BioBlitz 2025: Ontdek wat leeft op de HAN campus
Met je smartphone de natuur in om wilde dier- en plantensoorten te spotten en registreren, dat is het idee van een ‘BioBlitz’. Op 22 mei 2025 is het Internationale Biodiversiteitsdag. De HAN doet – net als vorig jaar –mee aan de landelijke BioBlitz. Samen met andere hogescholen voert de HAN een challenge uit onder de noemer #HogerOnderwijsBloeit. We zetten ons in om de biodiversiteit op en rond onze campus zichtbaar te maken én te versterken.

BioBlitz? Wat is dat?
Een BioBlitz is een landelijke challenge: binnen één maand leggen we met zoveel mogelijk deelnemers zoveel mogelijk planten, dieren en insecten vast in de natuur. In 2024 haalden we het gezamenlijke doel van 2.400 soorten ruimschoots. Dit jaar is de uitdaging nóg groter: samen willen we 2.500 soorten registreren, tussen 22 mei en 22 juni 2025, en willen we de kennis over biodiversiteit een boost geven.
Meedoen is makkelijk!
Iedereen kan meedoen. Ook jij! Installeer app Obsidentify en maak een foto een plant, dier of insect. De app herkent automatisch de soort en registreert jouw waarneming (zie handleiding Obsidentify). Zo ontdek je wat er leeft op de campus én help je mee om biodiversiteit inzichtelijk te maken. En… door mee te doen gun je jezelf een leuk, leerzaam en ontspannend uitje! Elke waarneming telt!
De BioBlitz start op 22 mei en duurt een maand, dus meedoen kan tot en met 22 juni. Lukt het ons om 2.500 soorten te registreren op de terreinen van het Hoger Onderwijs?
biodiversiteit als duurzaamheidsambitie
Biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. De snelheid waarmee soorten verdwijnen ligt volgens experts vandaag de dag tien tot honderden keren hoger dan het gemiddelde tempo van de voorbije tien miljoen jaar. Dat kan grote gevolgen hebben voor ecosystemen en ernstige gevolgen hebben voor de mensheid. De HAN heeft met haar gebouwen en de ruimtes daar omheen mogelijk impact op het lokale ecosysteem. We onderzoeken onze impact op lokale biodiversiteit en ecosystemen en houden er in de toekomst rekening mee. Lees meer over onze duurzaamheidsambities op han.nl/duurzaamheid.
Van vijver tot vijver-wandeling in Nijmegen
Op donderdag 22 mei organiseert de Radboud Universiteit een lunchwandeling onder leiding van gids Hub Nijssen. Nijssen, in het dagelijks leven beleidsmedewerker bij FNWI, volgt al jarenlang met groot enthousiasme de natuur op de campus. Tijdens de lunchwandeling neemt hij je mee langs enkele van zijn favoriete locaties en geeft uitleg over hoe jij jouw de waarnemingen kunt vastleggen. Start is om 12.30 uur bij de ‘wilde’ vijver op het terrein van het Berchmanianum, dichtbij de Heyendaalseweg. De wandeling duurt maximaal een uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar radboudwandelingen@ru.nl
Toekomstbeeld: een groene, circulaire HAN-campus
Ook op onze eigen campus vergroenen we volop. Vanaf het najaar van 2025 starten we met de herinrichting van het plein aan de Ruitenberglaan 31 in Arnhem. Daar ontstaat een Circular Square – een duurzame, sociale en groene buitenruimte waar je kunt leren, ontspannen en elkaar ontmoeten.
Wat kun je straks verwachten?
• Meer bomen en schaduwrijke plekken
• Een pluktuin met fruitbomen
• Een boost voor biodiversiteit met bloeiende planten en een bijenhotel
• Expositieruimte en plek voor events
Deze buitenplek sluit aan op onze HAN-visie: slim, schoon en sociaal. Meedenken of ideeën delen? Stuur een mail naar teamduurzaam@han.nl Samen maken we de HAN groener – stap voor stap. Doe je mee?