Afstuderen bij BAM Infra Nederland

Civiele techniek: Afwisselend binnen en buiten werken

civiele techniek, Youri de Beijer en Bart Terhorst

Youri de Beijer en Bart Terhorst zijn kort geleden afgestudeerd op de implementatie van het GIS-datasysteem op projectlocaties van BAM Infra Nederland in regio Oost. Beide HAN-studenten Civiele Techniek kozen voor de specialisatie Infrastructuur, omdat ze graag binnen én buiten werken.

Bij het ontwerp en de aanleg van civiele werken, zoals wegen, viaducten en bruggen heb je deze afwisseling van binnen en buiten.

Bart Terhorst (links) en Youri de Beijer op een bouwplaats
Bart Terhorst (links) en Youri de Beijer

Bart Terhorst (25) uit Wijhe volgde op het mbo de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra. De wegenbouw interesseert hem van jongs af aan. "Na het mbo wilde ik graag verder studeren, dus lag de keuze voor hbo Civiele Techniek voor de hand."

Youri de Beijer (22) uit Lent koos op de havo het profiel Natuur & Techniek en ging rondkijken welke kant hij met dit profiel op zou kunnen. "De opleiding Civiele Techniek bij de HAN kwam voorbij, maar ik had geen idee wat die studie inhield."

Hbo-opleiding Civiele techniek

Civiele techniek is de toegepaste wetenschap, die zich richt op het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van openbare werken, die vastzitten in de grond. Denk aan leidingen, (water)wegen, bruggen en spoorwegen. De bacheloropleiding Civiele Techniek bij de HAN duurt 4 jaar. Aan het eind van het 2e jaar kiezen studenten een afstudeerrichting: Infrastructuur, Constructie of Waterbouwkunde.

Civiele werken in en om Lent

Als inwoner van Lent zag Youri de afgelopen jaren veel civiele werken verrijzen als onderdeel van het project Ruimte voor de Waal en bij de aanleg van De Waalsprong, de nieuwbouwwijk ten noorden van de Waalbrug. Dit wakkerde zijn interesse voor civiele techniek aan. "De nieuwe brug De Oversteek over de Waal is gebouwd en er is een nieuw station gekomen," vertelt hij.

Infrastructuur, constructie of waterbouw

Youri twijfelde nog even tussen infrastructuur en constructie als specialisatie. Het werd Infra. "Constructie gaat meer richting bouwtekeningen en -berekeningen maken. Berekeningen maken past niet helemaal in mijn straatje", constateert hij.

Tijdens zijn stage bij het project Reconstructie Waalbrug Nijmegen, met veel betonconstructiewerk, ontdekte hij dat hij de uitvoeringskant van een project juist interessant vindt.

GIS-datasysteem implementeren

Als afstudeerders hebben Bart en Youri zich verdiept in de implementatie van het GeoPortaal, een GIS-datasysteem bij BAM Infra Nederland in regio Oost. GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem;  een datasysteem dat digitale gegevens koppelt aan locaties.

Youri: "Bij de start van een opdracht kan een GeoPortaal worden aangevraagd. Dit bestaat standaard uit geografische kaartlagen, vergelijkbaar met GoogleMaps. Per project kunnen aan zo’n portaal data worden toegevoegd, zoals het ontwerp, maar ook specifieke eigenschappen van bijvoorbeeld de status van een wegdeel. Het GeoPortaal wordt zo een overzichtelijke kaartviewer. Wanneer buiten op het werk informatie wordt toegevoegd, is dat binnen op kantoor direct zichtbaar en kan het bewerkt worden."

Bart gaat verder: "Als je alle data vastlegt die aan een locatie zijn gekoppeld, kan iedereen die aan het project werkt, de juiste geografische informatie vinden."

De 2 studenten onderzochten hoe zo’n GIS-systeem het beste in de praktijk kan worden toegepast. Ze zaten met verschillende mensen van BAM Infra aan tafel en hebben hun onderzoek diverse keren toegelicht. Bart Terhorst: "Het is een nieuw systeem voor BAM, dus het is belangrijk dat er draagvlak komt, zodat mensen het ook echt gaan gebruiken."

Youri de Beijer (links) en Bart Terhorst aan het werk
Youri de Beijer (links) en Bart Terhorst

Pluspunt: binnen én buiten werken

De afwisseling van ‘binnen’ én ‘buiten’ werken noemen Bart en Youri allebei als pluspunt van een baan in de civiele techniek. De aanleg van wegen en andere infrastructurele projecten worden binnen voorbereid en buiten uitgevoerd.

Zorgen over hun toekomst maken de studenten zich niet: er zijn banen genoeg in de civiele techniek. Bart gaat na zijn studie graag aan het werk bij een aannemer. "Een project dat je hebt voorbereid, kun je daarna meteen uitvoeren in de praktijk. Zo’n project maken, of begeleiden, is heel afwisselend om te doen." Youri knikt: "Die afwisseling is aantrekkelijk. Continu binnen zitten, is niets voor mij."

Dit artikel verscheen eerder op Tech Gelderland.
Fotografie: Gerard Burgers, Arnhem