Loopbaan Marie-Antoinette Minis bezegeld met Ridderorde

Hoofddocent en onderzoeker ergotherapie Marie-Antoinette Minis ging begin deze week op bijzondere wijze met pensioen. Er lag een mooi programma dat online en offline te volgen was, maar van 1 element wisten maar weinigen: het lintje.

304593 Marie Antoinette Minis gaat met pensioen en kreeg tijdens haar afscheid tevens een lintje van de burgemeester van Berg en Dal.

Normaal gesproken wordt een Koninklijke Onderscheiding enkel op Koningsdag uitgereikt. Tenzij er een bijzondere gebeurtenis is. En die was er: de dag dat Marie-Antoine feestelijk afscheid nam van haar werkende leven. Ze verduidelijkt direct: “Ik ga niet alleen met pensioen bij de HAN, ik neem afscheid van mijn professionele loopbaan. Daar is de HAN maar een stukje van.”

Bouwpastoor

Marie-Antoinette werkt sinds 2002 voor de HAN. Ze is founding mother van de opleiding Ergotherapie binnen de toenmalige Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij. Ze was er opleidingscoördinator en hoofddocent. Ook stond zij in 2009 aan de wieg van de HAN Master Neurorevalidatie.

Haar hele carrière zit vol initiatieven, netwerken, innovaties en samenwerkingsverbanden. Marie-Antoinette wordt niet voor niets de bouwpastoor genoemd. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op de nieuwbouw die ze begeleidde bij haar werkgevers de Sint Maartenskliniek, het Radboudumc en de HAN. Ze bouwde vooral aan netwerken en het vak ergotherapie.

Handvaardigheid

Het vak ergotherapie bestaat in Nederland pas vanaf 1945. Dat betekent dat Marie-Antoinette dus al meer dan de helft van de ontwikkeling het vak in Nederland mee heeft gemaakt. “In 1974 leerde ik het vak tijdens een beroepenvoorlichtingsdag op de middelbare school kennen. De combinatie van handvaardigheid en mensen helpen om ondanks een fysieke beperking toch een zelfstandig leven te leiden, leek me fantastisch. Het vak ergotherapie is een voortreffelijke keuze geweest, want ik ben het altijd een prachtig vak blijven vinden dat ik mee heb doorontwikkeld.” 

304599 Marie-Antoinette Minis met haar man tijdens haar pensioen event.
Marie-Antoinette met haar man Rudolf

Ridderorde

Marie-Antoinette stortte zich op handtherapie, op internationale samenwerking en academisering. Ze legde waardevolle contacten. Op haar 40e haalde ze haar master in Canada, want in Nederland was dat niet mogelijk. In Engeland werd ze na haar promotie in 2013 bestuurder en 2 jaar later voorzitter van ENOTHE, het internationale netwerk van docenten ergotherapie waar meer dan 100 universiteiten met een opleiding ergotherapie in Europa lid van zijn.

Marie-Antoinette is ook oprichter en inmiddels al jarenlang erelid van de vereniging handtherapeuten waar ze 10 jaar lang tevens eindredacteur was van het tijdschrift gelieerd aan de vereniging.

“Ik ging zelfs een dag minder werken om de vrijwilligersfunctie van bestuurder te vervullen bij ENOTHE." Tot slot is ze lid van onder meer de serviceclub Soroptimisten die allerlei projecten doet voor het goede doel voor vrouw en kind.

Kers op de taart

Voor al deze verdienstelijkheden voor de samenleving werd zij via de burgemeester van Berg en Dal, Mark Slinkman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Je afscheid vieren met mensen die iets voor je betekenen, is bijzonder. Zeker, maar de Orde is toch wel de kers op de taart. Een prachtige bezegeling van mijn werkende leven.” 

Alle tijd

Marie-Antoinette heeft nu alle tijd voor haar bed & breakfast @Home in Maastricht. Ook is ze druk met de voorbereiding van de expositie in Eefde bij Galerie Stijl die ze binnenkort houdt ter nagedachtenis van haar eerste man, Harry van Kuyk.