Succesvolle werkconferentie stimuleert groei van wijkverpleegkundig netwerk

Op dinsdag 12 maart 2024 vond een succesvolle werkconferentie plaats in Ede, georganiseerd door het Netwerk Implementatie Preventie (NIP) project. Met 23 wijkverpleegkundigen en andere betrokkenen werd er levendig gesproken over de vorming van een sterk landelijk netwerk voor wijkgerichte preventie.

35638ff2-0cfc-11ee-9259-02565807075b onderzoek drietal overleg lectoraat wijkverpleging

Behoeften

Tijdens de conferentie presenteerden Ytje van der Veen en HAN-onderzoeker Dorien Oostra bevindingen van gesprekken met stakeholders en wijkverpleegkundigen over wijkgerichte preventie. Belangrijke punten kwamen naar voren, zoals de behoefte aan een duidelijke definitie van wijkgerichte preventie en het belang van verbinding tussen landelijk, regionaal en lokaal niveau.

Gemeenschappelijke visie

In interactieve sessies werd gediscussieerd over verschillende aspecten van het netwerk, waaronder het doel, de organisatie en mogelijke activiteiten. Deelnemers benadrukten het belang van een gemeenschappelijke visie op wijkgerichte preventie en het delen van kennis en inspirerende voorbeelden.

Doel netwerk

Het hebben van een gezamenlijk visie op wijkgerichte preventie wordt gezien als primair doel van het netwerk. Daarnaast kan het netwerk bijdragen aan de positionering van de wijkverpleegkundigen, in actieve verbinding met andere professionals in wijkgerichte preventie.

Kennis delen

Deelnemers willen kennis delen en ontvangen, met speciale aandacht voor praktische randvoorwaarden van succesvolle preventie-initiatieven.

Organisatie

De meeste aanwezigen gaven aan dat het netwerk een platte organisatie moet worden. Maar er moet nog worden besloten over de financiering op lange termijn en de mogelijkheid van regionale bijeenkomsten.

Activiteiten

De deelnemers stelden als activiteiten voor: het werken aan een eenduidige definitie van wijkgerichte preventie, een centrale plek om materialen te delen, en het organiseren van evenementen om  verbindingen te leggen met andere professionals. Ook is communicatie van belang voor de bekendheid en het succes van het netwerk.

Inspirerende stap

De conferentie was een inspirerende stap richting de ontwikkeling van een sterk landelijk netwerk voor wijkgerichte preventie. Verdere uitwerking zal plaatsvinden in samenwerking met de expertkring Wijkgerichte Preventie van V&VN en andere betrokken wijkverpleegkundigen.

Noteer 4 juni in je agenda!

Als vervolg op de conferentie wordt in juni een webinar georganiseerd om het meerjarenplan te presenteren. Noteer de datum alvast in je agenda: dinsdag 4 juni van 16:00 tot 17:00 uur.