Opening Studiejaar 2024-2025

Dit zijn ze; de winnaars van de HAN Prijzen

Winnaars HAN Prijzen 2024-2025

Opeens gaat de telefoon, dan weet je dat je bent genomineerd voor een HAN Prijs. Dat kan je als student, docent, onderzoeker of ondersteuner zomaar overkomen als je bij de HAN werkt. Tijdens de opening van het nieuwe studiejaar worden de winnaars ieder jaar bekend gemaakt. Dit zijn ze!

Winnaar in de categorie 'student'

Anne-Marie van Maarschalkerwaard nam dit jaar de HAN Prijs in de categorie student in ontvangst. Anne-Marie heeft het onderwerp 'de studerende mantelzorger als ervaringdeskundige' breed bij de HAN op de kaart gezet. Als genomineerde wordt Anne-Marie geroemd om haar werkhouding: open, eerlijk, soms kwetsbaar en met een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Anne-Marie neemt initiatief. Dat leidt tot concrete acties waar andere mantelzorgers, en niet te vergeten hun docenten en studieloopbaanbegeleiders, mee verder kunnen. Het maakt Anne-Marie tot een voorbeeld voor alle professionals die we opleiden, zegt de jury.

Anne-Marie van Maarschalkerwaard
 

Hoe hoorde je over je nominatie?
Ik hoorde over mijn nominatie via de e-mail die vanuit het College van Bestuur is verzonden. Daarin stond de toelichting van degene die me heeft aangedragen en er stonden steunbetuigingen in. Het was heel bijzonder om die mooie woorden over mezelf te lezen. 

Hoe maak jij het verschil?
De afgelopen tijd heb ik tijdens ons project, maar ook daarna, veel tijd en aandacht besteed aan het thema studerende mantelzorgers. Jongeren die mantelzorger zijn, zijn een onbelicht onderwerp en verdienen veel meer aandacht. Je opleiding combineren met mantelzorg is net als topsport. Binnen de HAN doe ik dit door aandacht te vragen voor het thema. Buiten de HAN heb ik contact met de gemeente in mijn eigen woonplaats. Soms ga ik ook langs om te praten met jongeren die mantelzorger zijn.

Anne-Marie van Maarschalkerwaard - Winnaar HAN Prijs 'Student'

Hoe ga je komend jaar het verschil maken?
Komend jaar ga ik lekker door met waar ik mee bezig ben. Ik blijf binnen de HAN aandacht vragen voor het thema en vertel graag zoveel mogelijk docenten en studiebegeleiders over de mooie interventies die we hebben ontworpen. Daarnaast ga ik binnen de organisatie waar ik mijn stage volg ook aan de slag met het thema mantelzorg. En in mijn eigen omgeving blijf ik ook aandacht vragen voor dit belangrijke thema. 

Winnaar in de categorie 'docent'

Bertrik Berfelo is de winnaar van de HAN Prijs in de categorie docent. Volgens de jury komt dat voor een groot deel door zijn aanstekelijke passie en enthousiasme. Bertrik brengt mensen in beweging, letterlijk én figuurlijk. Bertrik startte bij de HAN met het e-sports & gamification-project, samen met een handjevol partners. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een prachtig project waar 40 partners bij betrokken zijn. Bertrik wordt geroemd als enorm gedreven aanpakker en duizendpoot die binnen en buiten de HAN mensen aan elkaar verbindt. En daarmee bijdraagt aan het voorkomen van één van de grootste, onzichtbare gezondheidsrisico’s van onze maatschappij: bewegingsarmoede.

Bertrik Berfelo
 

Hoe hoorde je over je nominatie?
Ik ontving een e-mail namens het College van Bestuur met de mededeling dat ik genomineerd was voor de HAN Prijs. Hoewel ik vermoedde dat collega Jasper van Wetten mij had voorgedragen, was ik blij verrast om genomineerd te zijn naast Michel Koolwaaij en Marcel van Kooten. In de mail zat ook een document met prachtige steunbetuigingen van collega’s, netwerkpartners en studenten. Hun lovende woorden gaven me kippenvel en zijn een enorme blijk van waardering!

Hoe maak jij het verschil?
De motiverende aspecten van games kunnen de 3,3 miljard gamers wereldwijd in beweging brengen. Denk maar aan exergames, die fysieke activiteit vereisen. Dat verbetert onder meer de bewegingsvaardigheid en verhoogt sportplezier. Ik toon mensen dat technologie kan zorgen voor meer zitgedrag (sedentair gedrag), maar dat het juist ook kan zorgen voor meer beweging. Dat het dus bewegingsarmoede kan terugdringen!

Winnaar HAN Prijzen - Bertrik Berfelo

Het stigma dat gamen en esports slecht zijn, kan doorbroken worden. Dit mits het goed en verantwoord wordt ingezet. Dan zijn de voordelen veel groter dan de nadelen. Voor mij ligt er de taak dat inzichtelijk te maken en met onderzoek te staven.

Ons Esports Talent Center op Papendal fungeert als visitekaartje en biedt ruimte en samenwerking aan studenten, docenten, onderzoekers en professionals om elkaar te ontmoeten. Daarnaast ondersteunt het talenten bij hun sportieve ambities, waarbij fysieke en mentale gezondheid essentieel zijn. We bieden een talentenprogramma met begeleiding van topcoaches, fysieke trainers, sportpsychologen en diëtisten. Dit maakt ons uniek, met een impact op het hele esports-ecosysteem. Esports is nu Olympisch en we hopen medaillewinnaars voort te brengen.

Hoe ga je komend jaar het verschil maken?
We hebben veel plannen! Studenten gaan een bidbook schrijven voor een groot esports-evenement. Dit is onderdeel van een minor waarin Esports, Gaming & Gamification centraal staan. Bij bewegingsagogie gaan we Virtual Reality in het zwembad inzetten om patiënten te laten bewegen en hopelijk ook mentale rust te bieden.

