Studiereis Japan gaat het verschil maken

Japan loopt zo’n 10 jaar op ons voor op het gebied van vergrijzing. We kunnen dus veel leren van dit strak georganiseerde land. Daarom organiseert de academie Built Environment samen met de Zorgalliantie speciaal voor de werkveldpartners een studiereis naar het land van de rijzende zon.

Dort Spierings met rode kimono aan tafel in Japan.

Waardevolle inspiratie

Thematrekker Collectief Wonen bij de HAN, Dort Spierings, neemt al zo’n 6 jaar studenten mee naar Japan en heeft er inmiddels een flink netwerk opgebouwd. Hij hoopt ook zijn werkveldpartners in contact te brengen met deze Japanse connecties zodat ze kunnen leren van de Japanse aanpak. “De mensen die van 12 oktober tot 22 oktober meegaan, zullen zeker waardevolle inspiratie opdoen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, architectuur en stedenbouw waar ze in Nederland mee aan de slag kunnen,” voorspelt Dort.

In de Japanse keuken kijken

Dort legt uit: “In Japan zijn meer dan 50.000 mensen ouder dan 100 jaar. Hoe gaan zij om met vergrijzing en hoe ontwikkelt de Japanse architectuur en stedenbouw zich? Er is een drastisch te kort aan jonge handen die de maatschappij vooruithelpen. Omdat Japan ver op ons voorloopt, is het belangrijk in hun keuken te kijken. Iedereen woont er in de enorme steden fatsoenlijk en betaalbaar, treinen rijden op tijd en de zorg is tot in de puntjes georganiseerd. Hoe doen ze dat?
 

De mensen die meegaan, zullen zeker waardevolle inspiratie opdoen op het gebied van wonen, welzijn, zorg waar ze in Nederland mee aan de slag kunnen"

Wonen, zorg en welzijn

Dort vertelt: “Japan heeft een sterke vergrijzing met een grote vitaliteit, waardoor wonen, zorg en welzijn zeer interessant zijn om inzicht te krijgen en te vergelijken met de onze samenleving. De zorg in ouderencentra is er bijvoorbeeld goedkoper dan zorg thuis.” Hoe krijgen ze dat voor elkaar?  “Onze partner Toyo Universiteit ontvangt ons graag en laat meer van de inside van Japan zien. We gaan inzichten opdoen rondom de ouderenzorg, huisvesting, verbinding van zorg en welzijn en we ontdekken welke rol wonen daarbij kan spelen.”

Meer naar Japan?

Mocht je meer willen weten over de studiereis naar Japan, neem dan even contact op met Dort Spierings. Direct inschrijven kan via de Zorgalliantie.

Meer verhalen over Japan

Samenwerking Japan

De International Week van de academie Built Environment begon goed. Voordat de activiteiten gerelateerd aan de opleiding Bouwkunde en Civiele Techniek van start gingen, werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met een Japanse universiteit.

Academiedirecteur Built Environment Frank Spuij ondertekent onder toeziend oog van Dort Spierings een samenwerkingsovereenkomst met Toyo University in Tokyo, Japan.

Japan is een snoepwinkel

4e-jaarsstudenten Bouwkunde Ilse van der Meijden en Patrick Berisa doen hun vrije minor in Japan. Patrick beschrijft het land als een snoepwinkel: “Het is een smaak die je denkt te herkennen, maar die je nog nooit hebt geproefd.”

Studenten Patrick Berisa en Ilse van der Meijden in Fukuoka, Japan