Alumni Bouwkunde runnen succesvol tekenbureau

Alle drie zijn ze 21 jaar: Peter van de Berg, Rick van de Steeg en Jesper van Laar. Ze zijn nét afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde op de HAN. Alle opdrachten deden ze tijdens de studie samen. De jongens voelden elkaar zó goed aan dat ze een jaar vóór hun afstuderen een onderneming opzetten: Visional Design.

Bouwtekening met huisje, meetlat, potlood en tang

Rick blikt terug: "We zijn met z'n drieën de studie Bouwkunde op de HAN gestart en geëindigd. We kwamen van de havo dus we hadden geen bouwkundige achtergrond zoals studenten die doorstromen van het mbo dat meestal al wél hebben." Jesper vult aan: "We kregen in het 1e jaar van de opleiding een inleiding over bouwkunde en raakten er langzaam mee bekend." Vooral de stageperiode hebben de heren als waardevol ervaren. Ze ontdekten daar pas écht hoe het er in de praktijk aan toe gaat." Peter licht toe: "We liepen stage bij verschillende bedrijven en de kennis die we daar opdeden, zorgde voor een stevig fundament om voor onszelf te beginnen."

null
Peter, Rick en Jesper

Bouwkunde tekeningen

Rick: "We zijn in mei 2019 parttime gestart met ons bedrijf 'Visional Design'. We maken bouwkundige tekeningen en 3D-visualisaties voor aanbouw, verbouw en nieuwbouw." Van een netwerk was toen nog geen sprake dus de opdrachten kwamen mondjesmaat via via binnen. Jesper: "Dat betekende avondwerk, want overdag waren we druk met de studie." Peter denkt terug: "Toen we een half jaar bezig waren met het bedrijf, mochten we gaan afstuderen. De HAN gaf ons de kans om dit binnen Visional Design te doen." De 3 toenmalige studenten deden een marktonderzoek naar het beheer en onderhoud van verpleeghuizen rondom Veenendaal. "De conclusie was dat we daar geen dienst aan gingen koppelen, maar wie weet in de toekomst," vertelt Rick.

Werk met studenten met wie je goed kunt samenwerken

Traditionele branche

Coronatijd pakte niet verkeerd uit voor de bouwkundige tekenaars. Jesper: "Terwijl de wereld stil leek te staan, studeerden we af én werkten wij 's avonds gedreven door aan opdrachten voor het bedrijf." Net voor de zomervakantie was het diploma -keurig binnen 4 jaar- binnen. De ondernemers gingen direct vanuit hun kantoor in Veenendaal fulltime aan de slag en niet zonder succes. Rick licht toe: "De bouw is een vrij traditionele branche. Veel wordt nog steeds in 2D getekend. Wij hebben op de HAN leren lezen en schrijven met het 3D-tekenprogramma Revit." Peter: "Wij merken dagelijks dat klanten veel waarde hechten aan een 3D-tekening zodat ze van tevoren exact het gewenste resultaat kunnen doorzien. Ook de begeleiding naar een bouwvergunning ontzorgt onze klanten."

Studentenleven

Van het studentenleven in Arnhem hebben de jongens weinig meegemaakt. Dit heeft zich namelijk vooral afgespeeld in Veenendaal. Alle drie hebben ze hun hele studie thuis gewoond en vanuit daar zijn ze bezig geweest met studeren en ondernemen. Rick: "We hebben altijd het beste in elkaar naar boven gehaald. We inspireerden en motiveerden elkaar. En dat doen we nóg. We kennen elkaar door en door en kunnen alles tegen elkaar zeggen. We hebben onderling heldere afspraken gemaakt en kennen elkaars sterke en zwakkere kanten."
Rick tipt de huidige student: "Werk met studenten met wie je goed kunt samenwerken. Je ziet waar het toe kan leiden." De heren weten als geen ander wat studenten Bouwkunde op de HAN tijdens de studie leren. Ze zijn daarom ook van plan om stageplekken aan te bieden voor aankomend jaar.