Studente Lerarenopleiding Nederlands loopt stage op Curaçao

Dionne Nogarede, 4e-jaars student Leraar Nederlands, vertrok precies 1 jaar geleden voor 6 maanden naar Curaçao om haar minor te volgen. Vanaf het moment dat ze hoorde dat het mogelijk was om een minor in het buitenland te doen, leek het haar een geweldige kans om te doen.

304018 Strand met parasol

Ik zocht meer uitdaging en dat heb je wel met een buitenlandstage!

Uitdaging

Dionne is erg leergierig en de studie ging haar gemakkelijk af, dus besloot ze meer uitdaging te zoeken en te kiezen voor een stage in het buitenland. Het was een grote stap om Nederland voor 6 maanden achter te laten. “Vooral in het begin had ik enorme last van heimwee en miste ik thuis heel erg”, vertelt Dionne. Gelukkig zat ze in een groot appartementencomplex met wel 100 andere studenten, waardoor ze veel contact kon zoeken met anderen. 

Cultuurverschillen

Een uitdaging aan een stage in het buitenland is het omgaan met cultuurverschillen. Van maandag t/m woensdag stond Dionne voor de klas, maar wel alleen het begin van de dag. Op Curaçao hebben leerlingen van 7.30 tot 14.00 uur les, vanwege de warmte. ’s Middags zijn de leerlingen en docenten vrij. Ondanks dat Nederlands een van de officiële talen is, hebben de leerlingen best wat moeite met het Nederlands. Dit komt omdat zij vooral Papiaments spreken. Daarom besloot Dionne om extra aandacht te besteden aan woordenschat en spreekvaardigheid. 

Foto van Dionne Nogarede op een school in Curaçao

In het begin vonden de leerlingen mij heel interessant. Ze deden hun best om een praatje te maken in het Nederlands, ondanks dat ze het heel moeilijk vonden.

Naast de lestijden is ook de klederdracht anders op Curaçao. Alle leerlingen dragen een schooluniform en ook docenten moeten zich aan bepaalde kledingvoorschriften houden. “De kleding die wij als docenten droegen, moest de schouders en knieën bedekken”, vertelt Dionne. Ook dichte schoenen waren verplicht en tatoeages mochten niet zichtbaar zijn. In scholen op Curaçao wordt nog weinig gebruik gemaakt van ICT, en bestaan de lessen vooral uit het gebruik van krijtborden, boeken en schriften.

Aanrader

Dionne is erg enthousiast over haar stage in het buitenland en zou het andere studenten zeker aanraden: “De eerste keer stagelopen in het buitenland was zeker even wennen, maar het is een ‘once in a lifetime experience’. Ik had het voor geen goud willen missen. Ik heb er veel geleerd en herinneringen voor het leven gemaakt. Als er mensen zijn die ook iets anders willen dan een ‘normale’ stage, dan raad ik een stage in het buitenland zeker aan!”. 

Meer weten?