Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in
 • Rondleidingen
  Krijg een persoonlijke rondleiding

Dit is je studie

Bij de HAN Accountancy opleiding staat het complete takenpakket van een accountant op het programma. Je leert jaarrekeningen opstellen en controleren. Je leert hoe je financiële bedrijfsinformatie organiseert. En, hoe je adviezen geeft. Dát is namelijk je toegevoegde waarde als financieel expert.

docent klas studenten klaslokaal lessituatie, FEM commerciele economie, accountancy

Gemeenschappelijke propedeuseDe opbouw van Accountancy

De propedeuse van de Accountanty opleiding is een gezamenlijk jaar met studenten van Finance & Control en Finance, Tax & Advice. Spreekt 1 van deze 2 studies je meer aan? Aan het einde van het 1e jaar kun je gewoon overstappen. De hoofdfase van de Accountant opleiding duurt 3 jaar. Al in het 2e jaar ga je je stage accountancy lopen: volop ruimte voor de praktijk dus. Na 4 jaar mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

studeren-aan-de-han

Je propedeuse jaar

In dit jaar leer je het brede vak van accountant opleiding kennen. Wie kom je daar allemaal tegen? Wat is je rol als assistent-accountant? De helft van de tijd staan de leerlijnen op het programma: boekhouden, bedrijfseconomie, belastingrecht en management & organisatie. De andere helft ben je lekker bezig met de praktijk.

Samenwerken aan projecten

Dit 1e jaar werk je in groepjes aan 4 projecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je particulieren financieel advies geeft. Een ander project is de praktijk van een startende onderneming en financiële verantwoording van een organisatie. De theorie die je leert bij de kernvakken pas je meteen toe in het project.

Aan het eind van het 1e jaar weet je wat het verschil is tussen de opleidingen Accountancy, Finance & Control en Tax & Advice. Je bent klaar voor je definitieve keuze.

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Accountancy heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

overzicht

Verdiepen en praktijk

Dit jaar ga je de diepte in. Alle leerlijnen komen weer voorbij. En je krijgt weer een aantal nieuwe leerlijnen. Denk aan audit & assurance, financial accounting, internal control & accounting information systems, financiering, management accounting, adviesvaardigheden, ethiek, boekhouden, tax & law. Daarmee zet je een flinke stap in je ontwikkeling! Daarnaast krijg je meer zicht op je toekomstige werkveld door deel te nemen aan events met diverse Accountantkantoren. Ook goed voor je netwerk!

Leren in en uit de praktijk

Je werkt in dit jaar aan concrete praktijkopdrachten: 

 • Hoe stel je een jaarrekening samen? 
 • De belastingaangifte: wat komt daar bij kijken? 
 • Hoe zorg je voor een zorgvuldig controleproces? 
 • Wat adviseer je bij bedrijfsopvolging? 

Spreken deze eigenschappen je aan?

Als (assistent) accountant ben je een vertrouwenspersoon. Het hele financiële hebben en houden van mensen en organisaties ligt in jouw handen. In de opleiding Accountancy aan de HAN besteden we dan ook aandacht aan de ethiek van de financieel adviseur. Daarnaast leer je om zaken te overzien. Je traint jezelf in kritisch denken en goed doorvragen. Jij bent straks immers verantwoordelijk voor financiële informatie die klópt. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

basecamp
twee studenten, FEM Finance Tax and Advice

Meer verdieping en stage

Dit is het jaar dat jij aan het roer staat tijdens je opleiding Accountancy. Je kiest zelf waar je stage loopt. En je beslist voor een lange of een kortere stage: 20 weken of 10 weken. In het 3e jaar besteed je veel tijd aan professional skills zoals strategie, leiderschap en organisatie. Je leert hoe je gesprekspartner bent voor ondernemers en organisatie. Na dit jaar sta je weer een stuk steviger in je schoenen.

Je stage

Dé kans om te doen wat jij interessant vindt. Je kunt stage lopen bij een bedrijf, de overheid, een onderzoeksinstituut of bij een andere organisatie. In de regio of wat verder weg: een internationale stage kan natuurlijk ook. 

Je pre-master Accountancy halen tijdens je studie?

Dat kan! Kies dan in het 3e jaar voor de korte stage van 10 weken. In het 4e jaar kun je dan voor de verdiepende minor kiezen aan de Business Universteit Nyenrode.

HAN Accountancy goes international

De HAN Accountancy opleiding vertegenwoordigt Nederland tijdens de European Accountancy Week. En daar zijn we trots op! Als enige in Nederland mogen wij 6 studenten afvaardigen naar dit internationale evenement. Elk jaar werken studenten van 14 hogescholen en universiteiten aan een echte casus. Bijvoorbeeld een casus over de Brexit. De samenwerking van studenten met verschillende culturen en achtergronden is elk jaar opnieuw super-inspirerend. 

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Accountancy:

 • innoveren en communiceren
 • praktijkgericht onderzoek
 • academische skills
 • professional skills
 • afstudeerpaper

Alleen aan de HAN

De Accountant opleiding aan de HAN is de enige in Nederland waarbij je kunt kiezen uit verschillende minoren. Ook kun je vanaf het 3e jaar al je eerste carrièrestappen zetten. Stel je wilt verder studeren voor (AA) accountant administratieconsulent of (RA) registeraccountant. In het 3e jaar van onze studie kun je al voorsorteren op je route van je keuze. Het gaat immers om jouw toekomst.

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor en afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

studenten

Minor en afstuderen

Het 4e jaar is het jaar van je minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Heb je 20 weken stage gelopen, dan volg je een verplichte minor (de zogenaamde OAT minor). Dit is een verdiepende minor die je voorbereidt op het werk van accountant. Heb je in het 3e jaar 10 weken stage gelopen? Dan kies je zelf een minor. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Welke minor kies jij?

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

 

Pre-master Accountancy halen in het 4e jaar?

Heb je in het 3e jaar 10 weken stage gelopen? Dan kun je voor de verdiepende minor: Pre-master Accountancy kiezen! Deze volg je aan de Business Universiteit Nyenrode.

Afstuderen

Je sluit je studie Accountancy af met een afstudeertraject. Ook daar kun je weer in kiezen!

Traineeship in het werkveld

Afstuderen in traineeship betekent dat je bij een organisatie aan de slag gaat. Je verdiept je in een complex vraagstuk en presenteert je advies en oplossingen.

Leergemeenschap Futureproof Financials

Afstuderen in de leergemeenschap Futureproof Financials betekent dat je samen met andere studenten, professionals uit het werkveld en docent-onderzoekers aan de slag gaat met een duurzaamheidsvraagstuk van een van onze partners. Daarnaast werk je met een coach aan je persoonlijke skills en impact.

Diploma met Engelstalige bijlage

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Accountancy behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studeren aan de HAN, FEM commerciele economie, accountancy