Voetbalclubs verbeteren vermogenspositie, ondanks corona

Ondanks de coronacrisis staan 15 van de 18 eredivisieclubs er financieel beter voor dan in het afgelopen seizoen. Door de verkoop van spelers en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er meer geld in het laatje gekomen.

31006 Sport studenten trainingspak voetbal

Dat blijkt uit onderzoek door het Sports en Economics Research Centre (SERC), onderdeel van HAN Sport en Bewegen. Het SERC publiceert haar onderzoek in de vorm van een ranglijst: de Financiële Ranglijst Eredivisie. 

Rol NOW-regeling

De coronacrisis drukt de omzet, en de verwachting was dan ook dat veel clubs er financieel slechter voor zouden staan. Uit het onderzoek blijkt het tegendeel. Job Gulikers, onderzoeker: “De soep werd niet zo heet gegeten als hij vorig jaar werd opgediend.” Wel tekent hij aan dat de NOW-regeling, de tegemoetkoming in loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis structureel minder omzet hebben, hier voor een groot deel voor zorgde.  

Afhankelijk van transfers

Het minder goede nieuws is dat de financiële situatie voor veel clubs wankel blijft. Het eigen vermogen is klein en de afhankelijkheid van transferopbrengsten is groot. De verwachting is dat deze situatie in het huidige seizoen voor de meeste clubs gelijk zal blijven. Dat komt vooral door de loyaliteit van supporters en sponsoren en door de steun van de overheid.  

Over de ranglijst

Het SERC heeft de financiële cijfers over boekjaar 2019/20 van alle eredivisieclubs onder de loep genomen. In de ranglijst worden deze vergeleken en voor elke club specifiek op een rij gezet. De resultaten worden ook vergeleken met een seizoen eerder (2018/19).  

Een paar uitkomsten op een rijtje: 

  • Ajax voert de ranglijst aan, met meer omzet dan Feyenoord en PSV samen (€ 162,3 miljoen). 
  • Clubs gaven, al voor corona, structureel meer uit dan dat er binnenkwam. Ze poetsen dit meestal weg met een positief transferresultaat én met de NOW (in totaal € 52,9 miljoen).

Informeren en inspireren

Tot nu toe was er geen onafhankelijk overzicht van de financiële situatie van de eredivisieclubs. Het SERC is van plan om de Financiële Ranglijst Eredivisie jaarlijks te updaten en publiceren. Om voetbalfans, beleidsmakers, studenten en andere geïnteresseerden te informeren. Maar ook om de clubs te inspireren richting een financieel gezonde toekomst voor het Nederlandse betaald voetbal.