Power Minor

‘Door de Power Minor kon ik de verbinding leggen tussen de theorie en praktijk’

Power Minor op 21 februari 2025 afgesloten met een feestelijke certificaatuitreiking bij TenneT Netherlands

De Power Minor is een blijvend succes. Voor het zeventiende jaar dook onlangs een groep techniektalenten dieper in de energiewereld. Studenten Lex Franke en Steven van Ek en Campus recruiter Inge Klappers van medeorganisator TenneT vertellen over de waarde van de Power Minor. 

Inge Klappers weet het nog goed. Het is vrijdagmiddag, de wijzers van de klok staan op kwart voor zes. De introductiedag van de Power Minor op het hoofdkantoor van TenneT erop. Waar de meeste mensen in Nederland inmiddels een uur aan de vrijdagmiddagborrel zitten, bestudeert een groep studenten al geruime tijd de schaalmodellen van de offshore platformen die in de centrale hal van TenneT staan. 

Nu, ruim een half jaar later, moet Inge nog steeds glimlachen om die discussiërende groep studenten. “De bevlogenheid die daarvan spatte, typeert de studenten van de Power Minor en de mensen die bij ons werken. Het zijn stuk voor stuk vakidioten.” Als Campus recruiter is ze verantwoordelijk voor het binden van studenten aan TenneT. De Power Minor is wat dat betreft al jarenlang een succes en zorgt vrijwel altijd voor een aantal nieuwe medewerkers.

Inge Klappers, campus recruiter bij TenneT

Vier organisatoren

Daarom is TenneT ook al lang één van de vier organiserende partijen van de Power Minor, die dit schooljaar voor de zeventiende keer werd aangeboden. Daarnaast zijn de HAN University of Applied Sciences, Haagse Hogeschool in Delft, de Hogeschool van Amsterdam en sinds kort ook Hogeschool Windesheim betrokken. De samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de diepgaande theoretische kennis van de hogescholen én de praktijkervaring van TenneT. Daarnaast zijn er belangrijke partners in het bedrijfsleven en is SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise) aangesloten. 
 

Compleet beeld energiewereld

Door de samenwerking biedt de Power Minor studenten een compleet beeld van de energiewereld. Er worden gastcolleges gegeven door experts uit het werkveld, veel bezoeken gebracht aan bedrijven en uitdagende projecten bedacht. “We zien vaak dat de interesse van studenten wordt gewekt als ze iets in de praktijk ervaren”, zegt Inge. “Door de Power Minor kunnen wij laten zien wat studenten allemaal bij ons kunnen doen met hun opleiding en welke maatschappelijke impact ze kunnen maken. En we proberen ze zo veel mogelijk in staat te stellen om te sparren met mensen uit de business en zo hun netwerk in de energiewereld alvast te vergroten.” 

Door de vele excursies was het echt anders dan normale lessen. Je krijgt een beter beeld van wat je allemaal kunt doen en kunt de link leggen tussen wat je leert op school en hoe dat er in de praktijk uitziet. Dat is het meest waardevolle wat ik eruit heb gehaald: de vertaalslag naar het bedrijfsleven.

Docent met praktijkervaring

Lex Franken (22) is één van de studenten die het afgelopen schooljaar de Power Minor heeft gevolgd. “Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, vooral van een docent met veel praktijkervaring”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld over de bedrijfsvoering van het elektriciteitsnet, hoe het net is ontstaan en welke beslissingen van tachtig jaar geleden nu tot problemen leiden. Ik vond de koppeling met de praktijk erg fijn.” 

Vertaalslag naar bedrijfsleven

Dat herkent Steven van Ek. “Het was echt anders dan normale lessen op een hogeschool, onder meer door de vele excursies. Je krijgt daardoor een beter beeld van wat je allemaal kunt doen en kan eindelijk de link leggen tussen wat je leert op school en hoe dat er in de praktijk uitziet. Dat is het meest waardevolle wat ik eruit heb gehaald: de vertaalslag naar het bedrijfsleven.” 

Steven van Ek ontvangt zijn certificaat voor de Power Minor van Inge Klappers van TenneT en Johan Brussen van de HAN

Producent

Steven begon aan de Power Minor, nadat hij stage had gelopen bij Alliander. Nu studeert hij af bij Royal SMIT, wereldwijd toonaangevend in de productie van transformatoren. “Het leek mij interessant om meer te weten over de componenten in het elektriciteitsnet. Vanuit de beheerders wordt dat vrij simpel uitgelegd, maar ik vermoedde dat het nooit zo eenvoudig kon zijn. En dat blijkt te kloppen. Het gaat om massieve onderdelen van wel 350 ton, die je met fluwelen handschoenen moet aanpakken. Want je veroorzaakt heel snel kortsluiting en dan komen er krachten vrij die te vergelijken zijn met een ontploffing van tien schoolbussen.” 

Als de bliksem

Voor zijn afstudeeronderzoek ontwikkelt hij een model, waardoor SMIT sneller de ‘bliksemtest’ kan doen. Die moet uitwijzen of een transformator of spoel een blikseminslag overleeft. “Daarvoor gebruiken ze een generator die ingesteld moet worden. Dat is nu nog trial en error. Met een beetje pech duurt de test daardoor een halve dag. Ik maak nu een model die in één keer de instellingen goed kan bepalen. Daarmee gaat de efficiëntie van het hoogspanningslab flink omhoog.” 

Als je de energietransitie interessant vindt, dan is TenneT het centrum van het universum. Hier kun je helemaal losgaan én een verschil maken in één van de grootste uitdagingen in deze generatie: het realiseren van de energietransitie.

Verliefd

De Power Minor heeft Steven aangezet om nog verder te studeren. Over drie jaar, na een master, bepaalt hij welke richting binnen de energietechniek hij opgaat. Lex is al overtuigd van zijn keuze: hij gaat voor de hoogspanningswereld. “Na mijn eerste week bij TenneT was ik al verliefd”, vertelt Lex. “De grote schaal van de projecten en diversiteit en complexiteit van de uitdagingen maken het heel interessant.”

Blijven werken bij TenneT

Dat Lex in de elektrotechniek zou gaan werken, mag geen verrassing heten. Zijn vader heeft een eigen bedrijf in de koeltechniek. “Ik ging vroeger al met hem mee. Hij deed van alles: hij installeerde airco’s, maar ging ook aan boord van olietankers.” Lex koos na de middelbare school bewust voor het hbo vanwege de praktische inslag. Na eerdere stages bij TenneT en SPIE Hoogspannningsstations studeert hij op dit moment af bij TenneT. “Daarvoor moet ik een deel van het ontwerp leveren voor de uitbreiding van een hoogspanningsstation”, zegt Lex. “Ik hoop dat ik hierna op deze afdeling kan blijven werken als primair engineer. Dan ga je over dat deel van het net waar de stroom over loopt.” 

Lex Franken ontvangt zijn certificaat

Speeltuin voor vakidioten

Het klinkt Campus recruiter Inge als muziek in de oren. Want talenten zoals Lex (en Steven) zijn ontzettend gewild, weet ze. “Maar als je de energietransitie interessant vindt, dan is TenneT het centrum van het universum. Er zijn zo veel onderwerpen die je een leven lang een uitdaging kunnen bieden. Wat dat betreft zijn we voor die vakidioten een grote speeltuin. Hier kun je helemaal losgaan én een verschil maken in één van de grootste uitdagingen in deze generatie: het realiseren van de energietransitie.”