Alignment bij verduurzaming businessmodellen

Uit onderzoek van de HAN blijkt dat het bij veel organisaties die naar een duurzame bedrijfsvoering streven aan een goed alignment ontbreekt, waardoor de prestaties zullen achterblijven bij de verwachtingen. Controllers kunnen een belangrijke rol spelen bij het doorvoeren van verbeteringen.

8d07d818-0cf6-11ee-9f7e-02565807075b Stockbeeld ter ondersteuning van de post-hbo digital business transformation

Elke organisatie heeft een bepaald businessmodel om te zorgen dat zij de doelen die zij nastreeft ook daadwerkelijk behaalt. De verschillende onderdelen van het businessmodel, zoals het te voeren beleid, de samenwerking met andere organisaties en de inhoud van rapportages, moeten daarbij goed op elkaar afgestemd zijn om succesvol te zijn. 

Focus op duurzame bedrijfsvoering 

Onderzoek vanuit lectoraat Futureproof Control

Vanuit het HAN lectoraat Futurproof Control hebben leading lector Egbert Willekes en docentonderzoekers Inge Nieuwenhuis en Theo van Houten onderzoek hiernaar gedaan. Bij twee onderzoeksprojecten waren studenten betrokken. 

In lijn met de focus van het lectoraat Futureproof Control is bij dit onderzoek de blik gericht op organisaties die naar duurzame bedrijfsvoering streven.

Publicatie in Controllers Magazine (CM:)

Een publicatie over dit onderzoek is onlangs verschenen, namelijk in de januari/februari-editie (2024) van Controllers Magazine. Auteurs: Willekes, Nieuwenhuis en Van Houten.

In deze publicatie is onder andere aandacht voor de belangrijke rol die de controller kan spelen voor een goed alignment van verschillende onderdelen van het busisnessmodel bij een duurzame bedrijfsvoering.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderzoek of de verdere activiteiten van het lectoraat Futureproof Control? 

► Neem contact met ons op:

► Neem een kijkje op de lectoraatspagina Futureproof Control