Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag - Campus
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • 13nov
  Open Dag - Online
  09:00 - 15:00
 • 20nov
  Open Dag - Campus
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • 20nov
  Open Dag - Online
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Met Finance & Control (Bedrijfseconomie) leer je grip krijgen op een organisatie. Na algemene financiële kennis in het 1e jaar, ga je in het 2e jaar dieper op de stof in en pas je de theorie toe in de projecten. In het 3e jaar ga je de praktijk in door stage te lopen. Het 4e jaar volg je een minor en sluit je af met een afstudeeropdracht.

studeren aan de HAN, FEM Finance and control

De opbouw van Finance and Control

Het 1e jaar volg je samen met studenten van Finance, Tax and Advice en Accountancy. Ligt 1 van die opleidingen je toch beter? Dan kun je overstappen zonder studievertraging. In de hoofdfase van Finance and Control specialiseer je je in alle bedrijfseconomische aspecten van een bedrijf. Daarbij draait het altijd om controle en kwaliteit. Je ontwikkelt je tot strategische sparringpartner van het management als analist én adviseur. 

studeren docent ifm finance & control

Wat leer je en is het moeilijk? Op de bank met studenten

overzicht

Je propedeuse

Het 1e jaar volg je hetzelfde programma als de studenten van de opleidingen: Accountancy (AC) en Finance, Tax & Advice (FTA). Je werkt samen als vakgenoten aan praktijkgerichte projecten. Hiermee leg je een brede basis voor de rest van jouw opleiding. Blijkt toch dat 1 van de 2 andere opleidingen beter bij jou past? Geen probleem! Dan kun je zonder studievertraging nog switchen.

Wat ga je doen?

In 4 praktijkprojecten leer je de basis van het financiële vak kennen. Advies aan particulieren, een ondernemingsplan voor een starter, managementrapportages en analyseren van een jaarverslag van een groot bedrijf: alles komt langs. Je krijgt ook theorielessen. Die breng je meteen in de praktijk.  

Het programma zit vol afwisseling: je speelt bijvoorbeeld stakeholdersvergaderingen na, doet belastingaangifte en voert discussies over ethiek. Je leert alle rollen in het vakgebied goed kennen. Dit eerste jaar vliegt voorbij! 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Finance and Control (Bedrijfseconomie) heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

nijmegen-campus

je verdiepende jaar

Ook in het 2e jaar werk je aan projecten. Daarin komen actuele thema’s aan bod die je later zeker tegenkomt. Je leert verschillende soorten organisaties kennen waar je als business controller straks aan de slag gaat: een MKB-bedrijf, een overheidsinstelling en een ziekenhuis.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Net als het 1e jaar staat elke periode in het teken van een project waar je met een groepje aan werkt. Deze zijn:  

 1. MKB en duurzaamheid 
 2. MKB en internationalisering 
 3. Overheid en regeldruk 
 4. Zorg en data-analyse 

Bij elk project komt er belangrijke theorie bij. Tot je in het laatste project alle vakgebieden van een business controller toepast: Business Process Management, Financial Management, Strategisch Management en Performance Management. 

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Finance & Control ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische financiële vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. 

Werken aan projecten

MKB en duurzaamheid

Een productiebedrijf wil meer verduurzamen. Je zoekt met medestudenten uit of dit realistisch-, organisatorisch- en financieel haalbaar is.

praktijklokaal les, FEM

MKB en internationalisering

Je onderzoekt met een groepje studenten of de internationale groeiwensen van een bedrijf organisatorisch, financieel haalbaar en realistisch zijn. Je maakt onder anderen samen met je medestudenten een plan van aanpak en je gaat hierover in debat.

toekomstlokaal, FEM Communicatie

Overheid en regeldruk

Hoe geeft de lokale overheid invulling aan de planning en control in tijden van regeldruk? Je kijkt naar de risico's. Je maakt met je werkgroep een verschillenanalyse van een bouwproject. Hierbij kijk je op welke aspecten een onderneming verlies op winst heeft gemaakt. Daarnaast leer je een managementrapport voor een organisatie op te stellen.

Klassensessie computerlokaal, FEM Logistics

Zorg en data-analyse

Je leert hoe een zorginstelling beter aangestuurd kan worden op basis van cijfers. Dit doe je door het proces van data-analyse effectief en efficiënt inrichten. Samen met je projectgroep maak je een plan van aanpak, schrijf je een adviesrapport en ga je dit mondeling verdedigen.

studeren docent ifm finance & control

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Klassensessie computerlokaal, FEM Logistics
studeren

Het jaar van je stage

Dit jaar begin je met een stage. Dat kan ook in het buitenland. Na je stage ga je nog verder de diepte in met projecten die worden ondersteund met theorie.

Stage

In het 3e jaar loop je 2 keer 15 weken stage. Elke week kom je terug naar school om je ervaringen te delen en verdere kennis op te doen, die je direct kan toepassen bij je stagebedrijf. Dit zijn wat taken die je waarschijnlijk uit gaat voeren bij je stage-organisatie: 

 • werken met data en een management-informatiesysteem;
 • uitvoeren van administratieve organisatie; 
 • voorbereiden van investeringsbeslissingen;
 • opzetten van een kwaliteitszorgsysteem;
 • inventariseren van bedrijfsrisico's.

Projecten

De 2e helft van dit jaar blijf je bezig met de praktijk. In groepjes werk je aan projecten, goed begeleid door docenten. Zo bereid je je samen met je medestudenten voor op het afstuderen volgend jaar. Je krijgt ook nog wat extra theorie:  

 • externe verslaglegging; 
 • organisatiediagnose; 
 • bedrijfsprocessen; 
 • risicomanagement; 
 • ethiek. 

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Finance & Conrol:

 • innoveren en communiceren
 • praktijkgericht onderzoek
 • academische skills
 • professional skills
 • afstudeerpaper

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Studie in het Engels?

Ga je liever ‘all the way’? Kijk dan eens of het International Business-programma van de Arnhem Business School iets voor je is. Je kunt je dan specialiseren in Finance. 

project-docent

Minor en afstuderen

Dit laatste jaar begint met een minor: pak je kans en kies de leukste. Graag naar het buitenland? Dat kan ook. En dan afstuderen!

Welke minor kies jij?

In de 1e helft van het 4e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Financieel planner, Data Science, Circulaire Economie of Ondernemen. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Je sluit je studie Finance and Control af met een eindopdracht. Je lost dan een concreet vraagstuk op voor een bedrijf of organisatie. Met jouw onderzoek en advies verbeter je de (financiële) organisatie. Je bewijst dat je de analist én adviseur bent waar het werkveld op zit te wachten. Afstuderen kan op vele thema’s. Bijvoorbeeld deze: 

 • managementaccounting; 
 • het opzetten van een managementinformatiesysteem; 
 • analyse van informatiestromen; 
 • administratieve organisatie / interne controle; 
 • opzetten van een kwaliteitszorgsysteem; 
 • inventariseren van bedrijfsrisico’s; 

Diploma met Engelstalige bijlage

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studenten in de les, instituut finance and management, FEM