Handige samenvatting project De Mentaal Gezonde Zaak

Na afronding van de uitbreiding van het project De Mentaal Gezonde Zaak zijn de onderzoekers verder gegaan om hun adviezen in de praktijk te brengen. De inzichten zijn nu gebundeld in een handige poster. De uitbreiding van dit onderzoek richt zich op werknemers met een praktische opleiding, passend bij de focus van Health.

collega's in gesprek op kantoor

Wat hebben werknemers met psychische klachten en een lage sociaal-economische status nodig om toch aan het werk te blijven? De onderzoekers van het Health-project De Mentaal Gezonde Zaak concludeerden: meer zelfinzicht, zeggenschap over het werk en ondersteuning van de leidinggevende.

Om deze lessen (en tips voor leidinggevenden) met anderen te delen ontwierpen de onderzoekers een poster waarop alle inzichten zijn samengevat. Zo kunnen de docenten bij Toegepaste Psychologie en Human Resource Management deze kennis makkelijk doorgeven aan de professionals die ze opleiden.  

Daar blijft het niet bij. Op dit moment loopt een pilot om de ervaringen van 8 arbeidsdeskundigen en 8 werkgevers met de handreiking te onderzoeken. De volgende verbeterde versie zal gebruik maken van eenvoudig taal (b1 niveau) en visuele elementen om de boodschap te versterken. Volgende jaar voeren de onderzoekers een impactstudie uit. Hierin bekijken ze of de handreiking daadwerkelijk verschil maakt. 

Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Onderzoekers vragen zich af: zijn er voor laagopgeleide leidinggevenden aanvullende acties nodig? Of kan het advies van de arbeidsdeskundigen die de handreiking introduceert nog beter? Onderzoeken, kennis toepassen, ervan leren, de boel aanscherpen, weer onderzoeken en zo voort: het praktijkgericht onderzoek in optima forma.