Master Molecular Life Sciences

Masterstudent Noud (26) is dankzij mentor Adri klaar voor zijn gedroomde PhD-traject

Noud Hermans heeft net de master Molecular Life Sciences afgerond en gaat nu voor zijn PhD

Medisch moleculair bioloog Dr. Adri van der Zanden en masterstudent Molecular Life Sciences Noud Hermans zijn al een paar jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun gedeelde interesse voor tuberculosepreventie heeft Noud nu zijn droomkans bezorgd: een PhD-traject bij KNCV Tuberculosefonds.

“Het KNCV-project heeft als slogan: ‘Nooit meer een pandemie’. Het doel is om een relatief nieuwe technologie, nanopore sequencing, in te zetten om antibioticaresistentie te detecteren, zodat we vervolgens tuberculose beter kunnen behandelen.

Die techniek is ook nuttig bij andere luchtweginfecties, het werkt sneller én is vele malen goedkoper. Dat maakt het heel relevant, met name voor de behandeling van infecties in ontwikkelingslanden. Vandaar ook de grote ambitie: het voorkomen van een nieuwe pandemie.”

Aan het woord is masterstudent Molecular Life Sciences Noud Hermans (26). Binnenkort start hij zijn PhD-traject bij KNCV Tuberculosefonds in een zeer uitdagend project. Want wat hij gaat doen klinkt niet alleen erg high-tech allemaal, “dat is het ook”, verzekert dr. Adri van der Zanden (66). “Het is hartstikke hoog gegrepen, maar Noud kan dat wel aan.”

Alles wat ik in de master heb geleerd, sluit perfect aan bij wat ik nu doe

Technologie met potentie

Nanopore sequencing is een relatief nieuwe techniek voor het uitlezen van DNA. Het DNA passeert een membraan via de poriën, en tijdens het passeren wordt voor elke letter in het DNA een elektrisch signaal gemeten. “Aan de hand van die signalen kun je de volgorde van de letters bepalen en zo het stukje DNA in kaart brengen”, legt Noud uit.

“Wat de techniek zo interessant maakt, is dat het een stuk sneller werkt en veel goedkoper is dan andere sequencing technieken”, voegt Adri toe. “Dat maakt het potentieel op grote schaal inzetbaar.”

Veel potentie dus, maar de technologie is nog in ontwikkeling. “Nanopore sequencing is een relatief nieuwe techniek, er is nog niet veel onderzoek naar gedaan en het zoeken naar toepassingen is dus echt pionieren”, aldus Noud. “Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, en dat maakt het onderzoek complex. Maar ook erg leuk, want er is zo veel te ontdekken.”

'Meer in zijn mars'

Drie jaar geleden kreeg Adri Noud onder zijn hoede. Die studeerde destijds voor zijn studie Biomedical Science af op het onderwerp tuberculose, bij het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Bij tuberculose-expert Adri, die daar werkte als consultant, was hij aan het juiste adres.

Na een succesvolle eerste samenwerking, leek het Adri te vroeg om afscheid te nemen. “Ik zag dat hij meer in zijn mars had en heel gemotiveerd was.” Adri bood Noud aan om naar Labmicta te komen, een medisch laboratorium gespecialiseerd in infecties. Daar kon hij een fulltimebaan als analist combineren met de deeltijdmaster Molecular Life Sciences.

Adri had de motivatie van zijn stagiair goed ingeschat. Want ook al betekende deze stap dat hij van Roermond naar Hengelo moest verhuizen, Noud had het er graag voor over. “Ik dacht: deze kans krijg je maar één keer.”

 

Gouden greep

Het bleek een gouden greep. Noud toonde al snel zijn vaardigheden op het lab. Met behulp van de master ontwikkelde hij zich tot een volwaardig onderzoeker. “Met name op het gebied van projectmanagement, experimenten opzetten en wetenschappelijk Engels schrijven heb ik flinke stappen gezet. Als ik de stukken die ik nu schrijf vergelijk met die van twee jaar geleden, is dat een gigantisch verschil. En alles wat ik bij de master heb geleerd, sluit perfect aan op wat ik nu aan het doen ben.”

Nu, twee en een half jaar na het behalen van zijn diploma, zit Noud opnieuw midden in een afstudeeropdracht. En natuurlijk voert hij die uit bij Labmicta, bij Adri. De PhD die hij binnenkort start bij KNCV is een mooie beloning voor zijn prestaties. Adri: “Er was daar een plek vrijgekomen. Dus toen heb ik ze gezegd: ik heb een goeie voor jullie.”

Op het moment van het interview moet Noud nog wel kennismaken met zijn promotor. “Ga daar maar even achteraan”, zegt Adri tegen hem. “Proactief werkt altijd het beste.” Noud lacht en stelt zijn mentor gerust: “Dat doe ik wel, hoor.”

Meer informatie over de master Molecular Life Sciences in deeltijd
De HAN heeft ook een master Molecular Life Sciences in voltijd. Meer informatie

Eigen foto Noud Hermans