De CSRD: niet omdat het moet, maar om wat het brengt

Met alle recht kun je de Corporate Sustainable Reporting Directive zien als iets wat ‘moet van Europa’. Het is tenslotte een verplichte duurzaamheidsrapportage die eraan komt. Bij (melk)poederspecialist Vreugdenhil Dairy Foods bereiden ze zich hierop voor. Opmerkelijk is hoe ze er tegenaan kijken.

9dc2e626-0cfa-11ee-b2f2-02565807075b Ilonka Nennie, Sustainability Officer bij Vreugdenhil op een stoel voor het hoofdkantoor

“Ja, het is een verplichting, maar wij willen de duurzaamheidsrapportage aangrijpen om er zelf wijzer en beter, lees: duurzamer van te worden. Integrale rapportage die ons ‘dwingt’ om – opnieuw – in detail naar onze processen en inputs en outputs te kijken. Dit biedt ons het inzicht waar we staan en hoe we kunnen verbeteren.” Dit zegt Ilonka Nennie, Sustainability Officer bij Vreugdenhil Dairy Foods als we met haar in gesprek gaan over integraal rapporteren.

Veelzijdig melkpoeder

Het interview vindt plaats op het hoofdkantoor in Nijkerk. In Barneveld, Gorinchem, Scharsterbrug en Putten bevinden zich de productielocaties van het bedrijf, waar jaarlijks meer dan een miljard kilogram melk wordt verwerkt tot hoogwaardige melkpoeders. Deze worden geëxporteerd naar meer dan 130 landen over de hele wereld. De melkpoeders zijn veelzijdig toepasbaar: voor het bereiden van een glas melk, als ingrediënt van kindervoeding en in de industrie als ingrediënt van onder meer ijs, chocolade en bakkerijproducten.

Bedrijf met duurzame missie

De afgelopen tien jaar is duurzaamheid meer en meer door het bedrijf omarmd en het dringt door tot in de haarvaten van het bedrijf. Ilonka: “Onze ambitie op het gebied van klimaat is om CO2-neutraal te zijn van gras tot glas in 2050. Een gezamenlijke ketenaanpak is essentieel om dit te behalen. We zijn daarom ook continu in gesprek met onze stakeholders en op zoek naar samenwerkingen.”

We zien veel kansen: de CSRD kan ons helpen om focus aan te brengen en verdere stappen te zetten

Limited assurance

Op zich is het duurzaamheidsjaarverslag geen onbekende voor Vreugdenhil. Het wordt al een aantal jaar gepubliceerd en, zoals je kan zien op de website van het bedrijf, besteden ze veel aandacht aan de communicatie ervan. De CSRD gaat echter nog wel wat stappen verder dan het huidige verslag. Ilonka licht toe: “De CSRD geeft duidelijke richtlijnen, kaders en handvatten. Bovendien is limited assurance van toepassing: de accountant moet kunnen zien waar je de gegevens vandaan haalt.”

Stimulans

Is de CSRD een uitdaging voor Vreugdenhil? “In zekere zin wel”, zegt Ilonka. “Maar vooral: een positieve uitdaging. We zien veel kansen: de CSRD kan ons helpen om focus aan te brengen en verdere stappen te zetten. Ook op aspecten waar we eerst niet zo mee bezig waren. Zo hadden we onze blik altijd al behoorlijk gericht op het energie-intensieve proces dat het drogen van melk is. De CSRD laat ons daarnaast scherp kijken naar andere zaken, bijvoorbeeld naar de arbeidsomstandigheden in onze keten en hoe we met afval omgaan.”

“Bovendien denk ik dat de transparantie die ontstaat door de CSRD een stimulerend effect kan hebben. Verschillende bedrijven kunnen zich met elkaar gaan vergelijken en meer in actie komen. Of, zoals ook van toepassing is op Vreugdenhil, de verschillende productielocaties van één organisatie. Ik zie voor me dat die van elkaar kunnen leren.”

Extra werk, maar belangrijk

Duidelijk is in ieder geval dat Vreugdenhil met voorbereidingen voor de integrale rapportage begonnen is. Voor bedrijven die aan tenminste twee van de drie volgende kenmerken voldoen, gaat de CSRD in over boekjaar 2025: een omzet ≥ € 40 miljoen; een balanstotaal ≥ € 20 miljoen; ≥ 250 medewerkers. llonka: “Ik ben nu bezig in kaart te brengen wat ons te doen staat en koppel dit aan afdelingen die het best met een bepaald thema aan de slag kunnen. En ja, het is extra werk. Maar zoals we bij het duurzaamheidsjaarverslag in zijn huidige vorm al hebben ervaren: dit met elkaar neer te zetten maakt trots.”

Ik probeer hierbij mensen te enthousiasmeren vanuit mijn eigen passie

“Ik probeer hierbij mensen te enthousiasmeren vanuit mijn eigen passie, vanuit mijn zorg en respect voor mens en milieu. Die met elkaar te delen en van dááruit aan de slag te gaan met de CSRD – dat vind ik een mooie gedachte. Niet alleen omdat het ‘moet van Europa’, maar vooral om de kansen die het biedt.”