Nieuwe IT-minor DevOps van start

De Academie IT en Mediadesign biedt samen met Info Support minor DevOps aan. Het is een multidisciplinaire minor, waarbij studenten aan de slag gaan met de theorie achter DevOps. Onder begeleiding van Info Support consultants werken studenten aan een project van een klant van Info Support om het DevOps-principe van A tot Z uit te werken.

32743 minor-studenten-project

Vanaf eind augustus start de minor voor de HAN-studenten. Voor de Academie IT en Mediadesign van de HAN University of Applied Sciences is dit de eerste grootschalige minor in samenwerking met een bedrijf. Info Support werkt al meer dan dertig jaar samen met afstudeerders – onder meer door het aanbieden van stageplekken – en is nauw betrokken bij het onderwijs. Zo werkt het IT-bedrijf ook samen met Hogeschool Utrecht, waar in september inmiddels de twaalfde lichting begint aan de IT-minor .Net.

Marco Pil, trainer bij Info Support, vult aan: “Een snel veranderende wereld die hoge eisen stelt aan IT-diensten schreeuwt om een DevOps-aanpak.

Bij Info Support zijn we druk bezig om steeds meer teams op deze manier te laten werken. Info Support vindt kennis delen heel belangrijk en de HAN University of Applied Sciences is voor ons een belangrijke hogeschool.

Het is daarom ook logisch dat wij met hen de handen ineenslaan om studenten wegwijs te maken in de wereld van DevOps en hiermee in de praktijk aan de slag te gaan.”

Samenwerking met een IT-dienstverlener als Info Support biedt de Academie IT en Mediadesign van de HAN University of Applied Sciences een belangrijke, toegevoegde mogelijkheid om het onderwijs ‘State of the Art’ te houden en zorgt ervoor dat de studenten in aanraking komen met relevante voorbeelden uit het werkveld.

Inhoud van de minor DevOps

In deze multidisciplinaire minor staat de moderne techniek DevOps centraal. In een DevOps-team werken developers en beheerders samen om nieuwe features van een applicatie te ontwikkelen en tegelijkertijd de bestaande features draaiende te houden. Hierbij is er veel aandacht voor het garanderen van een hoge beschikbaarheid van een applicatie.

We gaan kijken naar loosely coupled micro services, event-carried state transfer, Docker, Kubernetes, RabbitMQ, unit testen, acceptatie testen, build- en release-pipelines, logging, monitoring, site reliability engineering, kort-cyclisch development en natuurlijk de samenwerking tussen Dev en Ops.

De minor bestaat uit twee gedeelten. In het eerste deel met theorie en een kleinschalig project wordt zowel je theoretische als praktische kennis worden voorbereid op het tweede deel. In het tweede deel wordt een grootschalige project voor een echte klant uitgevoerd, waarbij je je expertise optimaal kunt benutten.