Week van de diversiteit bij HAN lerarenopleidingen

Van 19 t/m 23 mei vieren we de Week van de Diversiteit bij de HAN Academie Educatie! We duiken samen in diversiteit in al haar vormen: van culturele- en gender- tot seksuele- en neurodiversiteit. Voor studenten én opleidingen – met inspirerende activiteiten en ontmoetingen.

Handen die een hart vormen. Studeer wat je liket.

Tijdens de jaarlijkse Week van de Diversiteit duiken we bij lerarenopleidingen in Nijmegen én Arnhem in alles wat met diversiteit en inclusie te maken heeft. We zoomen in op het thema vanuit alle hoeken: van cultuur tot gender, van seksualiteit tot neurodiversiteit. Alles komt aan bod. Voel jij je thuis bij de HAN en de Lerarenopleidingen? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen dat doet? Hoe neem je diversiteit en inclusie mee in je lessen als toekomstig docent? 

Aandacht is en blijft belangrijk

Onze samenleving staat steeds vaker op scherp. Juist daarom is aandacht voor diversiteit onmisbaar. Een veilige leeromgeving voor kinderen, jongeren en studenten hoort dan ook bovenaan te staan op iedere onderwijsagenda en in elke instelling. Ook in de kerndoelen van het onderwijs speelt, op verzoek van het ministerie OCW, diversiteit een belangrijke rol. Tijdens de Week van de Diversiteit brengen we het thema tot leven en praten we met de leraren van de toekomst. 

Programma vol kleur en verdieping

Van 19 t/m 23 mei is er weer van alles te beleven voor studenten, docenten en medewerkers van de HAN lerarenopleidingen in Nijmegen en Arnhem. Sommige onderdelen zijn opgenomen in het lesrooster, maar het meeste is vrij toegankelijk voor iedereen. De Week valt samen met de Roze Week op Kapittelweg 33 – reden genoeg om ook daar een kijkje te nemen. 

  • Samenscholing - Theatervoorstelling met impact 
    Voor alle eerstejaars studenten van de pabo Arnhem en pabo Nijmegen wordt de interactieve theatervoorstelling ‘Samenscholing’ van Live Your Story gespeeld. Vier spelers brengen grappige en herkenbare situaties tot leven. Ze zoomen in op vragen die spelen rond diversiteit in het klaslokaal.  In de voorstelling worden concrete tips gedeeld, over hoe inclusief te handelen, zonder dat de voorstelling belerend wil zijn. De voorstelling wordt vervolgt met een workshop, Studenten brengen hun eigen dilemma’s in en denken samen na over mogelijke oplossingen. Het overkoepelende idee is dat geen beroep meer impact maakt dan het beroep van leerkracht; samen kunnen we een inclusieve houding vormgeven. (Deze voorstelling is besloten voor alle eerstejaars studenten en docenten van de pabo, om de veiligheid te waarborgen in het gesprek over diversiteit en inclusie. Wil je meer weten? Kijk op SamenScholing — Live Your Story.  
  • Ode aan de poging - edutheater
    '' Als ik probeer, kan ik mislukken. En mislukken is falen. Falen is niet winnen.” Dat is de tekst die steeds terugkomt in de repetities van een ambitieuze groep theaterspelers die de wereld wil veranderen. Maar wie de lat hoog legt, moet hoog springen en kan dus vallen. Hard vallen. EduTheater bestaat uit een groep spelers van verschillende lerarenopleidingen. Ze maken toegankelijke voorstellingen voor het Primair en Voortgezet onderwijs, maar ook voor festivals. Deze voorstellingen zetten op een speelse manier aan tot zelfreflectie: er zijn tenslotte al genoeg spiegels in ons bestaan. De ‘Ode aan de poging’ wordt gespeeld voor de tweedejaars pabostudenten van Arnhem. Zij kunnen niet deelnemen aan het realview filmfest in Nijmegen, maar hebben dankzij het EduTheater ook een mogelijkheid om reflectief diversiteit en inclusie te verkennen. 
     

  • Realview Filmfest - Filmfestival

    Op 21 en 22 mei is het zover: het RealView Filmfestival. Vanaf 14.30 uur openen de deuren in Nijmegen, gevolgd door een feestelijke opening van het festival. Om 15.15 uur starten drie films, verspreid over drie zalen. Elk filmblok zoomt in op een ander thema, mede mogelijk gemaakt door regionale film en cultuurpartners:
     
  • neurodiversiteit (HAN & Inscience),
  • culturele diversiteit (HAN & Go Short) en
  • gender-/seksuele diversiteit (HAN & LUX). 

Na de film volgt een educatief programma. Denk aan gesprekken met filmmakers, experts en zelfs een neurowetenschapper. De sfeer? Film, theateracts, popcorn en volop ruimte voor ontmoeting. Het filmfestival is onderdeel van het lesprogramma voor alle tweedejaars studenten van de tweedegraads lerarenopleidingen. Maar ook toegankelijk voor andere studenten en medewerkers.  Let op: aanmelden is verplicht. Kies jouw filmblok en meld je snel aan! 

  • Zie mij zoals ik mijzelf zie - Expositie 
    In de centrale hal van Kapittelweg 35 bewonder je de expositie ‘Zie mij zoals ik mijzelf zie’. Een visuele uitnodiging om anders te kijken – en echt te zien. 
     
  • Laat je Binnenkant Zien - Fotoshoot 
    Op maandag 19 mei (Arnhem) en dinsdag 20 mei (Nijmegen) laat je letterlijk zien wie je bent. Zet een tijdelijke tattoo en word je op de foto gezet door fotograaf én Pabo-docent Tom Schoemaker. De mooiste beelden worden later geëxposeerd – met jouw toestemming. 
     
  • Zien en lezen – tentoonstelling in het studielandschap 
    In het Studielandschap in Arnhem en Nijmegen is van alles te zien en te lezen. Ook daar zal het thema Diversiteit en Inclusie te zien zijn in de boeken en het materiaal dat tentoongesteld wordt.  

Deze week draait om zien, luisteren, delen en samen bouwen aan inclusief onderwijs. Want verschil mag er zijn – sterker nog: het maakt ons onderwijs beter. Wil je meer weten? Neem dan contact op.