Docenten vertellen: 'Toetsing bij de HAN is dik in orde'

Toetsing staat volop in de belangstelling dezer dagen. Logisch ook, op basis van toetsresultaten maken leerkrachten en docenten belangrijke beslissingen voor leerlingen en studenten. Hoe doen we dat op de HAN? Docenten en onderzoekers van de HAN werken op verschillende manieren aan kwalitatieve en transparante toetsing. Een tussenstand...

Tamara van Schilt-Mol schrijft mee aan boek Programmatisch toetsen

Lesgeven kun je niet los zien van toetsing

Hbo-docent Nollie Bekkers vertelt: “In het opleidingsprofiel van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn (LGW) hebben we vijf beroepstaken en competenties van de leraar vastgelegd. Een daarvan is het ontwerpen van onderwijs en toetsing, een ander is het begeleiden van leerprocessen. Die twee zijn niet apart van elkaar te zien: toetsen is onderdeel van het leerproces. Lees meer.

Studenten hebben ook een rol in toetsing

Bij de HAN willen we studenten veel meer betrekken bij toetsing en de transparantie in toetsing vergroten. Maar hoe doe je dat? Bij het Instituut voor Paramedische Studies (IPS) zetten ze de schouders eronder: in nauw overleg met studenten ontwikkelden docenten Ria Kersbergen en Marjo Maas twee websites die de ins en outs van toetsing inzichtelijk maken.

Inspirerende bijscholing voor hbo-docenten

Hoe kunnen we de verplichte Basis Kwalificatie Examinering (BKE) certificering leuk, inspirerend en praktisch maken voor hbo-docenten, en in korte tijd komen tot resultaat? Voor een club docenten van de ICA (Informatica Communicatie Academie) bleek een BKE Hackathon dè oplossing. 

Samenwerken met andere hogescholen

In 2011 ontstond er flinke commotie over de kwaliteit van toetsing in het hbo. Diploma’s werden ‘weggegeven’ leek het wel. Sindsdien is er veel veranderd en vooral verbeterd. Na 8 jaar is BKE/SKE een begrip onder hbo-docenten en blijkt de professionalisering van hbo-docenten een groot succes.

Met volle kracht vooruit

Hogescholen en universiteiten blijven hun krachten bundelen in het netwerk Toetsbekwaamheid h(b)o. Het netwerk wil het vertrouwen in de maatschappelijke waarde van hbo-diploma's verduurzamen. Door kennis en ervaringen te delen en gezamenlijk kennis te ontwikkelen over toetsen en beoordelen in het hoger (beroeps) onderwijs. Lees meer.