Begeleiding individu

 

 

De 1-op-1 begeleiding lijkt online niet veel te verschillen van het contact face-to-face (F2F). Je kunt met een videoverbinding elkaar zien en spreken. Toch is de setting heel anders. Het persoonlijke contact is online belangrijker dan anders om de student betrokken te houden.

239637 Illustratie online DLWO magazine

Je kunt eenvoudig contact met student opnemen via MS Teams Chat. Naast een bericht versturen, kun je hier ook een video- of audiogesprek starten.  In deze video over Teams Chat leer je hoe je de chat daarvoor kunt inzetten.

Tool

MS Teams: Ga naar de Toolbox om te starten met Teams, ga naar de Teams pagina op Insite (inloggen met je HAN-account) voor tips en richtlijnen over het werken met Teams. 

Tips & tricks

  • In de fysieke onderwijssetting zie je de student regelmatig en heb je vaak een beeld hoe het met iemand gaat. Ook kun je een student tussendoor even informeel spreken. In het onderwijs op afstand beperkt het contact zich tot de lessen en het afgesproken bel- of mailcontact dat je met elkaar hebt. Je mist vooral de persoonlijke informatie, het is goed daar tijdens je online contact aandacht voor te hebben.
  • Tijdens het videobellen zie je minder van het non-verbale gedrag van de ander om bij aan te kunnen sluiten. Het is daarom belangrijk om in je gesprek extra oog te hebben voor interpersoonlijke aspecten. Ga daarom regelmatig na of jullie elkaar begrijpen en op dezelfde lijn zitten.
  • Je hebt vaak de neiging om tijdens het videobellen naar de ander te kijken op het scherm. Houd er rekening mee dat je de ander pas aankijkt wanneer je in de camera kijkt. Hiermee maak je, ook al lijkt dat voor jou niet zo, persoonlijker contact met je student.
  • Wil je samen een document bespreken? Bij het beeldbellen via Teams heb je de mogelijkheid om je scherm te delen. Zo heb je allebei hetzelfde voor je. 
  • Omdat je elkaar niet meer zo geregeld ziet is het belangrijk duidelijke vervolgafspraken te maken. 
  • Pas bij het 1-op-1 contact op met het gebruik van informele en/of gratis communicatiekanalen zoals Whatsapp of je eigen e-mail. Meerdere kanalen wordt al snel onoverzichtelijk. Bovendien kunnen er andere issues aan deze tools zitten, bijvoorbeeld op het gebied van AVG. Meer informatie over privacyregels van de HAN vind je op Insite (inloggen met je HAN-account)