Deelnemers gezocht voor nieuw voedingsonderzoek naar effecten van zuivel

In samenwerking met FrieslandCampina en de Nederlandse Zuivel Organisatie start er een nieuw onderzoek, de zogenaamde ‘DAYBREAK’ studie. In deze wetenschappelijke studie wordt onderzoek gedaan naar het effect van verschillende hoeveelheden zuivel in het ontbijt op de bloedsuikerspiegel, botgezondheid en gevoelens van honger en verzadiging.

239124 Beeld bij nieuwsbericht whitepaper onderzoek doen stuurkracht van leraren

Zuivelproducten vormen een belangrijke voedingsbron van veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en calcium. Deze voedingsstoffen, en ook het eiwit uit zuivel kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw van bot- en spierweefsel. Ook kunnen de eiwitten uit zuivel verzadigend werken, en ze kunnen bijdragen aan een minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd. Het doel van de DAYBREAK studie is om te onderzoeken of deze effecten van de voedingsstoffen uit zuivel daadwerkelijk plaatsvinden wanneer zuivel wordt genuttigd als onderdeel van een regulier ontbijt. Mensen eten in de dagelijkse praktijk namelijk geen individuele voedingstoffen zoals calcium en eiwit, maar producten (bijvoorbeeld melk en kaas) als onderdeel van een maaltijd. Juist hier is nog weinig onderzoek naar gedaan.

Het onderzoek zal bestaan uit de volgende onderdelen:

  • 1 screening (duurt ongeveer 30 minuten)
  • 2 testdagen van ~07.30 tot 13.00
  • 2 testdagen van ~07.30 tot 13.00 + nameting volgende ochtend (duurt ongeveer 10 minuten)

In totaal zal een persoon dus deelnemen aan 4 testdagen (met minimaal een week tussen elke testdag). Hiervoor dient men tussen 07:30-13:00 aanwezig te zijn in ons lab in Nijmegen (HAN SENECA, Kapittelweg 33). Men kan in die periode gewoon studeren, lezen of een serie kijken. Twee van de vier testdagen bevatten ook een nameting, waarvoor men de volgende ochtend nogmaals naar ons lab dient te komen. Deze nameting zal niet langer dan 10 minuten in beslag nemen.

239124 Beeld bij nieuwsbericht whitepaper onderzoek doen stuurkracht van leraren

Op iedere testdag zal een verschillend ontbijt worden verzorgd (met brood, thee, jam, kaas of melk). Tijdens één van de testdagen dienen de deelnemers ook een ongeveer 5 minuten durende sprongtraining uit te voeren. Gedurende de ochtend zal er bloed worden afgenomen. Dit wordt gedaan om de gezondheidseffecten van het ontbijt en de sprongtraining te onderzoeken.

Voor dit onderzoek zoekt het onderzoeksteam 10 gezonde jonge mannen en 10 gezonde jonge vrouwen (18 – 40 jaar). Men dient in ieder geval niet lactose-intolerant te zijn en niet structureel of competitief deel te nemen aan een sport met een grote sprongbelasting (bijvoorbeeld voetbal of volleybal). Geïnteresseerden in dit onderzoek kunnen zich aanmelden via daybreak-study@han.nl.