Carrièreswitcher Van biomedisch analist naar werktuigbouwkundige

432567 Video still van video over omscholen naar werktuigbouwkunde door middel van een deeltijdstudie met Tristan Hekkelman. Academie Engineering en Automotive

Tristan Hekkelman stopte met zijn werk als biomedisch analist en stapte over naar de technieksector. Hij volgt nu een deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde op de HAN en werkt vier dagen in de week bij SunCircle.

De arbeidstekorten in de techniek-sector zijn de afgelopen jaren flink opgelopen; tot zo’n niveau dat reguliere afstudeerders het gat op de arbeidsmarkt niet kunnen vullen. Maar er zijn gelukkig ook professionals uit andere vakgebieden die de overstap maken naar de techniek: zij-instromers. Een van die personen is Tristan Hekkelman.

“Hiervoor was ik biomedisch analist, maar dat interesseerde me niet meer zo. Ik merkte dat ik vooral geïnteresseerd was in de apparatuur waar ik mee werkte. Mijn interesse lag meer bij de techniek”, zegt Hekkelman. Daarom besloot hij om een deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde te starten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), in combinatie met een baan.

Hekkelman werkt nu vier dagen in de week bij SunCircle. Dat bevalt goed. “Je hoeft niet de hele tijd in de studiebanken te zitten. Je kunt direct doen wat je leuk vindt. Dat is beter dan wanneer je eerst een vier jarige opleiding doet en er misschien achter komt dat het vakgebied niet is wat je had verwacht. Nu weet je binnen een paar weken of het iets voor je is.”