Dit is je opleiding Facility Management

Ontwikkel je soft skills als manager. Adviseer organisaties over gezonde werkplekken voor vitalere medewerkers. Kom alles te weten over duurzaamheid: van Smart Buildings tot circulaire economie. En ontdek de ondernemer in jezelf. Facility Management: een vak met veel afwisseling en mogelijkheden.


Informatie voor nieuwe studentenStuderen in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.

Op de HAN introsite van Facility Management lees je wat je van ons kunt verwachten. Ook vind je er informatie voor een goede voorbereiding voor de eerste lesperiode. Meer algemene informatie over de start van jouw studiejaar vind je op han.nl/flitsendestart.

De opbouw van Facility Management

De hbo-opleiding Facility Management duurt 4 jaar. Elk jaar is verdeeld in 2 blokken. De projecten en vakken draaien om de 3 contexten van Facility Management: ondernemen, managen en adviseren. Je maakt op verschillende manieren kennis met deze contexten.

Studenten vertellenWelke vakken heb je en welke vind je het leukst?

Je propedeuse jaar

De eerste 6 maanden krijg je de vakken die ook studenten van Human Resource Management, Logistics Management en Bedrijfskunde volgen. Jullie krijgen dan dezelfde algemene bedrijfskundige vakken. Je zit in een klas met alleen studenten van Facility Management. In het 2e half jaar leg je een eerste theoretische basis voor je facilitaire studie en krijg je meer kennis van het facilitair vakgebied.

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Facility Management heb je een persoonlijke begeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je begeleider denkt dan met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Academie Diedenoort: een sterk merk!

Academie Diedenoort - in 1971 opgericht in Wageningen - is een begrip. Sinds 2004 is de Academie onderdeel van HAN Facility Management. Door onze 50 jaar ervaring in Facility Management heb jij een streepje voor. We hebben een sterke band met de praktijk, dus veel interessante gastcolleges, stages en afstudeermogelijkheden. 

Je verdiepende jaar

Nu begint het echte werk. Je start met de hoofdfase Facility Management. Je verdiept je in de dienstverlening van organisaties en het verbeteren van processen. Daarnaast leer je alles over huisvesting, gebouwenbeheer en informatiemanagement.

Wat past bij jou?

In dit jaar leer je de werkplekken van een professional Facility Management beter kennen. Je werkt aan projecten voor diverse opdrachtgevers, een non-profit én een profit organisatie. In deze projecten combineer je de verschillende rollen uit het 1e jaar.

Bij de projecten werk je aan vragen vanuit de praktijk:

 • Wat komt er kijken bij het aanbesteden van services? 
 • Hoe kun je gebruik maken van data voor duurzaam gebouwenbeheer? 
 • Met welke wet- en regelgeving heb je te maken als je catering en schoonmaak moet organiseren? 
 • Hoe kan de dienstverlening worden verbeterd voor klanten?

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In het 2e jaar ga je verder de diepte in en werk je aan concrete praktijkopdrachten. Ook nu komen de contexten ondernemen, managen en adviseren terug. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Facility Management ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. Bij HAN Facility Management Experience werk je in een dynamische werkomgeving samen aan projecten.

Meer uitdaging nodig? De Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen tijdens je studie? Durf en kun jij wat meer? Bij de Talent Academy volg je twee jaar lang extra onderwijs, doe je ervaring op met praktijkopdrachten en werk je samen in een multidisciplinair team. Je volgt bijna geen college, maar werkt interactief in groepen. Bijvoorbeeld aan een innovatieve game. Je schrijft een essay en beoordeelt het werk van medestudenten. Docenten begeleiden, maar in principe maak je je eigen onderwijs. Je kunt het programma theoretisch invullen als voorbereiding op een master, of meer praktisch. En je kunt direct al tijdens je hoofdfase instromen! 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Het jaar van je stage en minor

In het 3e jaar loop je een half jaar stage bij een facilitair bedrijf of een facilitaire afdeling in Nederland of in het buitenland. Zo maak je kennis met je toekomstig werkgebied. Ook de facility manager als ondernemer, manager en als leidinggevende staan weer op het programma. In het tweede half jaar kies je een minor

Stage en minor

In je 3e jaar kies je zelf waar je stageloopt. Je doet werkervaring op en leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Naast je stage zoek je verdieping en kies je een minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor een van de vele minoren van de HAN of een andere instelling of je stelt zelf je minor samen.

Minoren

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. Met je minor kies je je eigen facilitaire specialisatie of maak je kennis met een ander vakgebied. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor Mens, gebouw en omgeving, Ondernemen of Innovatie, Stedelijke vernieuwing of Circulaire Economie. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! 

Soorten minoren

 • Verdiepende minor: Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.  
 • Verbredende minor:  Maak kennis met een heel ander vakgebied.  
 • Doorstroomminor:  Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Droom jij van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. De HAN heeft een uitgebreid netwerk met partners in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Australië en Afrika. Er is het Go Abroad festival met infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. 

Verdiepen en afstuderen

In het laatste jaar krijg je verdiepende vakken in alle contexten van facility management. Je verdiept je in strategische facilitaire vraagstukken. In het vak vastgoedmanager heb je een rol als een van de ondernemers en stel je een strategisch vastgoedplan op. Na het behalen van je eerste half jaar ben je klaar voor de laatste fase van je studie: afstuderen.

Vakken voor verdieping voor je afstuderen

Het eerste half jaar van je laatste jaar ga je je verder verdiepen in je vakgebied. Je krijgt de volgende vakken:

 • Corporate vastgoedmanagement
 • Persoonlijk leiderschap
 • Strategie en beleid
 • Economische en circulaire besturing

Na het behalen van deze vakken ben je klaar om aan je afstudeeropdracht te werken.

Afstuderen

Het moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de beroepspraktijk. Tijdens je afstudeeropdracht buig je je over een concreet probleem van een opdrachtgever. Je onderzoekt hoe de schoonmaak in een vakantiepark beter kan. Of je ontwikkelt het veiligheidsbeleid bij een busonderneming. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd! 

Afstudeerprojecten

Voorbeelden van afstudeerprojecten:  

 • integrale kwaliteitszorg; 
 • onderzoeken, ontwerpen en invoeren van zorgsystemen; 
 • onderzoek, ontwikkelen en invoeren van facilitaire management informatie systemen; 
 • marktonderzoek, marketing en productontwikkeling; 
 • inkoop en logistiek; 
 • informatie en communicatie en de rol van ICT; 
 • ontwerp of herontwerp van de facilitaire dienst; 
 • complexe huisvestingsvraagstukken.  

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Facility Management behaald. Gefeliciteerd!

Facility Management: duurzaam en stevige bedrijfskundige basis

HAN Facility Management is de meeste duurzame managementopleiding van Nederland. Onze opleiding heeft het AISHE-kwaliteitskeurmerk voor duurzame ontwikkeling van Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO). In vergelijking met andere facility-opleidingen besteden wij veel aandacht aan bedrijfskunde. Je krijgt veel bedrijfskundige vakken. Zo leer je meer over de bedrijfskundige kant van de organisaties waarin je later terechtkomt. Wij vinden dat we je daarmee het best voorbereiden op de praktijk.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!