Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Het leven brengt elke dag uitdagingen. Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek pak je die met beide handen aan. Hoe precies? Dat is aan jou. Een specialisatie Moleculaire Plantenbiologie? Go for it! De minor Data Science? Jij kiest op welk vlak je de wereld verandert.


Leren door te doen
 

De opbouw van de bachelor BML

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek betekent experimenteren in het lab. Bacteriën en cellen kweken, DNA vermenigvuldigen: je leert het allemaal. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf welke kant je straks precies op gaat.  
Video

Waarom heb je BML gekozen?

Maak verschil met onderzoek

In de studie ga je problemen te lijf met onderzoek. Dat is dus ook wat je leert. In je 1e jaar leg je een stevige basis: je onderzoekt DNA en eiwitten en maakt kennis met medische diagnostiek. Het jaar daarop leer je meer over planten en micro-organismen en over het bewerken van DNA. In je 3e jaar kies je een specialisatie. En tot slot is het tijd voor een stage, je minor en het afstudeeronderzoek. 

Theorie & praktijk

In deze bacheloropleiding BML zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verbonden. De praktijklessen sluiten precies aan op de colleges. De onderzoeksvragen waaraan je werkt, komen rechtstreeks van bedrijven en onderzoeksinstituten. Het zijn vaaak actuele vraagstukken uit de praktijk. Wat jij in je opleiding onderzoekt, is daarom soms al direct van betekenis.

Je doet in totaal 2 stages. In het lab van een ziekenhuis, een bedrijf of een universitaire onderzoeksgroep. Ga jij naar het buitenland, of blijf je juist dicht bij huis en doe je een stage bij het HAN BioCentre? In je eigen schoolgebouw, samen met studenten, docenten en onderzoekers die je al kent.

Nederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek ook in het Engels doen: Life Sciences. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost, je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

Over het 'boosten van taalskills' gesproken: alle specialisaties worden in het Engels gegeven. Je bent dus sowieso een deel van de opleiding met de Engelse taal bezig.

Het programma van je propedeuse

De eerste 6 maanden studeer je samen met de studenten van Chemie: jullie maken je meester van alle belangrijke basics. Daarna stort je je helemaal op Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: je leert hoe je onderzoek uitvoert door zelf te experimenteren in het lab.

Wat past bij jou? 

De propedeuse

Het jaar is verdeeld in blokken: elk blok duik je in een ander onderwerp. Zo ontdek je wat de opleiding allemaal te bieden heeft – en wat jij daarvan het leukst vindt. Je ontwikkelt je op verschillende manieren. Gaat jouw hart sneller kloppen van moleculair-biologisch en biochemisch onderzoek naar DNA en eiwitten? Of heb je juist meer met medische diagnostiek?  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Persoonlijke coach  

Begeleiding op maat

Bij de HAN heb je een eigen studieloopbaanbegeleider: jouw persoonlijke coach. Die staat voor je klaar als je vragen hebt of ondersteuning kunt gebruiken. Is er een vak waarover je struikelt? Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je begeleider biedt graag een helpende hand. Daarnaast begeleidt de coach je bij het samenstellen van je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). 

instellen met de hand

De hoofdfase: aan de slag met onderzoek

Vanaf het 2e jaar zit je in de hoofdfase van de opleiding. Je weet inmiddels goed de weg tussen reageerbuizen, microscopen en petrischalen. Klaar om de fijne kneepjes van het vak te leren en je kennis direct toe te passen in de praktijk? Met je propedeuse op zak ben je toe aan de volgende stap en ga je zelf laboratoriumonderzoek ontwerpen, uitvoeren en uitwerken.

Het beste van 2 werelden

Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd om echt als onderzoeker aan de slag te gaan. Daarbij zijn 2 dingen van levensbelang: theorie en praktijk. Zonder elkaar zijn ze niets. Daarom ontwikkel jij je in deze studie tot een expert die met beide uit de voeten kan. Met Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek breng je theorie en praktijk samen. Of je nou bezig bent met moleculair en biochemisch onderzoek, of met de interactie tussen plant en micro-organisme. 

Projecten met impact

Snuffelstage

Op ‘snuffelstage’ in het werkveld tijdens het 1e jaar van de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

RadboudUMC

In het 2e jaar een steentje bijdragen aan onderzoek van het RadboudUMC: werken aan genen die belangrijk zijn bij de energiehuishouding van hersentumoren.

Onderzoek huidkanker

Studenten Biomedisch onderzoek bestuderen in het 3e jaar de ontwikkeling van huidkanker. De onderzoeksvraag komt van de Vanderbilt University in de USA.

Onderzoek doen met de worm C.elegans

Welke genen zorgen ervoor dat cellen groeien en zich delen? En wat als die cellen ontregeld raken? Met de worm Caenorhabditis elegans onderzoek je hoe kanker ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Gastdocenten

Hoe is het om straks aan het werk te zijn? Gastdocenten liften een tipje van de sluier: ze geven colleges en workshops over hun eigen vakgebied.

Internationalisering 

Les in het Engels

Een deel van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek wordt in het Engels gegeven. Het gaat om alle specialisaties, dus Molecular plant biology, Biomedical research, Biotechnology, Neuro-immunology.

