Verbeelding van het goede leven

Wat is een goed leven? Voor iedereen is dat verschillend. Wat is het bijvoorbeeld voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking? Dat is bij 8 van hen onderzocht, samen met hun naasten en begeleiders. Zij legden aan de hand van creatieve onderzoeksmethoden hun beelden van het goede leven vast. Dit resulteerde in een film die gisteren in première ging.

346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Het HAN lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking en STERKplaats Nijmegen hebben samen met diverse welzijns- en zorgorganisaties uit de regio het onderzoek uitgevoerd. In de korte filmdocumentaire staan 3 van de 8 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking centraal: Jurre, Jaheed en Skye. De film belicht de meer sociale in plaats van liberale aspecten van het goede leven: de universele behoefte aan verbinding, gezien worden en gedeelde ervaringen van het goede leven. Maar ook de dingen die een goed leven in de weg staan. 

Klein en groot geluk

In de film vertelt begeleider Annet bijvoorbeeld hoe zij in een beeldende sessie van het onderzoek door middel van tekenen en praten inzicht kreeg in wat geluk voor iemand betekent. Mahmood, de broer van Jaheed: ‘Geluk zit soms ook in kleine dingen, zoals een ijsje in de zomer’. Maar ook groot geluk is belangrijk, zoals ‘niet bang hoeven zijn’ of het ‘je thuis voelen’. Het onderzoek en de film laten zien dat een goed leven voor velen gelijk is, namelijk het samenzijn met familie en vrienden. Jurre benadrukt bovendien: ‘Een goed leven is dat iedereen doet wat hij doet, want iedereen is mooi zoals hij is. En geluk is ook dat je veters de hele dag gestrikt blijven.’ Jaheed hoopt dat mensen na het zien van de film anders kijken naar mensen: ‘Kijk naar de ontwikkeling van een persoon, niet naar wat iemand niet kan.’

346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Reflectie op eigen bijdrage

Na het kijken van de film werden de 75 aanwezigen letterlijk met elkaar verbonden door een touw, om te laten zien dat je met iedereen in verbinding kunt staan. Uiteraard waren de drie hoofdrolspelers Jurre, Jaheed en Skye, aanwezig tijdens de première. Zij gingen met alle betrokkenen, docenten, studenten en andere genodigden in gesprek. Wat is voor jou het goede leven? Fijne mensen om je heen, ontmoeting, er voor anderen kunnen zijn, warmte, weinig zorgen, erkenning en vrijheid. Dat zijn enkele antwoorden die gisteravond voorbijkwamen. De aanwezigen reflecteerden vanuit hun organisatie of onderwijs op hoe we het beste kunnen bijdragen aan een goed leven, en wat dat van ons vraagt. De eerste ideeën staan op papier en dit krijgt zeker nog een vervolg. 
346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Ik herken mezelf in deze film

In dialoog met elkaar

Maaike Hermsen, lector Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking: 'Met dit onderzoek hopen we de dialoog en reflectie aan te wakkeren tussen een professioneel en persoonlijk perspectief op het goede leven. Op welke manier kunnen we het beste bijdragen aan een goed leven als we vertrekken vanuit wat mensen zelf benoemen?'

Voor jou is het je werk, voor hen is het hun thuis

Bekijk de film

Verbeelding van het goede leven

Tranen in m’n ogen

Film in co-creatie gemaakt

De film en het onderzoek dat mede door het HAN lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking is uitgevoerd, is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen professionals uit het werkveld, mensen met een hulp- of ondersteuningsvraag, onderzoek en onderwijs. Samen hebben zij een stap gezet naar meer inzicht in wat een goed leven nu eigenlijk is én hoe je daaraan kan bijdragen. De film is een samenwerking van:
 
Zozijn
Pluryn
Siza
 
Deze film is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting SPZ en HandicapNL en gemaakt door het Multimediateam van Pluryn.
 
 

In de Week van de Reflectie (22 tot 26 november) wordt de film doorlopend vertoond op de campus van de HAN in Nijmegen.