Masterclass Eric de Blok: leren van de natuur Luisteren om van richting te veranderen

322951 Arnhem, Ruitenberglaan 31, loopburg, verbinding gebouwen, bos

“Bijna alles wat in organisaties speelt, speelt ook in de natuur", vertelt Eric de Blok in de masterclass. “Alleen heeft de natuur 3,95 miljard jaar de tijd gehad om werkende oplossingen te vinden.”

Natuurlijk organiseren

Eric is zoöloog, psycholoog, bedrijfskundige en docent bij de Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties. “Ik sla een brug tussen de natuur en organiseren”, begint Eric de Blok zijn masterclass deze donderdagavond. Zowel op de Hogeschool Rotterdam, als thuis achter een beeldscherm, haken mensen aan bij een bijzondere masterclass over organisatieontwikkeling vanuit een evolutionair perspectief, of zoals hij het zelf noemt: ‘natuurlijk organiseren’. Om aan te geven wat er met natuurlijk organiseren mogelijk is, toont Eric een filmpje van een dode vis die moeiteloos tegen de stroming in zwemt. 

Luisteren om te veranderen

De masterclass is georganiseerd door de masteropleidingen van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) van de Hogeschool van Rotterdam, waar onder andere ook de HAN-opleiding Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties (MMI) aan verbonden is. “Met welke intentie luistert een vleermuis?”, vraagt Eric de studenten en alumni. “Met de intentie om van richting te veranderen. Dat in tegenstelling tot de meeste mensen die luisteren met de bedoeling op koers te blijven.” Hij vraagt de bezoekers vandaag te luisteren met het voornemen van richting te veranderen. Een goede insteek voor de masterprofessionals met een opgave om flexibel en vernieuwend te kijken naar maatschappelijke vraagstukken. 

Bewegen tussen een ego- en een ecosysteem

In een wereld van polariteiten hebben mensen de neiging om de extremen op te zoeken. Eric noemt de uitersten qua organisatiestructuren een EGO-systeem en een ECO-systeem. “De een is niet beter dan de ander. Het optimale zit tussen de extremen.” Eric noemt dit het EVO-systeem. De bezoekers van de masterclass kiezen enkele onderliggende principes van een EVO-systeem om nader te verkennen. “Uit deze voorbeelden blijkt dat vooral de context bepaalt wat er nodig is. En de beste manier om daar bewust van te worden, is te ‘luisteren’ met de intentie om van richting te veranderen. “ 

Bijwonen masterclass

Zelf nieuwsgierig geworden naar een masterclass van onze masteropleidingen? 

  • Het ISO organiseert op 13 april nog een laatste masterclass in de reeks. Zin in inspiratie en bewustwording over Inclusief Leiderschap? Mireille Ollivieira is de gastspreker en maakt je op interactieve wijze bewust over hoe je omgaat met in- en uitsluitingsmechanisme. Aanmelden kan via de Hogeschool Rotterdam.
  • Op 22 april organiseert De Metropole (alumnivereniging Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties) een exclusieve masterclass met Jan Rotmans. Hij zal in deze interactieve sessie met ons in gesprek gaan over 'Toekomst & Leiderschap'. Bekijk het hele programma en koop een ticket