Cursus Gedragsverandering

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op 17 september 2019

Ben jij adviseur, beleidsmaker, manager, of houd je je op een andere manier bezig met het veranderen van gedrag? En merk je dat het soms lastig is om mensen in de juiste richting te bewegen? Dan is de Tweedaagse gedragsverandering iets voor jou!

Cursus Gedragsverandering

In deze tweedaagse leer je hoe je gedrag op efficiënte wijze kunt veranderen. Benieuwd hoe deze training kan bijdragen aan de aanpak van jouw vraagstukken? Vanuit de gedragswetenschappen is veel bekend over menselijk gedrag, menselijke drijfveren en hoe de mens omgaat met veranderingen. Zo laat decennia aan onderzoek zien dat menselijk gedrag helemaal niet zo rationeel is als we denken en dat het sterk wordt gestuurd door onbewuste processen, zoals de behoefte aan autonomie en acceptatie door anderen. Met de juiste kennis van deze onbewuste en bewuste processen, kan je gedrag langdurig veranderen.

In het kort

  2 bijeenkomstenDuur
  13 uur in totaalStudiebelasting
  6,5 uur per keerStudiebelasting
  6,5 uurContacturen
  € 1470,-Kosten

In deze inspirerende tweedaagse Gedragsverandering nemen Behavior Change Academy en de Hogeschool Arnhem Nijmegen je in vogelvlucht mee langs de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je gedragsverandering in jouw werkpraktijk kan inzetten.

Ze beantwoorden onder andere de volgende vragen:

 • Wat is gedragsverandering precies en wat kan je er mee in de praktijk?
 • Wat zijn de belangrijkste (on)bewuste drijfveren van mensen om gedrag te vertonen?
 • Hoe kan je gedrag op een effectieve manier veranderen?

Tijdens de tweedaagse koppel je de theorie steeds actief terug naar jouw werkpraktijk en eigen casuïstiek. Zo heb je na de tweedaagse, naast inspiratie en kennis, ook direct de handvatten om met gedragsverandering aan de slag te blijven.

Voor wie?

De tweedaagse cursus Gedragsverandering is geschikt voor alle professionals die zich bezighouden met menselijk gedrag, zoals:

 • beleid & strategie;
 • communicatie & strategie;
 • zelfredzaamheid & eigenaarschap stimuleren op de werkvloer;
 • persoonlijke ontwikkeling;
 • burgerparticipatie;
 • marketing;
 • sustainability.

Programma

De tweedaagse bestaat uit drie onderdelen. Deze worden in chronologische volgorde behandeld. Bij elk onderdeel nemen de docenten je mee in de theorie, en ga je vervolgens zelf aan de slag om het geleerde in de praktijk te brengen. Je ontvangt werkbladen en inspirerende
artikelen bij aanvang van elk onderdeel.

Deel 1: Inspiratie voor toepassing gedragsverandering

In dit onderdeel gaan we in op het belang van gedragsverandering in jouw werkpraktijk. Wat kan je er nu echt mee en wat levert het op als je vanuit een gedragsmatige aanpak werkt? We inspireren je over de mogelijkheden van gedragsverandering in jouw werkveld.

Aan het eind van dit deel weet je wat gedragsverandering is en ben je geïnspireerd over de mogelijkheden om met gedragsverandering aan de slag te gaan in jouw werkveld.

Deel 2: Kennis over drijfveren van de mens

Negentig procent van een effectieve gedragsinterventie rust op het begrijpen van menselijke drijfveren. In dit deel leer je over de belangrijkste beweegredenen van de mens. Waar komt ons gedrag precies vandaan? We behandelen op hoofdlijnen de belangrijkste sociaal psychologische theorieën, biases en menselijke weerstanden. Daarnaast gaan we in op de invloed van de omgeving op ons gedrag. Hoe voorspelt bijvoorbeeld het gedrag van andere mensen wat wij doen?

Aan het eind van dit deel heb je dieper inzicht in menselijk functioneren en de belangrijkste menselijke drijfveren en weerstanden.

Deel 3: Handvatten voor het veranderen van gedrag

In het laatste deel leer je hoe je sociaalpsychologische technieken kan inzetten om gedrag te veranderen. Je leert klassieke en nieuwe wapens van beïnvloeding kennen en leert over hun mogelijkheden en valkuilen. Je ontdekt wanneer je je het beste kunt richten op het verminderen van weerstand of juist op het aanzetten van motivaties.

Aan het eind van dit deel weet je welke gedragsveranderingstechnieken je op een goede manier kan inzetten in jouw werkpraktijk en hoe je dit concreet vormgeeft.

Wat levert het je op?

Nadat je deze tweedaagse hebt gevolgd, zul je ervaren dat je:

 • dieper inzicht hebt in menselijk functioneren, gedrag en drijfveren;
 • op basis van deze fundamentele kennis handvatten hebt om gedrag in jouw werkpraktijk te veranderen;
 • een begin gemaakt hebt met jouw eigen concrete plan om gedrag te veranderen;
 • geïnspireerd bent om na de tweedaagse met gedragsverandering aan de slag te blijven!

Docenten

 • Dr. Matthijs van Leeuwen: Universitair docent gedragsbeïnvloeding, coördinator Master Gedragsverandering en Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar en auteur van Hidden Persuasion
 • Prof. dr. Rick van Baaren: Hoogleraar Gedrag & Maatschappij, ondernemer in gedragsverandering en internationaal erkend expert in (onbewuste) beïnvloeding
 • Drs. Anouk Visser: Gedragswetenschapper bij Behavior Change Group en docent & mentor bij de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Anouk is gespecialiseerd in het opleiden van professionals op het gebied van gedragsverandering en gedragspsychologie.
 • Drs. Jose Cuperus: Hoofddocent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Opleidingscoördinator van de Masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie. Expertisegebieden; gedragsverandering, leiderschap en sociale innovatie. Daarnaast als zelfstandig ondernemer betrokken bij gedragsveranderingstrajecten in diverse organisaties.

Over Behavior Change Academy

Behavior Change Academy is onderdeel van Behavior Change Group. Behavior Change Group helpt organisaties en professionals om zelfredzaam te worden op het gebied van gedragsverandering, door de toepassing van gedragsverandering een blijvende plek te geven in de organisatie. Binnen de Academy verzorgen ze opleidingen op het gebied van gedragsverandering, om deze zelfredzaamheid mogelijk te maken. Variërend van de postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar tot praktische incompany-opleidingen en tweedaagse bootcamps.

Over HAN SENECA

HAN SENECA en een leven lang leren

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of Sport en Bewegen?
Stel je vraag aan ons. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 353 1262

Nieuwsgierig?

Het welzijn van de mens in al zijn facetten is je passie. De HAN biedt een ruim aanbod, dat in samenwerking met het werkveld is ontwikkeld. Of het nu gaat om lichamelijk of geestelijk welbevinden.

Er is geen omschrijving beschikbaar