Samenwerking tussen HAN en TenneT

Innovatiemanager TenneT en bijzonder lector HAN: ‘Goede ingenieurs hebben we minstens zo hard nodig als PhD’ers’

Targetkaart TenneT

In het kader van de samenwerking tussen hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de HAN, start Shima Mousavi Gargari dit jaar als bijzonder lector bij het Lectoraat Balanced Energy Systems. De innovatiemanager van TenneT gaat haar expertise op het gebied van Asset Management delen.

Enorme zonnevelden en windmolenparken op zee. De energietransitie is in volle gang en de uitdagingen zijn groot. Dat geldt ook voor de behoefte van bedrijven in de energie-industrie aan technisch opgeleide mensen. Want zíj zijn degenen die de complexe plannen die nu gemaakt worden, uiteindelijk moeten uitvoeren.

Asset Management bij TenneT

Met het beheer van het complete hoogspanningsnet in Nederland en een deel van Duitsland, speelt TenneT een belangrijke rol in de energietransitie. Want tienduizenden windmolens neerzetten is één, maar je moet ze ook aansluiten op het net. “Er zijn allerlei onderdelen betrokken bij het bouwen van zo’n net”, zegt innovation manager Shima Mousavi Gargari. “Off-shore platforms, kabels, transformatoren, rails, lijnen, noem maar op. Samen zorgen die er uiteindelijk voor dat bij ons thuis het licht brandt.”

Beheren bestaand net

Om de nieuwe, hernieuwbare energiebronnen toe te kunnen voegen, moeten we het hoogspanningsnet niet alleen uitbreiden met bijvoorbeeld offshore infrastructuur. Ook het goed beheren van het bestaande net, is essentieel. 

Shima: “We moeten regelmatig alle onderdelen op elektriciteitsplatforms, stations en masten controleren, onderhouden en waar nodig vernieuwen.” Ze vervolgt: “Je hebt een strategisch plan nodig om dat zo effectief mogelijk te doen. Wat en hoe vaak ga je controleren? Wat zijn de risico’s als iets verkeerd gaat? Hoe kunnen we het risico beperken? Is het oké als er soms iets kapotgaat, of wil je dat te allen tijde voorkomen? En hoe lang kunnen bijvoorbeeld componenten uit de jaren ’80 nog mee?”

portretfoto van Shima Mousavi Gargari

‘Target Grid 2045'

Bij dit zogenaamde ‘Asset Management’ komen duizend-en-één zaken kijken, en dus heb je mensen nodig die daar verstand van hebben. Die strategieën bedenken en implementeren. Dr. Shima Mousavi Gargari houdt zich daar al bijna haar hele carrière mee bezig. De geboren en getogen Iraanse is opgeleid als elektrotechnicus in Iran en Zweden, kwam naar Nederland voor haar PhD en besloot haar kennis daarna in de praktijk te gaan brengen.

Innovatie stimuleren

Mousavi Gargari werkt al 11 jaar voor TenneT en is daar sinds kort innovation manager. Het is haar taak om innovatie te stimuleren en zo de visie van Tennet voor een ‘Target Grid 2045’ te realiseren. In het ‘Target Grid 2045’ werkt TenneT toe naar een hoogspanningsnetgeïntegreerd grensoverschrijdend on-en offshore electriciteitsnet dat de vraag en het aanbod van hernieuwbare energie volledig moet kunnen dragen.

Benodigde infrastructuur

“Dus niet alleen: hoe moeten we bepaalde problemen voor komend jaar oplossen”, legt ze uit. “Maar ook: wat is ervoor nodig om over 20 jaar de infrastructuur te hebben die nodig is voor de energietransitie? Hoe komen we tot een hoogspanningsnet dat de vraag en het aanbod van hernieuwbare energie volledig kan dragen?”

Complexe vraagstukken

De vraagstukken die dat met zich meebrengt zijn zo complex, dat mensen en bedrijven die niet zomaar alleen op kunnen lossen. Er is samenwerking nodig op grote schaal. Dus tussen alle lagen van de maatschappij en niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau.

We hebben goede ingenieurs daarom minstens zo hard nodig als PhD’ers. De volledige onderwijsketen speelt een rol. Zij moeten met elkaar samenwerken. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel en de uitdagingen zijn zo complex, dat we de toekomstige generatie daar zo goed mogelijk op moeten voorbereiden.”

Samenwerking HAN/SEECE & TenneT

Om die reden heeft de HAN afgelopen jaar het samenwerkingsverband met TenneT verlengd, met een tijdelijke positie voor Mousavi Gargari als bijzonder lector bij het HAN Lectoraat Balanced Energy Systems. Ze zal in die rol haar expertise op het gebied van Asset Management delen in een collegereeks die start in februari. 

Essentiële kennis voor de energietransitie

Geïnteresseerde studenten kunnen zich aanmelden, en daarbij maakt het niet uit welke studierichting je volgt. Asset Management is namelijk op alle denkbare sectoren van toepassing. Studenten krijgen zo essentiële kennis voor de energietransitie. “Om het stroomnet van de toekomst neer te zetten, moeten we innoveren.”

Innoveren

"Vorig jaar gaf ik gastlessen en daar zat bijvoorbeeld ook een architect bij.”​ Maar kijk er niet gek van op als de collegezaal straks vol zit met (elektrotechnisch) ingenieurs in opleiding. Want met haar huidige positie en 11 jaar ervaring bij TenneT heeft Mousavi Gargari hen veel te bieden. “We zijn bij TenneT in contact met partners op nationaal én Europees niveau, en natuurlijk ook met technische universiteiten zoals Delft, Eindhoven en Twente. Om het stroomnet van de toekomst te kunnen beheren, moeten we innoveren.”

Van wetenschap naar praktijk

Nieuwe ideeën en strategieën bedenken is één, maar ze ook in de praktijk brengen is een tweede. En dat is waar de huidige studenten van de HAN een onmisbare rol in gaan spelen, zegt Mousavi Gargari. “We hebben technici nodig die het grote plaatje zien. Die begrijpen waar we naartoe moeten en kritisch kunnen kijken naar de haalbaarheid van de plannen die op de wetenschappelijke tekentafel worden gemaakt.”

Volledige onderwijsketen

Gargari gaat verder: “We hebben goede ingenieurs daarom minstens zo hard nodig als PhD’ers. Hetzelfde geldt overigens voor mbo-opgeleide technici. De volledige onderwijsketen speelt een rol, van mbo tot wo. Zij moeten met elkaar samenwerken en ook inzien waarom die samenwerking noodzakelijk is. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel en de uitdagingen zijn zo complex, dat we de toekomstige generatie daar zo goed mogelijk op moeten voorbereiden.”

Genoeg mogelijkheden binnen TenneT

Dat de behoefte aan die ontwikkeling groot is, blijkt ook wel uit het aanbod van stages bij TenneT. Gemotiveerde studenten zijn meer dan welkom om zich bij Mousavi Gargari te melden. “Je mag me altijd aanspreken of mailen. Ik ga graag voor je op zoek naar mogelijkheden binnen TenneT en ik kan je vertellen: die zijn er genoeg.”
Neem dus gerust contact op met Shima.