Welkom op de campus!

Yes! Vanaf maandag 26 april kunnen we onze studenten weer verwelkomen op de campus. Weliswaar voor één dag in de week, en met inachtneming van de algemeen geldende maatregelen zoals de 1,5 meter afstand, het dragen van mondkapjes en het regelmatig handen wassen. De kentering is ingezet. En wat mij betreft is dat vooral goed nieuws.

242522 null

Het verbaasde me nogal dat de toonzetting van de berichtgeving in de media over dit nieuws aarzelend en weinig hoopvol was. Zo las ik vooral wat er nu nog niet kon. Bijvoorbeeld door de beperkte capaciteit in onderwijsgebouwen, door de afstand die we moeten blijven houden. En dat één dag in de week bij lange na niet genoeg is. Of dat de voorbereidingstijd om dit voor elkaar te krijgen erg kort is, etc. etc. Daardoor raakte de belangrijkste boodschap enigszins op de achtergrond: we zijn blij met deze stap in de goede richting. We hebben de studenten gemist en ze zijn zeer welkom op de campus.

Ik wil graag de voordelen van de gedeeltelijke openstelling benadrukken. Na maanden van studeren of lesgeven vanachter de computer krijgen we weer de mogelijkheid om elkaar echt te ontmoeten. Juist deze ontmoetingen hebben we zo gemist de afgelopen tijd. Elkaar weer eens recht in de ogen kunnen kijken zonder tussenkomst van een beeldscherm maakt dat het contact anders wordt. Echt contact. Echte verbinding. Dat perspectief geeft me energie en stemt me vrolijk.  

Natuurlijk ben ik niet blind voor de beperkingen en de risico’s die er zijn, maar ik ben nu eenmaal een optimistisch mens. En dat optimistische geluid wil ik graag ook laten horen. 

We hebben de studenten gemist en ze zijn zeer welkom op de campus.

Ik heb veel respect en waardering voor alle docenten, ondersteuners, onderzoekers en managers die alles in het werk zetten om op de één of andere manier invulling te geven aan de mogelijkheid om één dag in de week naar de campus te komen. Ik weet dat dit een grote opgave is en ben dankbaar dat we op iedereen kunnen rekenen.

Nog 3 nachtjes slapen en dan is het maandag. Ik kan niet wachten om elkaar weer fysiek te ontmoeten op de campus. Tot snel.

Rob Verhofstad