Van kantoor naar woonbestemming

Meters kantoorruimten staan leeg. Gezien het vele thuiswerken lijken deze ook niet snel gevuld te worden. Intussen loopt het woningtekort op. Voor veel projectontwikkelaars een uitgelezen kans om kantoren te transformeren naar een woonbestemming.

312399 De Winston Churchill Tower in Rijswijk als project voor de post hbo cursus Transformeren en Herbestemmen.

De post-hbo cursus Transformeren en Herbestemmen vindt dan ook gretig aftrek. Tijdens de cursus nemen cursisten een eigen casus mee zodat er na een half jaar een tof plan ligt. Matthijs Kuijk volgde de cursus en kijkt tevreden terug. Als studieobject gebruikte deze bouwkundig plantoetser bij Woningborg de Winston Churchill Tower in Rijswijk.

Aanvullende voowaarden

Matthijs transformeert zelf geen bouwplannen in het dagelijks leven. Hij toets of transformatieplannen gecertificeerd kunnen worden volgens de garantie- en waarborgregeling. Hij bewandelde voor deze studie parallel aan het traject van de projectontwikkelaar zijn eigen traject. "Ik zie het plan normaal gesproken pas als het van de tekentafel afkomt. Ik toets de transformatieplannen op de garantienormen van Woningborg om te bezien of het object te certificeren is." Belangrijk, want in nieuwbouw zijn de bouwbesluit eisen streng, maar bij transformatie is er op bepaalde onderdelen een zwakke ondergrens. "Daarom stellen wij aanvullende voorwaarden aan de kwaliteit," legt Matthijs uit.

Elkaar verder helpen

"Het was hartstikke leuk om de projecten van medecursisten te volgen. We hebben onderling veel ideeën uitgewisseld en elkaar verder geholpen. De een is vooral technisch sterk, de ander juist financieel goed onderlegd. Leerzaam om ook een bij gemeenten en aannemers in de keuken te kijken en te zien hoe zij naar bepaalde zaken kijken."

We hebben tijdens de cursus onderling veel ideeën uitgewisseld en elkaar verder geholpen.

Kennis doorgeven

"Doordat ik dankzij de cursus binnen Woningborg de kennis heb, word ik nu eerder in het traject betrokken. Ontwikkelaars willen nu vooraf weten wat we extra vragen dan bij een standaard ontwikkeling. Het is handig als zij vooraf weten dat we aanvullende voorwaarden stellen rondom isolatie. Ik geef de kennis die ik onder andere bij de HAN vandaan heb door in een die vanuit Woningborg gegeven wordt zodat iedereen weet wat erop ze afkomt als ze bij ons willen certificeren."

Bouwtechnisch onderzoek

"De cursus was erg leerzaam om stap voor stap een dossier op te bouwen. Om alle keuzes te ontdekken waar je mee te maken krijgt in een voortraject: bouwtechnisch, financieel en planmatig. Ik heb hierdoor een veel bredere visie op transformeren gekregen."

Matthijs vond vooral het bouwhistorisch onderzoek interessant. Zo ontdekte hij dat de Winston Churchill Tower al aan z'n derde levensfase toe is. "Interessant om van gedachten te wisselen met allerlei mensen die ooit betrokken zijn geweest bij de Winston Churchill Tower. Zoals de architect en de huismeester die het pand al jaren kent."

312399 De Winston Churchill Tower in Rijswijk als project voor de post hbo cursus Transformeren en Herbestemmen.

Transformeren van monumenten

De cursus heeft Matthijs behalve voldoening ook inspiratie gebracht. "Ik wilde na de cursus meer te weten komen over het transformeren van monumenten. Dat is nóg uitdagender omdat je bij een monument te maken hebt met beschermende onderdelen. Na de cursus ben ik bij de HAN de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) gaan volgen. Ik zie veel kantoren, kerken, kazernes en scholen leegstaan, dus transformeren is een actueel thema waar veel kansen liggen."