Master Molecular Life Sciences 'Betrokkenheid tussen studenten, docenten en werkveld is groot'

0be24b00-0cfc-11ee-980b-02565807075b Coördinator Andrea Thiele van Master Molecular Life Sciences in een klas met studenten

De masteropleiding Molecular Life Sciences kreeg dit jaar een zilveren medaille opgespeld van Elsevier. Opleidingscoördinator Andrea Thiele is blij met de waardering: ‘Onze studenten zijn blijkbaar tevreden met de opleiding, want zij bepalen de uitkomst. En dat is altijd goed om te horen.’

Andrea vervolgt: ‘We zijn met jaarlijks zo’n 25 nieuwe studenten een relatief kleine opleiding, wat maakt dat we vaak en goed contact hebben met onze studenten. Ondanks dat ze maar een keer per week hier op de HAN zijn, is de betrokkenheid tussen studenten en met docenten groot.’ Waarom zijn ze eigenlijk zo weinig te vinden op de Laan van Scheut? ‘Deze studie doe je vooral in de praktijk’, zegt Andrea. ‘Dat geldt voor zowel de voltijd- als de deeltijdvariant. Naast de dag op de HAN, lopen de studenten de eerste anderhalf jaar drie dagen per week stage of – in de deeltijdvariant – ze werken in hun bedrijf. In het laatste halve jaar is dat zelfs vijf dagen per week.’

Dat leren in de praktijk is een van de sterke punten van de opleiding. Andrea: ‘Studenten die net hun bachelor hebben gehaald, kunnen naast een masterdiploma meteen werkervaring opdoen. En voor de deeltijdstudenten geldt dat ze het geleerde meteen in hun eigen praktijk kunnen inzetten.’ Dit voordeel is zelfs internationaal doorgedrongen, want de opleiding heeft een aantal deeltijdstudenten van de befaamde farmaceut Roche uit Basel, Zwitserland.

Deze studie doe je vooral in de praktijk

Projectmanagement als usp

Wat volgens Andrea door studenten daarnaast als groot voordeel van de studie wordt gezien, is de aandacht die er is voor projectmanagement. ‘Ze leren tijdens hun studie naast wetenschappelijke vaardigheden ook projecten plannen en uitvoeren, waarmee ze skills ontwikkelen die ze elders niet krijgen en die hoog gewaardeerd worden in de beroepspraktijk.’ 

De zilveren medaille is mooi, maar het is nog geen goud. Hoe gaan Andrea en haar team ervoor zorgen dat in de toekomst het hoogste podium wordt gehaald? ‘Een van de dingen die we willen verbeteren, zijn de assessments. We willen de verwachtingen die we van studenten hebben nog duidelijker maken , bijvoorbeeld als het gaat om toetsen of en beroepsgerichte opdrachten .’ En verder: ‘Wat we al doen, is contact houden met en luisteren naar wat er leeft binnen bedrijven en instellingen in de life sciences sector. Daarop proberen we ons onderwijs zo goed mogelijk te laten aansluiten. Met als doel om het hoge niveau en de beroepsrelevantie te handhaven.’

De Master Molecular Life Sciences is een tweejarige voltijd- en deeltijdopleiding binnen de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. De opleiding is in het Engels. Op 12 november doet de opleiding mee aan de Open Dag van de HAN, op 16 november is er een voorlichting tijdens de Open Avond. Kom vooral eens langs als je meer van de opleiding wilt weten. 

han.nl/mmls
han.nl/mmls-dt