Ga jij al elektrisch van A naar B?

Op alle locaties van de HAN kun je elektrische auto’s huren om van A naar B te komen. Docent Zorg en Techniek, Clark Nowack, maakt regelmatig gebruik van deze duurzame vervoermiddelen.

Parkeersymbool elektrische auto

“Iedereen kan er eentje huren. Je moet alleen een Amber-account aanmaken en je privé-creditcard opgeven. Voor werkverkeer gaan de declaraties automatisch naar de HAN. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van je leidinggevende.” Clark is erg enthousiast over de auto’s van verhuurder Amber. Hij maakt er al sinds oktober 2021 gebruik van. 

De voordelen

“Je hoeft dus niet te declareren. De kosten worden, bij werkverkeer, automatisch verwerkt. Bij privé-kilometers gaat het automatisch van je creditcard af. Je hoeft in de app alleen maar aan te geven of het gaat om werkverkeer of privé.” Wel is het zijn ervaring, dat je goed moet nadenken en afwegen of je niet met het OV beter uit bent, voordat je overgaat tot het huren van zo’n auto.

Qua gemak moet het opwegen tegen het gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo ga ik wel eens naar bijvoorbeeld Haarlem. Dan ben je soms met een elektrische huurauto goedkoper uit dan met de trein. Vooral als de bestemming niet dichtbij een station ligt.

Actieradius

Via de app van de verhuurder geef je ook aan waar je naar toe gaat. Die bepaalt welke auto je meekrijgt. Want de ene elektrische auto is de andere niet. De ene kan een grotere actieradius aan, dan de ander. “Amber heeft Volkswagens, BMW’s en volgens mij auto’s van Mercedes. De een heeft een grotere accu dan de ander. Welke je meekrijgt, hangt af van waar je naar toe gaat.”

Het opladen gebeurt in principe op de plaats van bestemming, als daar tenminste laadpalen beschikbaar zijn. “De accu zit na ongeveer 2 uur vol. Dus als mijn afspraak zo lang duurt, kan ik met een volle accu terug.”

Docent zorg en techniek Clark Nowack opent de grijze elektrische Volkswagen van Amber met 1 hand op de klink en in de andere een smartphone voor de app.

Reserveren

Reserveren doet hij meestal een dag van tevoren. “Standaard staan er 4 tot 5 auto’s op het terrein van de HAN in Nijmegen. Ook in Arnhem staan er een paar. Maar volgens mij weten maar weinig collega’s dat ze de mogelijkheid hebben zo’n auto te huren.” De verhuurder zorgt na reservering altijd dat er een geschikte auto klaarstaat met een accu die voldoende geladen is. “Er zijn ook soms wel laadpunten op de locatie waar je naar toe gaat”, vertelt Clark. "Dat kun je van tevoren nagaan."

Advies

Hij adviseert mensen die een elektrische auto op het HAN-terrein willen huren een half uur voor vertrek al naar de auto te gaan. “Er zitten heel veel knopjes in. Ik maak regelmatig gebruik van de auto’s, maar zelfs ik moet vaak opnieuw het filmpje bekijken om te kijken wat ik moet doen. Bovendien zijn er verschillen in bediening tussen de auto’s. Ze werken net even anders.”

Hij beveelt aan kritisch te zijn op wanneer je een dergelijke auto huurt. “Soms heb ik in een ziekenhuis een kort werkbezoek van een half uur. Dan kost het mij vaak meer tijd om met de trein te gaan dan met de auto. Zelfs langer dan de afspraak zelf in beslag neemt. Voor de tijdswinst neem ik dan de auto.”

Detectiesysteem

Wat Clark opviel toen hij voor het eerst in een elektrische auto reed, was dat hij nauwelijks geluid maakt. “En er zit een detectiesysteem in. Zodra je op een weg met een doorgetrokken streep rijdt, voel je dat de auto je niet over die middenstreep laat gaan. Een andere keer kreeg ik van de auto te horen: “Neem pauze, want je ziet er moe uit.” Dat is mij 2 keer gebeurd toen ik ’s nachts niet zo goed geslapen had. Er zit een camera in die ziet dat je er vermoeid uit ziet!”

Collega

De volgende dag gaat Clark samen met een collega in de huurauto naar Haarlem. “Hij heeft nog nooit in een elektrische auto van de HAN gezeten. En kent het principe van het huren van elektrische auto’s ook nog niet. Morgen kan ik hem laten zien hoe het werkt.”

Meer lezen?

SAM test Amber

SAM neemt de proef op de som en maakt een rit naar van de Arnhemse naar de Nijmeegse campus, en weer terug. Bekijk de video.

SEE, parkeersymbool elektrische auto

Bewust en praktisch autorijden? Neem een Amber!

Je hebt ze ongetwijfeld al eens zien staan op de campus in Nijmegen of Arnhem: de opvallende, grijs-oranje gekleurde deelauto’s van Amber. Nu nog bedoeld om HAN-medewerkers van een elektrische auto gebruik te laten maken.

SEE, stekker elektrische auto