Door middel van praktijkgericht onderzoek hopen we meer inzicht te geven in hoe esports, gaming en exergaming effectief kunnen worden ingezet. Deze kennis wordt teruggevoerd naar het onderwijs, zodat studenten wendbare professionals worden. Zo gaan we tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf testen met een innovatieve vorm van exergaming. Onze samenwerking met partners blijft daarnaast essentieel. De vragen uit het werkveld helpen studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt en houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Winnaar in de categorie 'ondersteuner'

De ondersteuner die dit jaar een HAN Prijs in ontvangst mocht nemen is Fabian Berndsen. Als leidinggevende van de HAN Green Office biedt Fabian studenten een plek waar ze zich kunnen inzetten voor hun idealen. Binnen talloze duurzaamheidsprojecten inspireert hij ze om als professional waarde toe te voegen op maatschappelijke thema’s. Fabian is een boegbeeld van wat je progressieve duurzaamheid kunt noemen: grote impact maken door klein te beginnen. Daar inspireert Fabian velen mee, blijkt uit alle steunbetuigingen die zijn ingezonden.

Fabian Berndsen
 

Hoe hoorde je over je nominatie?
Ik hoorde over de nominatie tegelijkertijd met het lezen van de steunbetuigingen. Erg leuk en bijzonder om te lezen dat zoveel mensen een hele mooie tekst hebben geschreven. Voor iemand die normaal gesproken juist anderen in de spotlight wil zetten, was het even wennen om nu zelf centraal te staan.

Hoe maak je het verschil in je werk? 
Het verschil maken is voor mij sterk verbonden aan het thema waar de Green Office aan werkt. Dit is precies waar wij voor staan: studenten en jonge professionals helpen ontwikkelen tot duurzame professionals. Ik heb veel vertrouwen in de jonge professionals die hier werken, stage lopen of een project doen. Door trainingen, advies en richting te geven, help ik ze om hun ambities te verwezenlijken en een belangrijke functie te vervullen in onze HAN-organisatie. Hiernaast geef ik inspiratiesessies bij verschillende opleidingen en ben ik vaak voor de klas te vinden.

Fabian Berndsen - Winnaar HAN Prijs

Wat zijn je plannen voor dit studiejaar? 
Op de planning staat een grote verandering in de diensten die we aanbieden. Die gaan we concretiseren en vernieuwen, door het inzetten van nieuw verworven expertise. 3 lijnen vertegenwoordigen deze diensten: faciliteren, creëren en inspireren.

We werken steeds breder samen met opleidingen uit alle disciplines bij de HAN. Zo hebben we dit semester een samenwerkingstraject met Civiele Techniek voor het verrijken van het onderwijs. Er komt ook weer een nieuwe 'onderwijs op maat'-serious game (nu voor Civiele Techniek) en we werven duurzame praktijkopdrachten voor opleidingen. Ook organiseren we mooie evenementen met partnerinstellingen en geven we tal van colleges, inspiratiesessies en trainingen.

Winnaar in de categorie ‘onderzoeker’

Een verbindende schakel voor het Lectoraat Architecture in Health, het onderwijs en het werkveld in de regio, dat is winnaar van de HAN Prijs in de categorie onderzoeker Frits Schultheiss. Frits is tot in de punten op de hoogte van de ontwikkelingen in zijn vakgebied, dat van energetische verduurzaming. Iets dat leidt tot mooie initiatieven in de regio. Hij schrijft – in samenwerking met andere onderwijsinstellingen – aan de leerlijn biobased bouwen, die alle hbo Bouwkunde-studenten in Nederland kunnen volgen. Frits weet een visie om te zetten in nieuwe initiatieven, voorbij de grenzen van zijn eigen domein en is daarnaast ook nog een zeer betrokken collega en positieve motivator, aldus de collega’s die hem hebben genomineerd.

Frits Schultheiss
 

Hoe hoorde je over je nominatie?
Net voor de zomervakantie kreeg ik een bericht van het secretariaat MCV namens het College van Bestuur. Toen wist ik dat ik was genomineerd.

Hoe maak jij het verschil in je werk? 
Ik focus me op een aantal initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling die van belang zijn voor een toekomstbestendig gebouwde omgeving. Dat vraagt om innovatie. Mijns inziens is een belangrijke sleutel voor die innovatie het denken in meervoudige waarden, dwars door sectoren heen. Daarbij vind ik het interdisciplinair – vanuit verschillende vakgebieden - en cross-sectoraal – vanuit verschillende sectoren - samenwerken in de praktijk een voorwaarde. Door dat te doen, verbinden we onderwijs, onderzoek en werkveld en op die manier komt innovatieve samenwerking tot stand.

 

Frits Schultheiss

Hoe blijf je het verschil maken? 
Ik merk bij het Lectoraat Architecture in Health en bij zwaartepunt Schoon dat we elkaar binnen de HAN bij onderzoeksprojecten steeds beter weten te vinden. We maken daarbij gebruik van ieders expertise en inzicht. Zo komen we tot mooie onderzoeksvoorstellen. Deze interdisciplinaire benadering binnen - en ook buiten - de HAN is goud waard! Er is enorm veel expertise en ervaring beschikbaar, maar weet die maar eens te vinden en te verbinden. Dat wordt steeds vanzelfsprekender. Begin volgend jaar ga ik met pensioen, maar ik ben er trots op een bijdrage te mogen leveren aan deze fantastische samenwerkingen!

Lees ook het uitgebreide interview met Frits. Over transitiedenken, hoe zijn collega's hem zien en de opmerking van een student die voor hem ook telde als HAN Prijs.