“De cursus is zowel voor mij als voor mijn opdrachtgever een duurzame investering”

Een monumentale zorgboerderij met verlies verkopen of er een rendabele casus van proberen te maken zodat het een slimme investering wordt? Commercieel manager transformatie bij Bolton Renovatie, Loek Sistermans, nam zo’n project als casus mee naar de cursus Herbestemmen en Verduurzamen van gebouwen. En met succes.

88049a00-7e15-11ee-94a1-8da7cc7ac444 Cursist Loek Sistermans van Bolton renovatie volgde de cursus Herbestemmen en verduurzamen van gebouwen

De monumentale boerderij Klein Sonsbeek in Werkhoven (gemeente Bunnik) staat al een poosje op de verkooplijst. Het pand is lastig te verkopen doordat er veel achterstallig onderhoud is en er erfpacht op rust. Een verliesgevende zaak, totdat Loek deze casus gebruikt voor zijn cursus. Hij tovert de zorgboerderij om tot een rendabel idee.

Transformatieproject

Loek wilde met de cursus Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen meer te weten komen over het voortraject van een transformatieproject. “Met als doel dat ik in een vroeg stadium betrokken wordt bij dit soort projecten en dus eigen werk kan creëren.” Loek onderzocht tijdens de cursus hoe hij waarde kan toevoegen aan boerderij Klein Sonsbeek. En dat is gelukt. “Het idee is om de boerderij om te toveren in duurzame (zorg) appartementen, waarbij mijn opdrachtgever de keuze heeft deze over een jaar of 20 te verkopen als zelfstandige zorgwoningen, gericht op ouderen.”

Een goed verhaal

Herbestemmen is soms minder ingewikkeld dan het lijkt. Loek: “Dankzij de cursus weet ik dat je met een goed verhaal een monumentaal pand kunt behouden voor de toekomst. Ik leerde op een andere manier naar een gebouw te kijken en mee te nemen waar een pand oorspronkelijk voor is bedoeld.” Hij schetst. Dit type langsboerderij heeft bijvoorbeeld veel zijramen, vroeger waren er ook lage deurtjes zodat de dieren naar binnen en buiten konden. Een paar ramen inruilen voor deuren, past dus prima bij de stijl van een langsboerderij. Hierdoor kunnen we aparte woningen maken met een eigen voor- en achterdeur.”

Beeldbepalend

“Zonder de cursus had ik niet geweten hoe je een gemeente meekrijgt. Nu had ik munitie. De boerderij (zie foto) staat aan een toegangsweg waardoor het pand beeldbepalend is als je Werkhoven inrijdt. Als je goed kunt uitleggen hoe je het pand kunt behouden en van nut is voor het dorp en de maatschappij, heb je een goed verhaal. Als je nu een financieel haalbaar plaatje maakt, blijft de boerderij voor de toekomst behouden.”

Het landgoed bestaat uit 4 gebouwen: De zorgboerderij bestaat nu uit 2 monumentale gebouwen aan de voorkant. Daarachter ligt de kapschuur, voorheen in gebruik als vergaderzaal, dagbesteding en een atelierruimte.  Het plan is dat ook deze ruimten door Bolton Renovatie tot woningen worden getransformeerd.”

d2fb4680-7e15-11ee-9e0d-d7f9b3c558b9 Het monumentale pand Klein Sonsbeek in Werkhoven.

Interessante gastsprekers

Loek vond het tijdens de cursus vooral heel interessant om met medecursisten naar elkaars casussen te kijken en met elkaar mee te denken. “Als aannemer ligt de focus al snel op realiseren, terwijl  het ook belangrijk is om te zien hoe iemand binnen een gemeente of architectenbureau naar een gebouw kijkt. Ook dankzij de gastsprekers die allemaal werkzaam zijn in de praktijk krijg je tal van inzichten waardoor je een heel breed beeld krijgt. Het is mooi om te zien hoe cursusleider van de cursus Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen, Evert-Jan Krouwel met zijn enthousiasme en passie iedereen mee weet te krijgen. Het is bijzonder om van de directeur-bestuurder (van de -samenwerkende- Monumentwachten Drente, Flevoland, Friesland en Overijssel en de groene & archeologische wacht), Eefje van Duin zelf te horen hoe een commissie naar veranderingen aan monumenten kijkt.”

Financiële haalbaarheid

Het project van Loek is opgepakt. Hij is inmiddels in overleg met de gemeente wat kan en mag. Hij besluit: “Plannen worden concreter. Tijdens de cursus heb ik de financiële haalbaarheid bekeken, inmiddels is de begroting verder uitgewerkt en maakt de opdrachtgever een businessplan. Als dat voldoende is, hebben we een go. De cursus was zowel voor mij als voor mijn opdrachtgever een duurzame investering.”

Meer informatie over de cursus

Wil je meer informatie over de cursus Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen kijk dan het filmpje of neem contact op met Andrea Bloemendaal.

 

Cursus Herbestemmen en Verduurzamen van gebouwen (filmpje)

De geslaagden van de cursus Herbestemmen en Verduurzamen van gebouwen