Cursus Taal- en Schakeljaar

Groep studenten buiten in gesprek
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start 1 september 2024

Je wilt starten met een hbo- of universitaire opleiding in Nederland. Je hebt een buitenlands diploma en wilt je optimaal voorbereiden. Tijdens het Taal- en Schakeljaar leer je goed Nederlands, leren we je studievaardigheden en werk je tekorten in je vakkenpakket weg. Iets voor jou? Meld je dan aan!

In het kort

  1 jaarDuur
  25 contacturengemiddeld per week
  15 uur zelfstudiegemiddeld per week

Voor wie?

Het Taal- en Schakeljaar is speciaal voor hoger opgeleide anderstaligen. Het is een gezamenlijk traject van de HAN en de Radboud Universiteit. 

Heb jij een buitenlands diploma op minimaal mbo-4/havo-5-niveau? Beheers je Nederlands op B1-niveau? Dan is het Taal- en Schakeljaar van het HAN-Talencentrum de ideale voorbereiding op je hbo-opleiding. Heb je een buitenlands diploma op vwo-niveau en wil je studeren op de Radboud Universiteit? Ook dan start je je voorbereiding bij de HAN en stap je na enkele maanden gedeeltelijk over naar een maatwerktaject op de Radboud Universiteit. Dit gebeurt in overleg met, en na goedkeuring van, de coördinator van het maatwerktraject van de Radboud Universiteit.  Bekijk voor beide trajecten ook de toelatingseisen.

Belangrijke informatie

We verwerken geen inschrijvingen meer voor het Taal- en Schakeljaar dat start op 4 september 2023. Er zijn geen plaatsen meer vrij. De eerstvolgende cursus start in september 2024.

Intake in 5 stappen

 1. Meld je aan via het aanmeldformulier.
 2. Je ontvangt een bevestiging en een verzoek om verschillende documenten op te sturen (waaronder een IDW-vergelijking van je diploma*). De aanvraag voor een IDW-vergelijking duurt vaak lang, dus zorg dat je die alvast in huis hebt!
 3. Voldoe je aan de eisen? Dan krijg je een uitnodiging voor de toetsdag. Je maakt toetsen voor NT2, Engels en wiskunde. De toetsen vinden in juni 2023 plaats.
 4. Toetsen gehaald? Wij nodigen je uit voor een intakegesprek. 
 5. Je krijgt na de intakegesprekken schriftelijk bericht van de toelatingscommissie: zij beslissen of je kunt starten met het Taal- en Schakeljaar.

* Je kunt je diploma's laten waarderen bij de Internationale Diplomawaardering

Programma

Je volgt tijdens het Taal- en Schakeljaar een intensief programma, met verplichte vakken en keuzevakken.

Verplichte vakken:

 1. NT2, van B1 naar B2+, voorbereiding op Staatsexamen NT2, programma II
 2. Kennis van de Nederlandse Maatschappij
 3. Engels
 4. Wiskunde
 5. Studie- en beroepsoriëntatie
 6. Leervaardigheden

Keuzevakken:

 1. Natuurkunde
 2. Biologie
 3. Scheikunde

Met de vakken 1 en 2 voldoe je meteen aan de inburgeringseisen. 

Tijdens het Taal- en Schakeljaar maak je kennis met alle opleidingen van de HAN. We begeleiden je bij het kiezen van een opleiding die bij je past. En het mooie is: je krijgt een mentor (docent) die je begeleidt bij je studie én een buddy (HAN-student) die je op weg helpt in de studentenwereld.

Wil je je verder voorbereiden op een studie aan de Radboud Universiteit en voldoe je aan de intake-eisen op VWO-niveau? Dan volg je vanaf december een ander programma. Je stapt over naar de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgt daar een maatwerktraject, passend bij je studiekeuze.  

Verdere informatie

Ook interessant

Onderwijsroute

Je bent nieuwkomer in Nederland, je moet inburgeren én wilt graag hier studeren. De HAN en Radboud Universiteit bieden samen een 2 tot 3-jarige onderwijsroute aan. In dit traject word je optimaal voorbereid op het behalen van het Staatsexamen NT2 B2 én op toelating tot een studie.

NT2, anderstaligen in de klas

Nederlands A1 & A2 (avond)

Ben je hogeropgeleid, wil je snel de Nederlandse taal leren en inburgeren op NT2 niveau B2? Het Talencentrum biedt 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 niveau B2. Of je bereikt zelfs niveau C1! Naast het Nederlands, leer je in onze cursussen ook veel over de Nederlandse cultuur en organiseren we verschillende activiteiten buiten het leslokaal om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij. 

De cursus A0-A2 is een beginnerscursus en past binnen de Onderwijsroute van de nieuwe wet inburgering. Dus of je nou inburgert onder de oude of nieuwe inburgeringswet; iedereen is welkom!

Studenten in gesprek lachend

Nederlands B1 (avond)

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau A2? Volg de avondcursus Nederlands B1!

Twee studenten werken samen met laptop

Nederlands B2

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau B1? Volg de dagcursus Nederlands B2!

Student buiten

Nederlands B2 (avond)

Ben je hogeropgeleid en wil je snel de Nederlandse taal leren? Het HAN-Talencentrum biedt je 4 opeenvolgende cursussen. Zo stoom je jezelf klaar voor het Staatsexamen NT2 (niveau B2). Of je bereikt zelfs niveau C1. Aan de slag vanaf niveau B1? Volg de cursus Nederlands B2!

Twee studenten praten bij fiets campus Nijmegen

Nederlands C1 (avond)

Je beheerst het Nederlands al op een vergevorderd niveau maar wil je het nog beter leren? In deze cursus Nederlands C1 zet je de puntjes op de i zodat je beter kunt functioneren in je academische studie- of werkomgeving. Volg de cursus Nederlands C1 voor NT2-ers.

Studenten in verschillende groepjes

Nieuwsgierig?

Of je nu een compleet nieuwe taal wilt leren, je kennis van het Nederlands wilt opfrissen of effectiever wilt communiceren: het HAN-Talencentrum heeft precies de cursus die je zoekt.

draw-cta-title

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan het HAN-Talencentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 353 03 04