Een specialisatie kiezen

In je 3e jaar kies je een specialisatie. Daarmee bepaal je ook in welke richting je straks afstudeert. Er zijn 3 opties: Biotechnologie, Moleculaire Plantenbiologie en Biomedisch onderzoek. Eerder heb je elke richting al even uitgeprobeerd: nu ga je écht voor wat jij wilt.

Experimenteren met micro-organismen 

Specialisatie Biotechnologie

Biotechnologie is een technologie waarbij micro-organismes, gekweekt in bioreactoren, producten maken die wij kunnen gebruiken. Een voorbeeld is insulineproductie, als medicijn voor diabetes type I, met de bacterie E.coli. Nadat je het product hebt gezuiverd kun je er allerlei experimenten mee uitvoeren.

Wil jij het DNA in micro-organisme aanpassen en producten ontwikkelen voor o.a. cosmetica en voedsel? Lijkt het je wel wat om eens op bezoek te gaan bij een biotechnologisch bedrijf? Dan is dit de specialisatie voor jou.

Voor de wereld van morgen  

Specialisatie Moleculaire Plantenbiologie

Bij de HAN kun je voor een specialisatie Moleculaire Plantenbiologie gaan. Onderzoek naar planten is van levensbelang, want met planten voorzie je de wereld van morgen van voedsel, kleding, medicijnen en brandstof.

Door cel-mechanismen in planten beter te begrijpen, kan voedsel duurzamer worden verbouwd en het helpt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Wil jij straks met je team werken aan onderzoek naar bodembacteriën die gewassen beïnvloeden? Of naar het effect van verschillende plantenhormonen op zaadontkieming en plantengroei? Dan is deze afstudeerrichting iets voor jou.

Onderzoek aan biomoleculen 

Specialisatie Biomedisch onderzoek

In deze specialisatie onderzoek je biomoleculen. Wat doen zij tijdens biologische en biochemische processen in zieke en gezonde lichamen?

Tijdens deze specialisatie ga je onderzoek doen naar kanker in de nematode C.elegans. Je zoekt het gen dat de overmatige celdeling kan stoppen. Daarnaast ga je eurkaryotische cellen kweken in kweekflessen om te kijken hoe de groei beïnvloed wordt en hoe het kan dat gehechte cellen loslaten en gaan migreren.
 

Het brein nader bekeken 

Specialisatie Neuro-immunologie

Neuro-immunologie is een snel ontwikkelend onderzoeksgebied dat steeds meer aandacht krijgt. Wil jij onderzoek doen naar neurologische en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer? Of de rol van het immuunsysteem onderzoeken in Multiple Sclerose? Ben jij gefascineerd door het brein en de rol die het immuunsysteem speelt in het bestrijden van ziekteverwekkers? Heb je ooit gehoord van de gut-brain-axis en ben jij geïnteresseerd in de rol die jouw voedsel speelt op het functioneren van je brein en je resistentie tegen ziektes? Dan is de neuro-immunologie specialisatie iets voor jou!

 

Minor: verbreden & verdiepen

In het 3e of 4e jaar volg je ook een minor: een vakkenpakket met thema. Zo geef je een eigen draai aan de opleiding. Specialiseer je bijvoorbeeld in Medische diagnostiek, of ontdek alles over Bio-nanotechnologie. Wil je vakken volgen aan een andere hogeschool of universiteit, in Nederland of daarbuiten? Ga ervoor!  

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Stage, minor en afstuderen

Het laatste stukje… De kroon op je werk. Afgelopen studiejaar heb je misschien al een minor gedaan; dan is het nu tijd voor een stage. Daarna komt de eindstreep echt in zicht: je gaat afstuderen. Hoe precies? Dat is aan jou.

Stage lopen

In het 3e of 4e jaar loop je een half jaar stage bij een onderzoeksinstelling of een bedrijf. Zo leer je een hoop, en ontdek je wat bij jou past. Draai mee in lopend onderzoek of een ziekenhuis en ontdek hoe het is om te werken in een team.

Afstuderen

Het laatste halfjaar van je studie: hét moment om te laten zien dat jij klaar bent voor het echte werk. Je voert een onderzoek uit. Daarbij neem je niet alleen het ‘wat’ en ‘hoe’ mee, maar ook het ‘waarom’. In het laboratorium van een bedrijf, ziekenhuis of onderzoeksinstelling bewijs jij wat je waard bent. In Nederland, ergens anders in Europa – of wat dacht je van Australië of de VS?

Diploma

Afstudeeropdracht afgerond? Dan heb je jouw diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen. 

Innovatief onderzoek 

Het HAN BioCentre

Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kan je terecht in ons eigen expertisecentrum: het HAN BioCentre. Hier doe je onderzoek binnen de hele ‘Biodiscovery-keten’: je ontdekt, analyseert, produceert – en je past je werk toe in de praktijk. Zodat je écht wat bereikt. Kom biobased olie winnen uit gist, of ga strijd aan met schimmels. Gave stage of afstudeeropdracht gegarandeerd!  

Kom kennismaken

Hoe voelt het nou om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met de voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Nijmegen. 

buisjes