringsbeslissingen;
 • opzetten van een kwaliteitszorgsysteem;
 • inventariseren van bedrijfsrisico's.

Projecten

De 2e helft van dit jaar blijf je bezig met de praktijk. In groepjes werk je aan projecten, goed begeleid door docenten. Zo bereid je je samen met je medestudenten voor op het afstuderen volgend jaar. Je krijgt ook nog wat extra theorie:  

 • externe verslaglegging; 
 • organisatiediagnose; 
 • bedrijfsprocessen; 
 • risicomanagement; 
 • ethiek. 

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Finance & Conrol:

 • innoveren en communiceren
 • praktijkgericht onderzoek
 • academische skills
 • professional skills
 • afstudeerpaper

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Studie in het Engels?

Ga je liever ‘all the way’? Kijk dan eens of het International Business-programma van de Arnhem Business School iets voor je is. Je kunt je dan specialiseren in Finance. 

Minor en afstuderen

Dit laatste jaar begint met een minor: pak je kans en kies de leukste. Graag naar het buitenland? Dat kan ook. En dan afstuderen!

Welke minor kies jij?

In de 1e helft van het 4e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Financieel planner, Data Science, Circulaire Ecnomie of Ondernemen. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Je sluit je studie Finance and Control af met een eindopdracht. Je lost dan een concreet vraagstuk op voor een bedrijf of organisatie. Met jouw onderzoek en advies verbeter je de (financiële) organisatie. Je bewijst dat je de analist én adviseur bent waar het werkveld op zit te wachten. Afstuderen kan op vele thema’s. Bijvoorbeeld deze: 

 • managementaccounting; 
 • het opzetten van een managementinformatiesysteem; 
 • analyse van informatiestromen; 
 • administratieve organisatie / interne controle; 
 • opzetten van een kwaliteitszorgsysteem; 
 • inventariseren van bedrijfsrisico’s; 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Economics. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!