HAN Automotive verwelkomt Opel Mokka-e als innovatieve Onderzoeks- en Onderwijsauto

HAN Automotive, een vooraanstaande opleiding op het gebied van autotechnologie, heeft onlangs een baanbrekende samenwerking aangekondigd met NRF in Mill om de warmtestromen in elektrische voertuigen te onderzoeken en te modelleren. De sleuteloverdracht van de opvallende lichtgroene elektrische Opel Mokka-e, markeert een bijzonder moment in deze samenwerking.

bde76d25-c102-11ee-b1db-087d02d8d2b4 HAN Automotive heeft een Opel Mokka-e ontvangen vanuit partner NRF met als doel om met deze moderne elektrische auto onderzoek te doen binnen het hbo onderwijs.

89878390-c71e-11ee-9e83-dc8d7c8c598d HAN Automotive heeft een Opel Mokka-e ontvangen vanuit partner NRF met als doel om met deze moderne elektrische auto onderzoek te doen binnen het hbo onderwijs.
Opel Mokka-e. Fotografie: Erik Rijpstra

De samenwerking tussen de HAN Academie Engineering en Automotive en NRF (Nederlandse Radiateuren Fabriek) belooft niet alleen waardevolle inzichten in elektrische voertuigen, maar biedt tevens een innovatieve en praktijkgerichte aanvulling op het onderwijscurriculum.

Stageopdracht

Deze langetermijn samenwerking omvat een uitgebreide onderzoeksopdracht die recentelijk een belangrijke mijlpaal heeft bereikt met de afronding van de stageopdracht bij NRF door 3e-jaars Automotive student Henrik Roempke

In zijn stage heeft hij een programma ontwikkeld voor het testen van onderdelen van koel- en airconditioningsystemen in elektrische voertuigen. Het gaat daarbij onder meer om sensoren, die allerlei waarden meten bijvoorbeeld in de batterij en de aandrijving van een elektrische auto.

bde76d25-c102-11ee-b1db-087d02d8d2b4 HAN Automotive heeft een Opel Mokka-e ontvangen vanuit partner NRF met als doel om met deze moderne elektrische auto onderzoek te doen binnen het hbo onderwijs.
Bij de sleuteloverdracht waren Eddy Modderkolk (NRF Technical Specialist Benelux), Przemyslaw Czapski (NRF Technical Specialist Poland), Edwin Kemper (docent HAN Automotive), Selma van Loon en Pieter Ravensbergen (teamleiders) en Henrik Roempke (stagiair) aanwezig. Fotografie: Erik Rijpstra

Lesmateriaal voor practica en cursussen

De Opel Mokka-e, een volledig batterij-elektrisch voertuig (BEV), is door NRF samen met de HAN aangeschaft, met als doel een aantal onderzoeksopdrachten in semester 6 te valideren.

Na deze validatie zal de HAN de Opel Mokka-e inzetten als lesmateriaal voor practica en cursussen in verschillende studieprogramma's gericht op Engineering en Automotive: voltijd, deeltijd, associate degree (ad), master, en cursorische trainingen.

Doelen onderwijs- en onderzoekstraject

De Opel Mokka-e zal studenten Engineering en Automotive in staat stellen om:

  • Warmtestromen in elektrische voertuigen te analyseren, modelleren en valideren;
  • Inzicht te krijgen in elektrische aandrijving: dit omvat controlemechanismen, werking, componenten en meer;
  • NEN9140 cursussen te volgen die gericht zijn op veiligheid en normen in elektrische systemen.
Edwin Kemper (docent) en Selma van Loon (teamleider HAN Automotive) zijn trots op de nieuwe Opel Mokka-e aanwinst. Fotografie: Erik Rijpstra
Edwin Kemper (docent) en Selma van Loon (teamleider HAN Automotive) zijn trots op de nieuwe Opel Mokka-e aanwinst. Fotografie: Erik Rijpstra

Waarom de Opel Mokka-e?

De Opel Mokka-e onderscheidt zich door enkele bijzondere eigenschappen:

  • Volledig Batterij Elektrisch Voertuig (BEV)
    De Mokka-e is volledig elektrisch aangedreven, zonder hybride elementen.
  • Warmtepomp en actief gekoelde batterij
    Deze geavanceerde technologieën spelen een cruciale rol in de metingen van het onderzoek.
  • Onderstel vergelijkbaar met Opel Corsa, Peugeot 202, 2008 en E-tense
    De Mokka-e deelt het onderstel met andere bekende modellen, wat het voertuig interessant maakt voor verschillende vergelijkende analyses.

Neem contact met ons op

Voor meer informatie, neem contact op met docent Edwin Kemper via ask@han.nl