Samenwerkingspartner

Bij Vartion kan alumnus Jeffrey zijn programmeer- én communicatietalent kwijt: ‘Ik vergelijk het altijd met een vliegtuigcockpit’

Jeffrey Hiraki werkt bij de nieuwe HAN BioCentre-partner Vartion. Hij werkt mee aan een gezamenlijk project in de bio-informatica

Bio-informatica-alumnus Jeffrey Hiraki vertelt over zijn baan bij softwarespecialist Vartion, een nieuwe belangrijke partner van de academie en van HAN BioCentre. Over hoe hij zijn programmeertalent inzet om AI-modellen te ontwikkelen en zijn communicatietalent om partners te vinden en binden.

Daarnaast geeft hij gastlessen op de HAN én reist hij de hele wereld over. Afgelopen november was Jeffrey Hiraki (26) vier dagen lang in Lissabon voor een van de grootste tech-evenementen ter wereld: de Web Summit. “Echt gigantisch, bij de opening zaten zo’n 50- tot 70 duizend mensen in een stadion”, vertelt hij met een twinkeling in de ogen. “De belangrijkste tech-professionals van over de hele wereld waren daar aanwezig. Echt heel gaaf.”

Voor Jeffrey, die al programmeert vanaf zijn dertiende (‘websites bouwen, met name’), voelde de Web Summit als één grote speeltuin. Maar hij is er niet alleen vanuit persoonlijke interesse. Het evenement is voor de ATBC-alumnus vooral een uitgelezen kans om inspiratie op te doen voor zijn werk bij softwarebedrijf Vartion. “En om te netwerken, natuurlijk.”

AI voor modelbouw

Vartion is een snelgroeiend bedrijf dat kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om nuttige modellen te bouwen. “Ons product Pascal helpt organisaties met de KYC en AML-screening. Dat houdt bijvoorbeeld in: snel kunnen bepalen of je zaken kan doen met iemand, of niet (‘ken je klant’). En het product Harvey helpt life science-onderzoekers met het snel analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden biologische data.”

Naast het feit dat ze razendsnel werken, zijn het de gebruiksvriendelijkheid en de transparantie die de producten van Vartion zo succesvol maken. “We zorgen dat het voor onze klanten helder is hoe het werkt. Alle output van het model is terug te voeren op de code die we hebben geschreven en de input die we hebben gegeven. Dus als een klant wil weten hoe het model tot een bepaald resultaat komt, dan kunnen we dat uitleggen. En dat is voor veel organisaties een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van AI.”

Van student naar gastdocent

Jeffrey studeerde Bio-informatica aan de HAN. Tijdens die studie werd voor hem duidelijk wat hij eigenlijk al wist: programmeren, dát is zijn ding. “Het was maar een klein deel van de opleiding die daarop gefocust was, maar wel voldoende. En doordat ik al wist welke kant ik op wilde, had ik ruimte om er andere dingen naast te doen. Zoals studievereniging ’t Reactievat opzetten.”

Richting het einde van zijn studietijd, adviseerde een HAN-docent Jeffrey om eens een kijkje te nemen bij Vartion. Het bleek een gouden tip. Bij Vartion werkte hij zich de afgelopen jaren snel op tot principal research engineer. “Dus ik ben nu naast programmeren ook druk met presentaties bij klanten, coördinatie van onze sprints en met het uitzetten van de koers voor de komende jaren.”

'De puzzel leggen'

Dat Jeffrey in deze functie terecht is gekomen, mag geen verrassing heten. Hij praat makkelijk, enthousiast en helder over de softwaremodellen van zijn werkgever. Zijn enthousiasme voor het programmeren en de wereld van AI werkt aanstekelijk, en Jeffrey neemt dit ook mee in zijn gastlessen voor de huidige generatie studenten aan de HAN. “Ik vergelijk het programmeren altijd met een vliegtuigcockpit. Je hebt duizenden knopjes en hendels om je heen, en alles heeft invloed op elkaar. Aan jou om die puzzel zo goed mogelijk te leggen.”

Vartion.nl

Foto David van Haren