HAN-student manager studententeam TenneT inspectierobot

Het begon met een voorzichtige vraag van TenneT aan een nieuwe stagiair van HAN Engineering. Thijs Laagland, student Elektrotechniek kreeg de opdracht: ‘Onderzoek of het mogelijk is om Wintrack hoogspanningsmasten te inspecteren zonder de spanning van de geleiders af te halen’.

Studenten werken samen

Nu, een paar jaar later, geeft Laagland als 4e-jaars Elektrotechniek leiding aan een team van ruim 10 studenten die bezig zijn met de concretisering van een Inspectierobot. Samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en onderneming, lange termijn, multidisciplinair, stage, minor: àlles komt hier samen.

Laagland bracht de vraag met succes in als project voor semester 6 van de hbo-opleidingen Engineering. Hierdoor kon hij na zijn stage, zijn werk bij TenneT als projectleider voorzetten in zijn minor Projectmanagement. Het team dat hij aanstuurt bestaat uit studenten ElektrotechniekWerktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Gezamenlijk begeleiden ze vanuit TenneT de vraag aan een externe partij of het mogelijk is de door studenten ontwikkelde Inspectierobot voor hoogspanningsmasten van het type Wintrack, daadwerkelijk te gaan realiseren.

Verrijking

“TenneT is geen robotbouwer, dus we zijn, samen met de studenten, op zoek gegaan naar een bedrijf dat dat wel kan. Het team studenten verrijkt het idee, begeleidt de haalbaarheidsstudie”, zegt Bas Swinkels, Innovator bij TenneT en in die hoedanigheid betrokken als studenten-begeleider.

Tot nu toe deed hij dat meestal 1 op 1. Het concept dat nu loopt, een groep van 10 HAN-studenten die werken aan 1 project, is zelfs ook voor TenneT, als grote speler in de energiebranche, wel bijzonder: “Zo groot is een project bij ons nog nooit eerder geweest. Het voordeel is wel: we hebben meer mensen ter beschikking en de (tijds)investering is naar verhouding minder”, zegt Swinkels.

‘Studenten zorgen voor dynamiek’

Samen met Janine Spaan, stagecoördinator bij TenneT, benadrukt hij het belang van de komst van HAN-studenten naar de netbeheerder. “Ze zorgen voor dynamiek. Dankzij studenten komt er voor ons ook weer nieuwe kennis in huis. Andersom is het voor de studenten een kans om ons bedrijf goed te leren kennen. We adviseren ze: Kijk goed rond, praat met collega’s. Grijp de gelegenheid om veel te leren als je hier binnen bent.”

De komende jaren heeft TenneT zoveel innovatieve projecten op stapel staan dat ze vrijwel continu op zoek zijn naar technisch personeel. Mede daarom probeert het bedrijf studenten ook voor zich te winnen door het aanbieden van inspirerende projecten, onderzoeks-, groei- en leermogelijkheden zodat ze wellicht willen blijven. Ofwel na het afstuderen in dienst komen bij TenneT.

Zo snijdt het mes dus aan 2 kanten. De HAN heeft behoefte aan goede afstudeeropdrachten, stageplekken en dergelijke. TenneT aan de andere kant, heeft regelmatig vraag naar nieuwe technische medewerkers en merkt dat het aanbod schaars is. “We verwachten dat de vraag in de elektriciteitssector flink zal toenemen. Daarom moeten wij ons best doen om aantrekkelijk te zijn, zodat ze voor ons kiezen. Maar het is vooral belangrijk dat ze hun opleiding halen. We voelen het als een plicht te zorgen dat ze slagen”, aldus Swinkels.