De zoon van CvB-voorzitter, Rob Verhofstad afgestudeerd

Lucas Verhofstad is half juni afgestudeerd. Deze 22-jarige lange en rustige jongen deed Civiele Techniek op de HAN. Dezelfde hogeschool waar zijn vader Rob voorzitter is van het College van Bestuur. Hoe kijkt Lucas terug op zijn opleiding en in het bijzonder op de ‘samenwerking’ met zijn vader?

415857 Lucas Verhofstad en Rob Verhofstad bij afstuderen Lucas.

Lucas is tot zijn 12e jaar opgegroeid in Nijmegen, maar toen zijn vader bestuurder werd bij de Hanzehogeschool, verhuisde het gezin van 5 naar Noord-Drenthe. “Een prima omgeving, maar ik wist dat ik ooit terug zou gaan naar Nijmegen,” denkt Lucas terug. 

Studiekeuze snel bepaald

Lucas praat rustig en weloverwogen en schetst zijn keuze om Civiele Techniek te gaan studeren: “Als kind was ik al geïnteresseerd in ‘brug en constructie’ en ‘verkeersstromen’. Toen ik ontdekte dat de hbo-opleiding Civiele Techniek dit allebei heeft, was mijn studiekeuze snel bepaald. En dat dit bij de HAN in Arnhem en Nijmegen zou zijn, was ook voor niemand een verrasing.”

Studievereniging

Lucas kijkt terug op een mooie studietijd bij de HAN. “Ik ben technisch aangelegd dus heb geen moeite met de ‘struikelvakken’ gehad. Hierdoor hield ik tijd over om te sporten en om actief te zijn binnen de studievereniging van Built Environment, Trifonius’. Civiele Techniek is een studie waar je veel in projecten werkt en best weinig lessen en tentamens hebt. Als je de deelopdrachten op tijd af hebt, lukken de tentamens ook wel.”

64f4dc8e-0cf8-11ee-a52a-02565807075b Lucas Verhofstad in de betonkano. Student Civiele Techniek

Aan het idee wennen

Omdat het ouderlijk huis van de familie Verhofstad in de kop van Drenthe stond, ging Lucas op kamers tijdens zijn studententijd. “In mijn 3e studiejaar kwam mijn vader me achterna. Ik wist dat ook mijn ouders ooit terug wilden naar Nijmegen, dus het kwam niet als donderslag bij heldere hemel. Bovendien kon ik er door het sollicitatieproces langzaam aan wennen. Vreemd idee dat ik hem opeens dagelijks tegen zou kunnen komen op de campus, maar in de praktijk viel dat mee. Er is binnen de organisatiestructuur geen grotere afstand tussen een voorzitter van het College van Bestuur en een student.”

Bestuurlijke taken

Lucas heeft het niet van een vreemde dat hij veel tijd besteedt aan bestuurstaken. Op de middelbare school zat hij al in de Medezeggenschapsraad en ook op de HAN is hij tijdens zijn hele studietijd actief geweest in onder meer de Opleidingscommissie en de Academieraad. Leuk, gezellig en leerzaam, vindt hij dat. “Ik heb ooit 2 keer met mijn vader in een vergadering gezeten, maar nooit over serieuze zaken hoeven spreken. Onze enige link is eigenlijk de academiedirecteur van Built Environment, Frank Spuij die ik vanuit Trifonius tegenkom omdat ik in de commissie Schoolzaken zit.”

52e27538-0cf8-11ee-846e-02565807075b Lucas Verhofstad. portret

Voor het karretje laten spannen

Op de vraag of studenten of misschien zelfs docenten hem weleens voor het karretje proberen te spannen om bij zijn vader iets voor elkaar te krijgen, denk Lucas even na. “Eigenlijk niet. Studenten zijn niet zo bezig met wie er in het College van Bestuur zit en bij docenten heb ik nooit gemerkt dat ze anders in me geïnteresseerd zijn, me voortrekken of iets in die richting.” Lucas denkt een moment rustig na en vervolgt: “Toen de schenktijd van het HAN-café ‘Lokaal 99’ een uur vervroegd werd, is er voor de grap weleens gezegd: ‘Ga eens met je vader praten’. Zelf heb ik altijd geprobeerd privé en de HAN gescheiden te houden. Dat is goed gelukt.”

