Samen de beste leraren opleiden

De 2e-graads lerarenopleidingen van de HAN zijn onderdeel van een nieuw aspirant-partnerschap Samen Opleiden & Professionaliseren. Hiermee gaan we ook in de regio Ede en Wageningen intensiever samenwerken met schoolbesturen in het voortgezet onderwijs.

30409 Drie studenten doen nauurkunde proef

HAN Academie Educatie streeft ernaar alle om alle studenten op te leiden in partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren. Om meer en betere opleidingsplekken voor de studenten van onze lerarenopleidingen binnen partnerschappen te realiseren, heeft de HAN geparticipeerd in een aantal aanvragen voor nieuwe aspirant-opleidingsscholen in de regio. De gezamenlijke aanvraag voor de aspirant-opleidingsschool Gelderse Onderwijs Vallei (GOV) in het voortgezet onderwijs (vo) is gehonoreerd.

Samen Opleiden en Professionaliseren

Loes Nobbe, programmamanager Samen Opleiden VO/MBO: “We zijn heel blij met de toekenning voor de GOV. Daardoor leiden we ook in de regio Ede en Wageningen in het voortgezet onderwijs samen op. Daarmee komen we nog dichter bij ons doel om alle studenten aan de lerarenopleidingen op te leiden in partnerschappen Samen Opleiden en Professionaliseren.” 

Loes Nobbe

Partners in deze aanvraag zijn:  

 • scholengemeenschap CSG Het Streek (Ede)
 • Pantarijn College (Wageningen)
 • Wageningen Universiteit 
 • de Radboud Docenten Academie  
 • en de HAN Academie Educatie 

Nieuwe generatie leraren

Deze partners (opleidingsscholen en lerarenopleidingen) werken samen om de nieuwe generatie docenten op te leiden. Uiteraard zitten er vele voordelen aan deze samenwerking. Denk hierbij aan de praktijkervaring die de studenten opdoen, zodat zij het vak echt goed leren kennen. Omgekeerd leren de huidige docenten van de nieuwe ideeën en inzichten vanuit de lerarenopleiding op deze wijze binnen brengt. Uiteraard is de belangrijkste winst de positieve uitwerking van de kwaliteit in het onderwijs. 

krachtig opleidingsklimaat in de regio

Yvonne van Hoeckel, schoolopleider CSG Het Streek College: “We zijn ontzettend blij met onze samenwerking! Met onze gezamenlijke visie op opleiden, waarbij vertrouwen, verbinden, verantwoordelijkheid en duurzaamheid centraal staan, denken wij een mooie bijdrage te gaan leveren aan sterk onderwijs en een krachtig opleidingsklimaat in onze regio. De Gelderse Vallei is een geweldige omgeving om in te werken en een prachtige plek om ons ontwikkelplan de komende jaren in vorm te gaan geven." 

Nieuw partnerschap basisonderwijs

Ook voor studenten die bij HAN Academie Educatie opgeleid worden om in het basisonderwijs voor de klas te staan, kunnen vanaf nu op meer opleidingsscholen in de regio Ede en Wageningen terecht. Want ook het partnerschap Lang Leve(n) Leren, dat zich richt op het opleiden van studenten in het primair onderwijs, krijgt vanaf januari 2023 de status van aspirant-opleidingsschool. In dit partnerschap participeren de volgende schoolbesturen samen met de Academie Educatie:  

 • PCBO Rheden
 • PCBO Apeldoorn  
 • PPO de Link  
 • SKOVV Ede 
 • De Veluwse onderwijsgroep  
 • Archipel 
 • Scholengroep Veluwezoom 

Samenwerking

Met de Gelderse Onderwijs Vallei als aspirtant-opleidingsschool hebben studenten van de lerarenopleidingen dus extra waardevolle opleidingsplekken tot hun beschikking! Een sterk staaltje regionale samenwerking.