goedkope oplossingen voor alledaagse problemen

Oud en vindingrijk

Verpleegkundige met senior in bejaardentehuis
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Gezond oud worden in je eigen leefomgeving: dat wil iedereen. Hiervoor ontwikkelen bedrijven de ene interventie na de andere. Maar ouderen bedenken zelf ook goedkope oplossingen voor hun alledaagse problemen. Louis Neven en Liesbet Rabbinge onderzoeken deze vindingrijkheid van ouderen.

Wat moet je je voorstellen bij vindingrijke oplossingen bedacht door ouderen? Dit zijn 2 voorbeelden.

Magneetje

Zo heb je Willeke, een oudere dame met een grote passie: naaien met leer. Dit doet ze nog veel en graag, maar door haar reuma liep ze tegen een probleem aan. Wanneer er een naald op de grond valt kan ze deze niet meer oppakken. Willeke sloopte een magneet uit een oud apparaat. Met de magneet kan ze de naalden weer oppakken en hopelijk nog een hele poos haar hobby uitoefenen.

Deurbel

Of Henk, die op internet een klein drukschakelaartje kocht en deze installeerde in zijn koelkast. Daar koppelde hij een deurbel aan. Als de koelkast nu opengaat, gaat de deurbel af. Dat klinkt misschien gek, maar voor hem is het heel handig. Hij woont samen met zijn dementerende vrouw. Zij heeft door haar dementie niet altijd door dat ze koelkast nog open staat. Door het geluid van de deurbel weet zij dat ze de koelkastdeur weer dicht moet doen. Zo kunnen zij langer samen thuis wonen.

Eenvoudige oplossingen

Deze oplossingen bedacht door de ouderen zelf zijn vaak goedkoop, eenvoudig en toegankelijk. Juist door hun leeftijd hebben ouderen veel ervaringskennis. Daarmee bedenken ze oplossingen voor alledaagse problemen. Soms werken deze eenvoudige oplossingen het beste, er is geen ingewikkelde technologie en een leerproces voor nodig om er gebruik van te maken. Er hoeven geen dure apparaten aangeschaft te worden en ze kunnen er direct mee aan de slag. Het draagt eraan bij dat deze ouderen midden in het leven blijven staan en ze gelukkiger oud kunnen worden. Van deze oplossingen kunnen we veel leren.

Beluister van 4 vindingrijke voorbeelden het verhaal erachter! 

Project Oud en vindingrijk: voorbeeld magneet

Senior designs project

Vanuit de HAN werken Louis Neven en Liesbet Rabbinge aan het Senior Designs project. Zij nemen vindingrijke oplossingen als uitgangspunt voor het ontwerpen van producten en toolkits. Dit kan de vindingrijkheid en onafhankelijkheid van ouderen (en anderen) versterken. Meer weten over dit project? Bezoek de projectpagina!

Meer over het thema Gezondheidsbevorderende Leefomgeving en Leefstijl?

In ons dagelijkse leven draagt niet alles bij aan een gezond bestaan. Hoe zorgen we voor een leefomgeving en leefstijl die de gezondheid bevordert, ook voor mensen in een kwetsbare situatie?

Illustratie focus Health
Zwaartepunt
 

Sociaal - Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN