Artikelen

Mindfulness voor betere mentale gezondheid op de werkvloer
Mindfulness is een methode om aanwezig te zijn in het moment. Je bent je bewust van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, wat leidt tot rust. Helpt mindfulness ook tegen stress bij werkenden in sectoren met hoge werkdruk? Onderzoeker Math Janssen zocht het uit in zijn promotieonderzoek.
HAN-onderzoeker traint VN-personeel op preventie psychisch verzuim
Hoe voorkomen we psychisch verzuim? Met deze vraag zitten veel organisaties. Bij de Verenigde Naties (VN) is dat niet anders. HAN-onderzoeker Suzanne van Hees werd gevraagd om haar steentje bij te dragen aan dit belangrijke thema.
Arbeidstoeleiding vrouwelijke statushouders
Vrouwelijke statushouders naar werk begeleiden vraagt iets anders dan bij mannen. Meer aandacht voor identiteitsontwikkeling bijvoorbeeld. Tijdens het symposium van het onderzoek Participatie met Perspectieven presenteert Suzanne van Hees met haar collega’s een handreiking voor professionals.
Zó gaan zorgmedewerkers gezond aan het werk
Wat startende zorgmedewerkers helpt om fysiek en mentaal toegerust te zijn op de uitoefening van hun vak? Het begint al tijdens de opleiding, met voldoende bewegen en sporten, op een manier die bij ze past. Precies waar het postdoconderzoek van Velibor Peters over gaat. Een update.
Hoe we bij de HAN een leven lang ontwikkelen
Wat heeft een klantmanager van een gemeente die een training volgt gemeen met een student mondzorgkunde die werkt bij de masterkliniek in het Radboudumc? Beiden investeren in een leven lang ontwikkelen in de praktijk. Ze kwamen aan bod tijdens een spotlightsessie op de EAPRIL conferentie.
HAN-onderzoekers dragen bij aan internationale conferentie over capability approach
Onderzoekers van de HAN delen hun kennis niet alleen met Nederlandse collega’s. Ze gaan ook de grens over, bijvoorbeeld naar de jaarlijkse internationale conferentie van de Human Development & Capability Association (HDCA).
Focus op inclusief onderwijs en werk
Je plek vinden in de maatschappij? Dat lukt het best als je een opleiding volgt of werk hebt. Maar wat als je gezondheidsproblemen of een beperking hebt? Dan is het minder vanzelfsprekend dat je mee kunt doen. Daarom vraagt Fair Health extra aandacht voor het thema Inclusief onderwijs en werk.
Onbereikbaar zijn; waarom zou je?
“Dit is de voicemail van ... Ik ben nu even niet bereikbaar.” Jaloers? Of vind je het eigenlijk niet kunnen, onbereikbaar zijn? Het is een kwestie van cultuur, zegt lector Josephine Engels. Maar ook van je persoonlijke behoefte. “Sommige collega's zitten wél te wachten op dat appje in de avonduren.”
Wat werkenden met psychische klachten helpt om te blijven werken
Sociale steun op de werkvloer en (kleine) werkaanpassingen dragen bij aan het ervaren werkvermogen van werkenden met psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg en de HAN, waarin ook een aantal praktische tips voor werkgevers wordt genoemd.
Training ondersteunt verzorgenden met mantelzorgtaken
Het beroep van verzorgende is zwaar en de werkdruk hoog. Daarbij is 1 op de 4 verzorgenden ook mantelzorger en kwetsbaar voor uitval. Een 2-daagse training leert verzorgenden goed voor zichzelf te zorgen en beter op hun grenzen te letten.