Bespréék je die duurzaamheid ook met je klanten?

De meeste financieel en fiscaal adviseurs vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Ze zijn gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Toch wordt het in gesprekken met klanten nog lang niet altijd meegenomen. De adviseurs worstelen met de concrete vertaling van het thema duurzaamheid in hun adviespraktijk.

c41169e0-0cf7-11ee-a057-02565807075b Foto van Fred de Jong tijdens symposium Sustainable Finance & Tax op 16 mei 2022.

Dit blijkt uit onderzoek dat in 2022 is uitgevoerd door het HAN associate lectoraat Sustainable Finance & Tax,  in samenwerking met studenten. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door brancheorganisatie Adfiz en het Register Belastingadviseurs. De resultaten en aanbevelingen zijn verwerkt in de whitepaper Het belang van duurzaam advies.

Brede of smalle definitie

Hoe adviseurs tegen duurzaamheid aankijken, of ze het hebben over de brede of de smalle definitie en wat de verschillen in aanpak zijn tussen fiscaal en financieel adviseurs – dit alles vind je overzichtelijk terug in de whitepaper, verduidelijkt met beeldende grafieken.

Wie pakt de handschoen op?

De conclusie en een advies ontbreken uiteraard niet. In ieder geval ligt er een handschoen die opgepakt mag worden. Een rol die – zo betoogt associate lectort Fred de Jong - niet alleen is weggelegd voor fiscaal en financieel adviseurs, maar evengoed voor brancheorganisaties, overheid en het onderwijs.

Het Financieel Advieswiel

Het HAN associate lectoraat Sustainable Advice & Tax ontwikkelt vanuit onderzoek en onderwijs handvatten voor financieel en fiscaal advies gebaseerd op meervoudige waarde.

  • Neem daarom vooral een óók inspirerend kijkje op de lectoraatspagina.
  • Het Financieel Advieswiel (pdf) brengt in beeld hoe economische, ecologische en sociale waarde in de adviespraktijk concreet vertaald kunnen worden.