rekenmachine

Hogescholen en universiteiten bundelen hun krachten in het Netwerk Toetsbekwaamheid h(b)o. Meer deelnemers uit hoger onderwijs zijn altijd welkom. Wil je eerst eens de proef op de som nemen? Kom naar een netwerk- of kennisdelingsbijeenkomst. 

Snelle info

Startdatum:

2014

Projectleider

Tamara van Schilt

Status

Lopend

Hoe toetsen docenten in Nederland beter en bekwaam?

RXML parse error: Error in expr attribute: syntax error, unexpected '/', expecting TOK_CLASS or TOK_ENUM |
RXML parse error: This tag doesn't handle content.
 | <set expr="(float)  / " variable="var.picture-ratio">
 | <cache enable-protocol-cache="yes">
Netwerk Toetsbekwaamheid h(b)o
Bekijk volledige video

Achtergrond

In 2011 was er flinke commotie over de kwaliteit van toetsing in het hbo. Sindsdien is er veel veranderd en vooral verbeterd. In 2013 werd een basis- en seniorkwalificatie examinering (BKE/SKE) geïntroduceerd. Inmiddels is dit een begrip en de professionalisering van hbo-docenten een groot succes. 

Groep mensen geeft high five

Maak kennis&amp;nbsp;Ons team

Tamara van Schilt-Mol

lector
Tamara van Schilt Lector Eigentijds beoordelen en beslissen

Edwin Buys

Onderzoeker
Edwin Buijs

Carlos van Kan

Onderzoeker
Carlos van Kan

Fedor de Beer

Onderzoeker
Fedor de Beer

Jeroen van der Linden

Onderzoeker
Jeroen van der Linden

Janneke van der Steen

Onderzoeker
Janneke van der Steen

Marijke van Vijfeijken

Onderzoeker
Marijke van Vijfeijken

Harry Stokhof

Onderzoeker
Harry Stokhof

Marjoleine Dobbelaer

Onderzoeker

Resultaten

Op dit moment delen 39 instellingen (30 hogescholen, 7 universiteiten, de VH en LOI) kennis, ervaring en materialen. BKE/SKE is inmiddels een begrip onder hbo-docenten. De professionalisering van hbo-docenten blijkt een groot succes. 

Op de site van Toetsbekwaamheid lees je meer over de projecten waar we aan werken en resultaten die we al behaalden met ons netwerk.

Deelnemen aan ons netwerk?

Publicaties

Het project Netwerk Toetsbekwaamheid h(b)o heeft verschillende publicaties.

overleg met post-its

Nieuws en artikelen

Van docent tot excellente leerkracht

Scholen van a tot z betrokken bij masteropleiding (MOVEL)

Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn op 15 september 2021 de eerste 11 diploma’s uitgereikt aan leraren die de Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL) hebben afgerond. Bijzonder is dat scholen uit de regio van a tot z betrokken zijn bij deze opleiding.

HAN Redactie
17 september 2021
duo lacht
Toetsen hoger onderwijs

Toetsen op afstand, wat hebben we geleerd?

Het hoger onderwijs heeft in korte tijd een plotselinge omslag moeten maken: die van offline naar online onderwijs. Online toetsing veranderde daarmee van een toekomstvisie naar een topprioriteit. Hoe hebben we dat ervaren en aan welke praktische oplossingen hebben we behoefte? De werkgroep Toetsen op afstand onderzocht het bij docenten en examencommissies.

HAN Redactie
01 juli 2021
null
promotieonderzoek

Zicht op zelfregulatievaardigheden van studenten

Hoofddocent en promovendus Jeroen van der Linden onderzoekt de zelfregulatievaardigheden van studenten en ontwikkelde een praktische kennisposter. "We denken te makkelijk: wie voldoendes scoort, heeft alles onder controle. De werkelijkheid kan anders zijn."

HAN Redactie
03 juni 2021
31512 drie studenten twee met laptop
Toolkit

Leerlingvaardigheden voor formatief evalueren

Formatieve evaluatie helpt jou als leraar om onderwijs op maat te geven. En om leerlingen grip te bieden op hun eigen leerproces. Dat vraagt wel om bepaalde vaardigheden, ook bij je leerlingen. Gebruik de toolkit Leerlingvaardigheden voor formatief evalueren om die te helpen ontwikkelen.

HAN Redactie
21 mei 2021
30381 Twee studenten krijgen uitleg
De toetsing getoetst

Nieuw toetsweb: visie op onderwijs centraal

Wil je aan de slag met de kwaliteit van je onderwijs én toetsing? Je timing is perfect: het nieuwe toetsweb heeft de 'visie op onderwijs' als middelpunt. Een mooie manier om samen in gesprek te gaan en beleid te bepalen.

HAN Redactie
22 april 2021
31611 student kijkt mee met andere student
Onderwijs

Zet leraren in voor gelijke kansen

Wat kun je als leerkracht doen om de kansen van je leerlingen te verhogen? Marijke van Vijfeijken deed daar onderzoek naar voor haar promotie en ontwikkelde een lesprogramma voor leraren. De inzichten die dit opleverde, zijn ook bruikbaar voor de PABO en de lerarenopleidingen.

HAN Redactie
20 april 2021
31674 kinderen in de klas met vinger omhoog
Lectoraat Eigentijds beoordelen en beslissen

Installatie lector Tamara van Schilt-Mol

Op 15 april is Tamara van Schilt-Mol als lector Eigentijds beoordelen en beslissen geïnstalleerd. In het lectoraat onderzoekt ze hoe leraren en scholen beslissingen over leerlingen en studenten kunnen nemen. Die keuzes op basis van toetsresultaten zijn van groot belang, dus er mag geen twijfel over bestaan. In het lectoraat onderzoekt Tamara hoe het anders moet én kan.

HAN Redactie
16 april 2021
279860 Portret foto van Tamara van Schilt bij trap.
Onderzoek

Ouders laag inkomen, kans op lager schooladvies

Kinderen van ouders met een laag inkomen lopen nog steeds de kans een lager schooladvies te krijgen dan ze op basis van hun Cito-toets zouden moeten hebben. Marijke van Vijfeijken doet onderzoek naar kansenongelijkheid in het onderwijs en geeft haar visie.

HAN Redactie
15 april 2021
33102 Juf geeft uitleg aan kind
Goodiebag

Eigentijds beoordelen en beslissen

Voor de installatie van Tamara van Schilt-Mol op 15 april is een goodie bag ontwikkeld vol met interessante tools, handreikingen en artikelen.

HAN Redactie
255833 lego poppetje met verrekijker
Toolkit

Leerlingvaardigheden voor Formatief Evalueren

Formatief evalueren is in opkomst in de Nederlandse onderwijspraktijk. Leraren hebben door middel van formatief evalueren een beter zicht op de voortgang van leerlingen. Leerlingen worden uitgedaagd om hun werk te evalueren en om vervolgens hun eigen leerproces aan te passen.

HAN Redactie
docent wijst in boek bij studenten

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.

Overlegen en samenwerken