Regio krijgt er unieke opleiding bij: Duurzame Bedrijfskunde in 2 jaar

De regio Arnhem-Nijmegen krijgt er een unieke opleiding bij. Het gaat om een 2-jarige hbo-opleiding Duurzame Bedrijfskunde. De zogeheten associate degree (Ad) springt in op een groeiende duurzaamheidsvraag vanuit de arbeidsmarkt én de vraag om een meer divers onderwijsaanbod. Dit is de eerste voltijd Ad aan de HAN!

Studenten van de Ad Duurzame Bedrijfskunde

De nieuwe opleiding – ‘Sustainable International Business’ – start in september 2024 en speelt in op de wereldwijde transitie naar een duurzame samenleving. Vanuit het werkveld komt de vraag om duurzaamheid in het economisch hoger onderwijs te integreren. Studenten krijgen hiermee de kans om deel uit te maken van een groeiend vakgebied dat de focus legt op duurzaamheid en (internationale) bedrijfsvraagstukken. Op 11 en 18 november 2023 zijn bij de HAN de eerste Open Dagen waar studenten kunnen kennismaken met de opleiding.

Samenwerking HAN en Rijn IJssel

HAN University of Applied Sciences (HAN) en roc Rijn IJssel hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De twee kennisinstellingen werken al geruime tijd samen om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren. “Wij geloven in de kracht van samenwerking in de regio en het bevorderen van kansengelijkheid”, zegt projectleider Cynthia Woolderink van Rijn IJssel. “Daar past deze nieuwe opleiding natuurlijk heel mooi bij.”

De nieuwe Ad-opleiding die deels in het Engels wordt gegeven, is niet alleen geschikt voor mbo-studenten die een opleiding op niveau 4 hebben afgerond, maar ook voor havisten die meer ‘hands on’ zijn gericht. Tijdens de opleiding wordt nauw samengewerkt met het regionale bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de vorm van stages. Na het afronden van de Ad kunnen studenten ofwel direct gaan werken, ofwel doorstromen naar een hbo-bachelor, die zij in 2 jaar kunnen behalen. “Deze Ad-opleiding maakt een andere leerroute naar een doel mogelijk”, aldus projectleider Kim Willemsen-van Zeeland van de HAN.

Bijkomend voordeel van de samenwerking is dat er voortdurende studentbegeleiding is. En dat er optimaal aangesloten wordt bij leervaardigheden en -stijl van mbo’ers.

Maatschappelijke behoefte

Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke arbeidsmarkt en maatschappelijke behoefte is naar deze opleiding. Het maakt een cross-over tussen bedrijfskunde en elementen van duurzaamheid mogelijk. Studenten worden opgeleid tot bijvoorbeeld duurzaamheidscoördinator of projectmedewerker duurzaamheid.

Meer info?

Studiekiezers en ouders kunnen kennismaken met de voltijd associate degree opleiding Bedrijfskunde – Sustainable International Business tijdens de Open Dagen op 11 november 2023 bij de HAN in Nijmegen, op 18 november 2023 in Arnhem én op de Open Avond op 22 november in Arnhem. Lees meer over deze opleiding Duuzame Bedrijfskunde of neem contact op met Lonneke Gerritsen, woordvoerder HAN: Lonneke.Gerritsen@HAN.nl