Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Embedded Systems Engineering

Apparaten energiezuiniger maken. Of slimmer! Nieuwe toepassingen bedenken en realiseren. Je maakt toepassingen voor de zorg of bedenkt oplossingen voor zelfdenkende systemen. Je leert het bij de opleiding Embedded Systems Engineering. Hoe ziet je studie eruit?

28708 studenten kijken naar robot

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Embedded Systems Engineering

Onderwerpen in je 1e jaar? Elektronica, wiskunde, programmeren en microcontrollers. Je duikt ook in boeiende projecten, zoals het ontwikkelen van een zelfrijdend voertuig, een klimaatregelaar voor een couveuse of het gebruikersvriendelijk maken van de bediening van een koffiemachine.

Je gaat 4 jaar lang knallen om een hele goede Embedded Systems Engineer te worden. Je werkt samen met andere studenten aan echte projecten!

Door de theorie, praktijkprojecten en je stage test je al je skills direct in de praktijk. In het laatste jaar kies je een minor voor verbreding of verdieping. Tot slot trek je met jouw afstudeeropdracht een sprintje richting je bachelordiploma!

automotive werkplaats practicum

Internationale ambitiesNederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Embedded Systems Engineering ook in het Engels doen. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost: je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

Detailfoto vlaggetjes verschillende landen
46661 elektrotechniek expo printplaat

Je propedeuse jaar

Je hebt klassikaal les, maar gaat ook in projectgroepjes aan de slag. Je leert wat embedded systemen zijn, hoe ze werken en welke tools er gebruikt worden voor zowel ontwerp als realisatie van embedded systemen. Je gaat direct met deze kennis aan de slag tijdens een praktijkproject. Samen met andere studenten kom je tot een werkend eindproduct.

Hardware en software

Je vindt het leuk om hardware en software te programmeren en met ict te combineren. Bijvoorbeeld om alledaagse apparaten slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. In je 1e jaar volg je daarover een aantal algemene en gespecialiseerde vakken.  Je leert wat embedded systemen zijn, hoe ze werken en welke tools er gebruikt worden.

Je gaat direct met deze kennis aan de slag met de projecten 'robotcars' en 'smart greenhouse'. Samen met andere studenten kom je tot een werkend eindproduct. Je gaat ook software programmeren, hardware realiserenen en elektrische netwerken analyseren.

Je staat er nooit alleen voor Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Je vormt met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Embedded Systems Engineering een leerteam. Een docent is jullie coach. Je komt regelmatig samen: zo help je elkaar en kun je van elkaar leren. Ook als er privé iets speelt, denkt je studieloopbaanbegeleider graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

299851 Studenten werken aan technische opdracht, embedded engineering, electrical and electronic engineering

De praktijk in!

Het 2e jaar bevat de kern van je opleiding. Je gaat de diepte in met onderwerpen als 'security', 'operating systemen' en 'object georiënteerd ontwerpen' van embedded systemen.

Expertisegebieden

In projecten ontwikkel je vaardigheden die je goed van pas komen als professional. Denk aan: presenteren, productadvies geven, projecten leiden en de voortgang bewaken van het ontwerp- en ontwikkelproces. Je gaat ook zelfstandiger werken.

Onderwerpen zijn onder meer:

 • Software-ontwerp met UML
 • Operating Systems (zoals softwareomgevingen als Windows en Linux)
 • Datacommunicatie
 • Beveiliging

En je werkt aan innovatieve teamprojecten!

The Real Thing Echte projecten

Nieuwe kennis en skills direct toepassen in de praktijk: zo ontdek je waar je goed in bent en word je steeds beter. Dat zie je terug in de (bedrijfs)projecten waaraan je samen met andere studenten 3 dagen in de week aan werkt.

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Embedded Systems, Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde; soms ook met andere scholen.

Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook opdrachtgevers en docentonderzoekers komen langs om te overleggen.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom sfeer proeven en kennismaken met HAN Embedded Systems Engineering: onze deuren staan dan voor je open! 

346058 Jongen speelt met een drone. SEECE, energietalent, energietransitie, drone, Engineering, jongeren, techniek
370552 Studenten Embedded Systems Engineering aan de slag met hun Air hockey project voor de minor Embedded Vision Design and Machine Learning

Stage kiezen en verdiepen

In je 3e jaar zet je een grote stap om een professionele embedded systems engineer te worden. Met een stage in binnen- of buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk!

Stage en verder specialiseren

Voordat je aan je stage begint, krijg je eerst een gedegen voorbereidingsprogramma. Je gaat daarna aan de slag met projectgenoten en collega’s uit het vak. Tijdens je stage ontdek je waar je goed in bent. Het is dé kans om te doen wat jij leuk vindt. 

Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij Prodrive. Dat is een bedrijf voor elektronische en mechatronische oplossingen. Of je gaat naar Inspiro, een partner in Embedded systemen en Internet of Things. Je kunt dus stage lopen bij een bedrijf in de regio, maar ook een multinational, een medisch centrum of een onderzoeksinstituut.

Je specialiseert je vervolgens verder door te werken aan projecten als Parallel Robot Design of een Internet of Things compatibele fitnessomgeving.

Onderwerpen in je 3e jaar

 • Smart Embedded Systems
 • Internet of Things (IoT)
 • Digital Signal Processing
 • Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence)
28705 studenten bekijken robot

Minor en afstuderen

Het 1e halfjaar staat in het teken van je minor. In het laatste halfjaar van je opleiding ga je je afstudeeropdracht doen. Je maakt een eindsprint, met je ingenieurstitel als finish. Je laat zien dat je jouw titel verdient: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je 4e jaar kies je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kunt van alles kiezen. Van Power Minor, Beeld-dataverwerking in het verkeer (Embedded Vision Design) tot algoritmes (Machine Learning) of zelfstandig ondernemen.

Of wil je je nog verder verbreden? Je zou bijvoorbeeld aan een andere universiteit kunnen gaan studeren. Of ga naar het buitenland. Misschien wil je doorgaan met de Master Engineering Systems. Dan is een premasterprogramma een slimme optie voor je minor.

Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

De eindstreep is in zicht. In het laatste halfjaar van je opleiding ga je je afstudeeropdracht doen. De opdracht moet goed bij je passen. Je kiest zelf waar je je afstudeeronderzoek gaat doen. Bij een bedrijf, of een onderzoeksinstituut, in Nederland, of in het buitenland. Er is veel mogelijk.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel embedded systems engineer en mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Maak kennis met Embedded Systems Engineering!

Kom langs om sfeer te proeven en al je vragen te stellen. 

299850 Chip, embedded systems engineering