Week doorspreken

Een student komt natuurlijk heel iets anders doen op een hogeschool dan een bestuurder. “Maar als ik in het weekend naar huis ga en we de week doorspreken, komt mijn vader natuurlijk te weten wat er leeft onder studenten. Daar kan hij z’n voordeel mee doen. Door dingen die hij mij vertelt, heb ik soms achtergrondinformatie waardoor ik bepaalde keuzes misschien soms beter begrijp. Maar het is niet mijn taak om beleid uit te leggen.”
Verder vindt Lucas het vooral praktisch dat zijn vader op de HAN werkt. ”Als ik in het weekend thuis ben geweest, is het handig om op maandag mee te rijden. En toen ik mijn galakleding nodig had die bij mijn ouders lag, kon mijn vader deze mooi vanuit huis voor me meenemen en bij Trifonius ophangen.”

Als ik een feestje geef bij mijn ouders op de boerderij komt mijn vader zich altijd even voorstellen en drinkt een biertje mee.”

Politiecontrole in coronatijd

Lucas kan zich 1 keer herinneren dat het ‘awkward’ was op samen met je pa op 1 school te zitten. “Mijn vader was net bestuurder. De coronaregels waren weer losser en Lokaal ’99 mocht weer open. Het leek me leuk om mijn vader te introduceren in dit sfeervolle studentencafé waar docenten en studenten relaxt samenzijn. Maar anderen ervaarden het door de coronasituatie als een soort politiecontrole. Dat was het natuurlijk helemaal niet.”

Laagdrempelig

Verder is Rob zowel thuis als op de HAN gewoon Lucas’ vader. “Als ik een feestje geef bij mijn ouders op de boerderij komt mijn vader zich altijd even voorstellen en drinkt een biertje mee. Als er al enige spanning is omdat er een bestuurder in the house is, is dit gevoel snel verdwenen. Mijn vader is heel laagdrempelig waardoor hij gewoon de vader is van een student. Net als andere vaders op feestjes.” 

Trotse vader

Lucas staat op het punt de HAN te verlaten, maar Rob blijft. “Mijn vader is vast trots dat ik mijn diploma heb behaald, maar ik weet dat hij ook apetrots is op mijn zusjes. Linde studeert Philosophy, Politics and Economics in Utrecht en Eva gaat (net als onze vader dat ooit deed) Politicologie in Nijmegen studeren komend studiejaar. Mijn moeder heeft creatief beeldende therapie gestudeerd en heeft op latere leeftijd de masteropleiding Healthy Ageing Professional gevolgd. Ik ben met Civiele Techniek de vreemde eend in de bijt,” lacht Lucas.

413118 Lucas en Rob Verhofstad

Doorstuderen

Lucas is met een 8 afgestudeerd bij Nobleo Bouw & Infra op modulaire bruggen. Lucas licht toe: “Bruggen die je als legostenen in elkaar kunt zetten en uit elkaar kunt halen.” Lucas neemt impact op de toekomst voor zijn rekening en zijn afstudeermaatje de impact op de constructie. Deze opdracht sluit voor Lucas goed aan op zijn vervolgstudie: Transport Infrastructure & Logistics aan de TU Delft. Dat hij logistieke uitdagingen graag aangaat, bleek uit zijn minorkeuze ‘Advanced Mobility’ waar hij werkte aan slimme oplossingen voor fileproblemen.

In Delft samenwonen

Samen met zijn vriendin (die aan de BUAS in Breda studeert) heeft hij in Delft een leuk appartement gevonden. Eerst is het tijd voor een lange zomervakantie. Lucas was voorzitter van de commissie ‘Kruip’ die de afstudeerreis naar Split organiseert dus direct na zijn afstuderen, is hij gevlogen.”