Verhalen over mobiliteit op de HAN campussen

Hoe kwam jij naar de HAN vandaag?

baniervlaggen, trio, signing, branding, trio rood zwart wit

Om verantwoord te werken aan de mobiliteit van de toekomst, mogen we niet voorbijgaan aan de gebruiken en beweegredenen in het hier en nu. We spraken met collega's en studenten over hun motivaties rond mobiliteitskeuzes die zij maken voor hun woon-werk of woon-studie verkeer.

Mag ik je iets vragen? Hoe kwam jij naar de HAN vandaag?

Met bovenstaande vraag startten enkele leden uit het team van de Programmalijn Mobiliteitstransitie in de vroege zomer van 2024 het gesprek met collega’s en studenten op de campussen in Arnhem en Nijmegen. We stelden deze vraag, omdat we wilden weten welke motivaties mensen hebben voor de mobiliteitskeuzes die zij maken voor hun woon-werk of woon-studie verkeer. Voor ons is inzicht in die motivaties belangrijk, omdat dit een vereiste is om gefundeerd na te kunnen denken over manieren om de mobiliteitskeuzes van mensen die naar de HAN reizen, te veranderen, opdat het hele mobiliteitssysteem slimmer, schoner en socialer kan worden. Dit is belangrijk, omdat bijna negentig procent van de CO2 uitstoot van de HAN als organisatie wordt veroorzaakt door mobiliteitI. Als projectgroep willen wij bijdragen aan het verduurzamen van deze mobiliteit; een doel dat ook door de HAN is opgenomen in de bedrijfsvoering van de HAN.


Eerder in het jaar deden wij als team een beperkt auto-etnografisch onderzoek. We hielden twee weken lang ons eigen mobiliteitsdagboek bij, en reflecteerden daarin op onze eigen keuzes voor specifieke vormen van vervoer op verschillende werkdagen. Al snel bleek dat onze reisbehoeftes in die korte periode van dag tot dag konden verschillen, en daarmee ook de overwegingen die we per dag maakten voorafgaand aan het kiezen van een vervoermiddel. Met dit inzicht in onze eigen motivaties gingen we in Arnhem en Nijmegen in gesprek met anderen op de campus. We maakten hierbij gebruik van de ‘single question induced narrative’-methode voor kwalitatieve interviews. Dit houdt in dat we met één startvraag probeerden een goed gesprek te voeren met onze gesprekspartners over hun vervoerkeuzes en de contexten waarin die keuzes zijn gemaakt1.

Verhalenbundel clustert verhalen

Van de geclusterde fragmenten uit deze verhalen hebben we een bundel samengesteld.  En daar hebben we op persoonlijke titel en vanuit onze lectoraten en kenniscentra enkele reflecties aan toegevoegd. De verhalen illustreren het belang en tegelijkertijd de complexiteit van mobiliteit in ons dagelijkse leven.

Om verantwoord te werken aan de mobiliteit van de toekomst, mogen we niet voorbijgaan aan de gebruiken en beweegredenen in het hier en nu. Dit punt wordt aan het einde van deze bundel onderstreept door de gastbijdrage van Eline Lagendijk, projectleider duurzame mobiliteit van de HAN. De bundel wordt afgesloten met het manifest dat wij als team in de lente van 2024 hebben opgesteld.

We hopen dat deze bundel bijdraagt aan het verbreden van het perspectief op het belang en de beleving van mobiliteit. Wij wensen je veel leesplezier.

Download de verhalenbundel. 

Leden van de Programmalijn mobiliteitstransitie

Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken

  • Ilona van Breugel
  • Koen Dortmans
  • Erik Jansen

Lectoraat Logistiek Allianties

  • Bram Kin

Lectoraat Sustainable Finance and Tax

  • Fred de Jong

Lectoraat Automotive Research

  • Bas Hetjes
  • Gijs van Stekelenburg
  • Hans Schreuder
  • Pieter Dekker
  • Frans Tillema
  • Marith.Dieker@han.nl (projectleider)

Meer informatie

Wil je meer weten over dit mooie initiatief? 

Neem dan contact op met: 
Marith.Dieker@han.nl, projectleider