Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Jouw toekomst met Bio-informatica

Wil je als bio-informaticus planten veredelen? Als data scientist uit miljoenen gegevens de formule plukken voor een beter medicijn? Als biologisch programmeur apps bouwen voor ziekenhuizen of verzekeraars? Een bedrijf starten, of doorstuderen? Wat het ook wordt: je toekomst heb je in eigen hand.

biocentre_data-science9. Martijn van der Pol, Philip de Groot

Beroep en salaris Wat doet een bio-informaticus en wat verdient hij?

Een bio-informaticus is iemand die informatica gebruikt om biologische en genetische vraagstukken op te lossen. Hij of zij werkt niet in het laboratorium, maar werkt achter de computer. Hij/zij analyseert de gegevens uit een database met behulp van allerlei rekenmethoden en software. 

Het gemiddelde uurloon per maand is € 2.800 bruto. Het minimale of startsalaris ligt op € 2.100 en het maximale loon ligt op € 3.500 bruto per maand. 

Na bio-informatica: welk beroep past bij jou?

Ben je goed in bio-data analyseren? Bouw je liever apps die dat voor jou doen? Of krijg je energie van het combineren van IT en biologie? Volop baankansen na je studie Bio-informatica. Welke pak jij?

 • ict studenten project 3

  Bio-informaticus

  Hoe verbeter je deze tomaat? Hoe veredel je die graansoort? Hoe vind je een medicijn tegen Ebola? Als bio-informaticus staat je werk altijd in het teken van een biologische vraag. Die vertaal jij naar naar een bio-informatica werkaanpak. Uit een enorme bak data weet jij het juiste antwoord te vissen.

 • ict studenten met laptop in de les

  Data scientist

  ‘’Alstu! Een hele berg gegevens: over eiwitten. DNA. En ook nog over wat ziektebeelden. Zoek jij even de nodige info voor de nieuwe griepprik?’’ Raak je niet in paniek van die vraag? Is het vinden van de speld in die data-hooiberg voor jou juist een uitdaging? Dan ben je een echte data scientist.

 • bio-informatica student aan het werk

  Programmeur

  Na je studie kun je software maken. En apps ontwikkelen. Je bouwt die programma’s zo dat ze data analyseren zoals jij wilt. Als biologisch programmeur komt je kennis van natuurwetenschap van pas. Maar eigenlijk kun je met jouw IT-tools bij ieder bedrijf aan de slag: van ziekenhuis tot verzekeraar. 

 • hbo-ict studenten in overleg

  Productontwikkelaar

  Jij bent IT’er én bioloog: die mix is goud waard voor bedrijven in de natuurwetenschappelijke hoek. Als geen ander kun jij jouw kennis inzetten om producten te ontwikkelen die de gezondheidszorg, voedingsmiddelenindustrie en landbouw naar een hoger niveau te tillen. 

Doorstuderen na Bio-informatica

Wil jij je na Bio-informatica verder specialiseren? Doorstudeermogelijkheden genoeg! Vanaf februari zelfs op de HAN zelf. Soms heb je een pre-master nodig. Die kun je al volgen tijdens je minor op de HAN.

 • Applied Data Science (MSc)

  Deze nieuwe HAN-masteropleiding toegepaste Data Science start in september 2023. Als bachelor bioinformatica kom je direct in aanmerking voor toelating tot deze tweejarige opleiding (60 EC) die in deeltijd wordt aangeboden.

 • Medische biologie (MSc)

  Hoe functioneert het menselijk lichaam in gezondheid en in ziekte? Dat is de kernvraag van deze Engelstalige master. Je verdiept je in moleculaire en cellulaire systemen. Die kennis pas je toe op klinische vraagstukken of op volksgezondheid. 

 • Bioinformatics (MSc)

  In deze Engelstalige master aan de Universiteit Leiden leer je hoe je methoden en concepten uit de informatica en wiskunde kunt gebruiken om (moleculair) biologische en biochemische vraagstukken op te lossen.  

 • Bioinformatics (MSc)

  In deze Engelstalige master gebruik je methoden en concepten uit de informatica en wiskunde om (moleculair) biologische en biochemische vraagstukken op te lossen. Je leert grote biologische datasets bewerken en analyseren en ontwikkelt nieuwe tools. 

 • Bioinformatics & Systems Biology (MSc)

  Grote databases bieden een gouden kans om de geheimen van het leven te onderzoeken, de complexiteiten ervan te begrijpen en om de kwaliteit ervan te verbeteren. In deze master leer je hoe je data omzet in kennis en inzicht. 

 • Biologie (MSc)

  Toch vooral besmet geraakt met de biologie-bacil tijdens je bachelor? Dan is een Engelstalige master Biologie een mooie vervolgstap. En je hoeft daarvoor maar een deurtje verder: naar de Radboud Universiteit. 

 • Kopopleiding Leraar Scheikunde

  Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een baan in het onderwijs. Wist je dat je bij de HAN in 1 jaar leraar Scheikunde kunt worden? Met de kopopleiding leraar Scheikunde haal je in korte tijd je 2e-graads lesbevoegdheid.

Volgende paginaDit is je studie

Vakken en projecten, stages en minoren: dit ga je doen bij de opleiding Bio-informatica aan de HAN. 

ict studenten in de les